02 Ekim 2024 04:30

'Karar süreçlerinde söz hakkımız olmalı'

Bilkent Üniversitesinde saatte bir olan ring seferleri “tasarruf” amacıyla 3 saatte bire düşürüldü. Bu karara tepki gösteren Bilkent öğrencileri protestolarla kararı geri aldırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bilkent Üniversitesinde saatte bir olan ring seferleri “tasarruf” amacıyla 3 saatte bire düşürüldü. Bu karara tepki gösteren Bilkent öğrencileri protestolarla kararı geri aldırdı. Ulaşım hakkı ve karar sürecine öğrencilerin dahil olması talepleriyle düzenlenen eylemleri ve elde edilen kazanımı Bilkent Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk.

Bir psikoloji bölümü öğrencisi forumdan itibaren süren organize birliğin ve Philfest’te düzenlenecek protesto fikrinin geri adımda etkili olduğunu ifade etti. Üniversite içinde alınan kararların öğrencileri etkilediğini, bu nedenle öğrencilerin de karar süreçlerinde söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan öğrenci “Her şey için eylem yapmamız zor. Bu yüzden demokratik kanallarla karar alma süreçlerine katılabilmemiz gerekiyor. Demokratik kanallar oluşmazsa kazanımlarımızı yarına koruyamayız” ifadelerini kullandı.

Bir hazırlık öğrencisi de “Öğrencileri ilgilendiren konularda söz hakkına sahip olmalıyız. Bölümde bir öğrenci temsilcimiz var ama tanıyan ya da iletişim kuran yok. Öğrenci konseyine daha aktif olacak insanların seçilmesini önemli buluyorum” dedi.

Başka bir psikoloji öğrencisi ise eylemlerin medyaya yansımasına dikkat çekerek “Şikayetlerimiz daha büyük kitleler tarafından duyulunca okul bunun için bir karar alma ihtiyacı hissetti diye düşünüyorum” diye konuştu.

Bir iktisat öğrencisi ise protestolar boyunca “Azla yetinmediklerini” söyledi.

NE OLMUŞTU?

Bilkent Üniversitesinde 16 Eylül’de başlayan yeni eğitim öğretim döneminden bir gün önce şehir ve kampüs arasındaki ring araçlarının sefer sayısı neredeyse yarıya indirilmiş ve semt servislerinin sayısı 13’ten 8’e düşürülmüştü.

Karara tepki gösteren öğrenciler forum düzenleyerek eylem kararı almış ve 20 Eylül’de rektörlük önünde protesto eylemi düzenlemişti. “Ulaşım hakkımız engellenemez! Karar öğrencilerin, karar bizimdir!” pankartı ile rektörlük önünde toplanan yüzlerce öğrenciye rektörlüğün cevabı “Önceki sisteme dönüş imkansız” olmuştu.

Bu cevabın ardından eylemlerini sürdürme kararı alan öğrenciler 700’ü aşkın öğrencinin katıldığı bir yürüyüş düzenledi ve bir kez daha “imkansız” cevabını aldı. Bunun üzerine eylemler fakülte gruplarına yayılmaya başladı ve kitleselleşti. Bunun üzerine rektörlük eski ring programına geri dönülmesi talebini kabul etmek zorunda kaldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da bir kayıp kadın daha: Esranur’dan iki gündür haber alınamıyor

SONRAKİ HABER

TBMM'de yeni yasama yılı Erdoğan'ın "Yeni anayasa" çağrısıyla başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa