TBMM'de yeni yasama yılı Erdoğan'ın "Yeni anayasa" çağrısıyla başladı
TBMM, 2 aylık aranın ardından çalışmalarına başladı. İktidarın, sermaye bütçesi ve yasal düzenlemelerle dört koldan emeğe hücum edeceği yasama yılı, Erdoğan'ın "Yeni anayasa" çağrısıyla başladı.
Fotoğraf: Metin Aktaş/AA
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. dönem 3. yasama yılının açılış töreniyle, 2 aylık aranın ardından çalışmalarına başladı. İktidarın, sermaye bütçesi ve yasal düzenlemelerle dört koldan emeğe hücum edeceği yasama yılı, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yeni anayasa" çağrısıyla başladı. Anayasa Mahkemesinin (AYM) "milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde" kararına rağmen tahliye edilmeyen ve görevine başlatılmayan Can Atalay, açılışı cezaevinde televizyon ekranından takip etti.
ANITA ÇELENK BIRAKILDI
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un anıta çelenk bırakmasının ardından bando eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene, bakanlar, TBMM başkanvekilleri ve siyasi parti temsilcileri ile TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun ve Meclis bürokratları katıldı.
Milletvekili sıralarına, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni yasama döneminin hayırlı olması dileğinin yazıldığı kartlarla kırmızı beyaz güller bırakıldı.
AYAĞA KALKMAK İSTEMEYEN CHP'Lİ VEKİLLER OTURUMA KATILMADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı oturuma CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da katıldı.
Oturum başlamadan önce CHP Meclis Grup yönetimi, milletvekillerine, Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkılmasını ancak alkışlanmamasını istediği bir mesaj gönderdi. CHP'li neredeyse yarısı, karara tepki göstererek TBMM Genel Kurulu’na girmedi. Genel Kurul salonuna girmeyenler arasında “değişimci” grupta yer alan 10’a yakın ismin de bulunduğu belirtildi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Kurul’a girdiğinde DEM Parti, MHP ve İYİ Parti liderlerinin yanına giderek selamlaştı.
DEM PARTİLİ VE BAZI CHP'Lİ VEKİLLER AYAĞA KALKMADI
Erdoğan salona girdiğinde DEM Parti milletvekilleri ve CHP'den 7 vekil ayağa kalkmadı. Ayağa kalkmayan CHP'li vekiller Engin Altay, Uğur Bayraktutan, Onur Konuralp, Fethi Açıkel, Arife Sibel Yanıkoğlu, Sibel Suiçmez, Harun Özgür Yıldız.
October 1, 2024
Açılış oturumuna katılmayan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve milletvekilleri Ahmet Şık ile Sera Kadıgil, Mecliste basın toplantısı düzenledi. Baş, "Sanki her şey normalmiş gibi, Meclisi keyfine göre açıp kapayan, istediği kanunu geçirip ülkenin en önemli gündemlerini bile Mecliste gündem yaptırmayan, kendi çıkarttıkları yasaları bile uygulamayan, yürürlükteki Anayasa'yı ayaklar altına alan Tayyip Erdoğan'ın yalanlarını, masallarını dinlemeyi reddediyoruz. Biz bu maskeli balonun parçası olmayı reddediyoruz" dedi.
KURTULMUŞ'TAN GAZZE VE YENİ ANAYASA MESAJLARI
TBMM Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in saldırıları ve yeni anayasa konusunda mesajlar verdi.
CHP Milletvekili Sibel Suiçmez, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un konuşması sırasında “Meclis Anayasa’yı ihlal ediyor” yazılı döviz kaldırdı.
Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Gazze diye başlayan İsrail'in saldırgan tutumları, nihayetinde bölgedeki bütün ülkelerin egemenliğini tehdit edecek boyuta ulaşmıştır. Nil'den Fırat'a kadar bütün coğrafyayı kontrolü altına almak isteyen bu gözü dönmüş çetenin hedefinde bulunan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Türkiye'nin İsrail'in bu saldırgan tavırları önleyecek programları ortaya koyması şarttır. TBMM olarak bu saldırgan İsrail'e karşı her alanda mücadele edeceğiz.
Demokrat, katılımcı, kuşatıcı, özgürlükçü ve güçler ayrımını esas alan yeni bir anayasa ile Türkiye'ye nefes aldırmak mümkün olacaktır."
ERDOĞAN: 82 ANAYASASININ MİADI DOLMUŞTUR
Kurtulmuş'un ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açılış konuşması yaptı. Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak konuşmasına başlayan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"12 Eylül darbesi sırasında milli iradeye dayatılan Anayasa dar bir gömlektir. Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 Anayasasının miadı dolmuştur. Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesi ancak yeni ve sivil bir Anayasa ile mümkündür. Yeni Anayasa ile ilgili hazırlıklarımızı çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Her yapıcı fikri değerlendireceğiz. Anayasayı milletin temsilcisi bu Meclis ile yapacağız."
YARGI DÜZENLEMELERİ
Yeni yasama yılında gündeme gelecek yargı düzenlemelerine işaret eden Erdoğan, "Kimse gündeme gelmek uğruna yargıyı baskı altına almaya çalışmamalıdır. Şayet polisin, jandarmanın, savcı ve hakimlerimizin suçu önleme, cezalandırma, karar ve infaz konusunda sıkıtıları varsa kanunların konuşulmasını gerektirir. Meclisimizin bu hususta daha hassas olacağına inanıyorum. İnşallah el birliği içinde çalışarak adalet ve güvenlik hizmetlerimizin sıkıntılarını düzelteceğiz" dedi.
ŞİMŞEK PROGRAMINA ÖVGÜ
İşçi ve emekçilerin üstünden silindir gibi geçen Şimşek programını öven ve istikrarla ilerlediğini söyleyen Erdoğan, şu sözleri sarf etti:
"Ekonomide kararlılıkla ilerliyoruz. İstikrar ve reform programımız meyvelerini veriyor. Türkiye'nin siyasi sebeplerden alındığı gri listeden çıktık. 31 Mart seçimlerinde popülizme asla tenezzül etmedik. Kararlı duruşumuz sonrası enflasyonda kalıcı düşüş sürecine girdik. Ekonomi programının faydasına olacak her türlü desteğe açığız. Eleştiri ayrı, ekonomik tetikçilik ayrı. Türkiye'ye kaybettirerek siyaset yapılmaz. 85 milyonun menfaati söz konusu olduğunda siyasi rekabeti bir kenara bırakmamız gerekiyor."
Erdoğan ayrıca "deprem bölgesinin süratle ayağa kaldırılmasının" gündemlerinin ilk maddesi olduğunu öne sürdü.
"İSRAİL DURDURULMALIDIR, LÜBNAN'I DESTEKLEYECEĞİZ"
İsrail ile gizli ticaretin sürdüğüne dair iddiaları güçlendiren veriler art arda ortaya dökülürken Erdoğan, İsrail'in saldırılarına şu sözlerle tepki gösterdi:
"İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail bölge ülkelerini kendi ateşine çekmek için her yola başvuruyor. Ne yazık ki bütün bölgeyi ateşe atmayı amaçlayan ve Gazze'de 42 bin insanı katleden, şimdi de Lübnan'da katliama başlayan İsrail, dünyadan gerekli tepkiyi almamaktadır. İsrail tüm suçları pervasızca işledi. Gazeteci öldürme, ifade özgürlüğünü yok etme, okul ve ibadethane bombalama dahil ne kadar suç varsa tamamı defalarca işlenmiştir. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir. Bu niyetini de çeşitli vesilelerle ifşa etmektedir. İsrail'i uyarıyorum. Lübnan'a kara harekatı diğer saldırılara benzemeyecektir. BM başta olmak üzere tüm devlet, uluslararası kuruluşlar daha fazla çocuk ve kadın ölmeden İsrail'i durdurmalıdır. Lübnan'ı destekleyeceğiz. Bu Gazi Meclis sadece Türkiye'nin değil bölgenin umudu. Üzerinizdeki sorumluluk ağırdır."
EMEĞE DÖRT KOLDAN HÜCUM MESAİSİ 2 EKİM'DE BAŞLIYOR
Genel Kurul, yeni yasama yılının ilk mesaisini ise 2 Ekim Çarşamba günü yapacak.
TBMM Genel Kurulu’nda ilk olarak geçen yasama yılında birinci bölümü kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ikinci bölümünün görüşmelerine başlanması bekleniyor. Teklifin görüşmeleri, sendikaların yoğun tepkileri üzerine yeni yasama yılına bırakılmıştı.
Meclisin önündeki diğer gündemler ise şöyle:
- Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerine enflasyon ve para politikası çerçevesinde sunum yapacak.
- 9. yargı paketi yeni yasama döneminde gündeme getirilecek. Arkasından da "etki ajanlığını" da içeren yeni bir yargı paketinin Meclise getirileceği belirtiliyor.
- Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES), emeklilik sistemin özelleştirilmesi, emeklilik süresinin 70 yaşa kadar çıkarılması gibi sosyal güvenliği baştan aşağı yeniden emekçiler aleyhine düzenlemeyi amaçlayan teklif de masada. Bu teklifin 2025 başından itibaren Meclis gündemine getirileceği belirtiliyor.
- Sermayenin yarım yüzyıllık hayali olan “esnek çalışma”nın yasal bir güvenceye kavuşturularak kurallı çalışmanın çalışma hayatından kovulmasını amaçlayan girişim de bu dönem TBMM’nin gündeminde olacak.
- 2. vergi paketinin de bu yasama döneminde gündeme getirileceği belirtiliyor. 2. vergi paketinin büyük olasılıkla avukatlar, muhasebeciler, doktorlar, mühendisler, mimarlar, esnaf ve zanaatkarlar gibi serbest çalışan orta sınıf emekçilerin vergilendirilmesini kapsayacağı öngörülüyor.
- 2025 bütçesi 17 Ekim’de TBMM Bütçe ve Plan Komisyonunda tartışılmaya başlanacak. Aralık ayı başında ise bütçe Genel Kurula indirilecek. İktidarın sunacağı bütçenin, işçisinden çiftçisine, esnafından emeklisine geniş toplumsal kesimlerin omuzlarına ağır yük bindiren Şimşek programı ile uyumlu olması bekleniyor.
- “Yeni anayasa” girişimleri yeni dönemde de AKP tarafından gündemde tutulacak. Numan Kurtulmuş’un Meclisin açılışından sonra partilerle “istikşafi” görüşmelere devam edeceği belirtiliyor.
- TBMM gündeminde dokunulmazlığın kaldırılması istemiyle hazırlanmış 700'den fazla fezleke bulunuyor. Bu dosyaların büyük kısmı DEM parti milletvekillerine ait. CHP, İYİ Parti ve TİP milletvekillerine ait de birçok fezleke bulunuyor. AKP’li ve MHP’li vekiller hakkında da fezlekeler bulunsa da bunlar genellikle Genel Kurula gelmiyor.
- Dijital platformları düzenleyecek olan rekabet yasa teklifinin de TBMM gündemine getirilmesi gündemde. Dijital vergi kaybının düşürülmesini öngören yasa ile Amazon, Facebook, X, Starlink gibi şirketlerin piyasa üzerindeki kontrollerinin düzenleneceği belirtiliyor.
(POLİTİKA SERVİSİ)