Gazeteci Hediye Levent: Netanyahu'ya kalsa Beyrut'a kadar gelir

Lübnan, Beyrut’ta bulunan gazetemizin yazarı Hediye Levent saha gözlemlerini ve değerlendirmelerini aktardı.

01 Ekim 2024 17:45
Paylaş

Beyrut’ta bulunan gazetemizin yazarı Hediye Levent, İsrail’in Lübnan’da kara harekâtı başlatması sebebiyle genel olarak gergin bir havanın olduğunu söyledi.

Birkaç haftadır İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmanın başka boyutlara ulaştığını söyleyen Levent, Güney Lübnan'a yönelik yoğun saldırıların tedirginliği ve endişeyi arttırdığını vurguladı.

İsrail’in Lübnan’a ilişkin saldırısıyla ilgili farklı eğilimler ortaya çıktığını söyleyen Levent, “Bir eğilim İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırıları Hizbullah'ı zayıflattığı yönünde ve bu da Lübnan devletini güçlendirebilir diye düşünüyorlar. Bir diğeri ise, Lübnan ordusu çok zayıf durumda. Dolayısıyla Hizbullah'ın zayıflatılması Lübnan ordusunun da zaten zayıf olan durumunu kötüye götürecek. Bu da İsrail'in Lübnan'a saldırmasını kolaylaştıracak diyorlar.” dedi.

Lübnan ordusunun İsrail ile bir savaşa giremeyecek kadar zayıf olduğu düşüncesinin de yaygın olduğunu söyleyen Levent, insanların genel olarak savaş istemediğini vurguladı: “İstisnasız hiç kimsenin savaş istemediğini belirten Levent, “Bir kısmı diyor ki ne olursa olsun diplomatik yöntemlerle bu mesele çözülsün diyor. Bir kısmı da diyor ki biz savaş istemiyoruz ama gerekiyorsa savaşırız diyor. Ama genel olarak hiç kimsenin savaş istemediğini söyleyebilirim.”

ÇOK FAZLA GÖÇ VAR

Yarım milyondan fazla insanın göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Levent, Lübnan halkının durumuna şöyle dikkat çekti: “Beyrut'ta Dahiye bölgesinden göç eden çok fazla insan var. Bu insanların önemli bir kısmı okullara, yurtlara, spor salonlarına yerleştirildi. İmkânı olanlar ev tuttular, kimileri oda kiralamış, kimileri birkaç aile bir ev kiralamış. Böyle geçici çözümler bulmaya çalışıyorlar. Ama insani yardım konusunda Lübnan Devleti oldukça zorlanıyor. Çünkü paraları yok. Şimdi Cumhurbaşkanı yok. Dolayısıyla bu süreci kontrol edecek, gidişatı kontrol edecek bir siyasi otorite konusunda ciddi bir boşluk var. Geçici hükümet de ciddi bir problem tabii.”

DUR DEMEDİKÇE İŞGAL BÜYÜYECEK

“Hizbullah'ın silahlarıyla birlikte 30 km kadar Lübnan içine çekilmesi öngörülüyor” diyen Levent, “İsrail şu anda diyor ki; ‘Hizbullah'ın elindeki en küçük silaha kadar hepsini yok etmeden çekilmem.’ Ama Netanyahu'nun niyetinin sadece Hizbullah'ın silahları olmadığını düşünen epeyce insan var. Yani Netanyahu bunu bahane edip Lübnan'a girebildiği kadar girmeye çalışacaktır.” dedi.

Netanyahu'yu hiç kimsenin durduramadığını söyleyen Levent, bölge ülkelerinin hala sessiz olduğuna dikkat çekti.  İsrail’in belirli bir rota çizmediğini düşündüğünü belirten Levent, şöyle konuştu: İsrail şansını deneyecek, ne kadar girebilirse el yükselterek devam edecek. Netanyahu'ya kalsa Beyrut'a kadar gelir. Lübnan ordusu hâlâ bu sürece doğrudan müdahil olmadı. Lübnan ordusu da savaşa girerse Lübnan-İsrail savaşı başlar. Onu istemiyorlar. Diplomatik görüşme çabaları devam ediyor. Süreç biraz belirsiz."

ÖNCEKİ HABER

İYİP'ten vatandaşlık iptali davası

SONRAKİ HABER

Koma Hevra üyeleri serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa