02 Ekim 2024 09:40
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2024 15:24

Hizbullah ile İsrail arasında Lübnan'ın güneyinde çatışmalar sürüyor

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Adise ve Marun El Ras kasabasına girmeye çalışan İsrail askerleri ile çatıştıklarını bildirdi. İsrail çatışmalarda bir askerinin öldüğünü açıkladı.

Fotoğraf: Ramiz Dallah/AA

Paylaş

Lübnan'ın güneyinde Marun El Ras'a sızan İsrail askerleriyle çatışma halinde olduklarını açıklayan Hizbullah, Nebatiye ilinin Merc Uyun ilçesine bağlı El-Adise kasabasında İsrail askerlerinin çatışmanın ardından kayıplar vererek geri çekilmeye zorladığını bildirdi.

Hizbullah, İsrail'in dün sabah Lübnan'ın güneyinde askeri operasyon başlattığını açıklamasından bu yana ilk kez İsrail piyade gücüyle çatışmaya girdiğini duyurdu. Hizbullah, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın bu sabah Hallet El-Mehafir yönünden El-Adise kasabasına sızmaya çalışan İsrail piyade kuvveti ile çatışarak, geri çekilmeye zorladıklarını kaydetti.

Hizbullah'tan yapılan bir diğer açıklamada Hizbullah güçlerinin Lübnan'ın sınır kasabası Marun El Ras'a sızan İsrail güçleriyle çatışma halinde olduğu bilgisi verildi. 

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki Yarun beldesine girmeye çalışan İsrail askerlerini de patlayıcılarla hedef aldığını duyurdu.

BİR İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 1 İsrail askerinin çatışmalarda öldüğnü duyurdu. olduğunu aktardı. Oster, İsrail ordusunun Lübnan'a karadan başlattığı işgalinin ardından yaşamını yitirdiği açıklanan ilk asker oldu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Hizbullah medya şefi Muhammed Afif, İsrail'le yaşanan karşılıklı çatışmalar hakkında açıklamasında Hizbullah'ın "daha ilk rauntta olduğunu", İsrail'i geri püskürtecek savaşçı, silah ve cephaneliklerinin olduğunu söyledi.

LÜBNAN: İSRAİL GÜNEY SINIRINI 400 METRE İHLAL ETTİ

Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise İsrail askerlerinin güney sınırını ihlal ettiğine işaret edildi. Ordudan yapılan açıklamada, "Düşman İsrail'e bağlı güçler, Mavi Hattı ihlal ederek el-Udeyse ve Yarun beldelerinin olduğu bölgede yaklaşık 400 metre Lübnan topraklarına girdikten kısa süre sonra geri çekildi" ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL'İN KUZEYİNE SALDIRILAR DÜZENLENDİ

Hizbullah'dan yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyinde sınır hattı üzerinde yer alan Şumira kışlasında bulunan askeri grubun, Misgav Am Yahudi yerleşim birimindeki İsrail piyade birliğinin, Shtula yerleşim birimine saldırı gerçekleştirildiği açıklandı.

İsrail Yediot Ahronot gazetesi de İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celil bölgesinde sirenlerin çaldığını, Lübnan'dan fırlatılan füzelerin açık alana düştüğünü duyurdu. Hizbullah'ın bir başka açıklamasında da, Lübnan sınırına yakın Kiryat Shimona yerleşimindeki bir grup İsrail askerinin ve topçu mevzilerinin bir dizi füzeyle vurulduğu kaydedildi.

BEYRUT'A 12 HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu ise Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Dahiye bölgesindeki birçok mahalleye 12 hava saldırısı düzenledi. Hava saldırılarında Dahiye'nin Hreyk, Eş-Şeyyah, Hades Beyrut, Şuveyfat, El-Amrusiye, Er-Ruveys ve El-Camus mahalleleri hedef alındı. Hava saldırıları güçlü patlamalara neden olurken, saldırılarda hedef alınan yerlerden dumanların yükseldiği görüldü. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ve meydana gelen hasara ilişkin henüz bilgi alınamadı.

SALDIRILARDA CAN KAYIPLARI YAŞANDI

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine bağlı Alma eş-Şab beldesine hava saldırıları düzenlediği, saldırılardan birinin eski Alma eş-Şab Belediye Başkanı Esad Zarub'un evini hedef aldığı, beldeye yönelik saldırılarda Suriyeli 7 kişinin yaralandığı aktarıldı. Açıklamaya göre Güneydeki Bint Cubey beldesine düzenlenen saldırılarda da 3 kişi yaşamını yitirdi, Burc Kalaveyh beldesini hedef alan saldırılarda ise 2 kişin hayatını kaybetti ve bir kişi de yaralandı. Batı Bekaa bölgesindeki Maşgara beldesine düzenlenen hava saldırılarında da bir kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. İsrail savaş uçaklarının güneydeki Litani Nehri yatağı boyunca sekiz noktayı bombaladığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Abdülmecit Baskın'ın oğlu Eren Baskın 32 yıldır “adalet” arıyor

SONRAKİ HABER

Kız Kulesi'nin bir ihalesini daha AKP’li Iras Yapı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa