02 Ekim 2024 13:32

MMK Metalurji’de Özçelik İş üyesi 30 işçi atıldı

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu MMK Metalürji'de 30 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarma gerekçesi olarak “tutukluluk” dendi. İşçilerin itirazı üzerine gerekçe “emre itaatsizlik" olarak değiştirildi.

Fotoğraf: MMK Metalürji Basın Bülteni

Paylaş

Halil İMREK
Dilek OMAKLILAR

Hatay

İşten atılan işçiler, TİS’ten kaynaklı 6 aylık enflasyon farkı yerine alışveriş çeki verilmesini kabul etmediklerine dikkat çektiler. İşten atılmalarının nedeni olarak işçilerin kazanılmış toplu sözleşme hakkının delinmesine itirazları olduğunu aktaran işçiler, “bütün işçilere gözdağı verilmek ve hediye çekini kabul etmeleri için biz günah keçisi seçildik ve işimizden ekmeğimizden edildik” dediler.

MMK Metalürjide mart ayı başında imzalanan TİS yürürlükte. İşçiler sözleşme öncesi ek zam isterken, ek protokol yapalım derken sendikaları Özçelik İş Şube Başkanı Mehmet Güngör sözleşme dışına çıkamayız. Masada elimiz, gücümüz zayıflar diyordu. Ancak söz konusu patronun karı olunca sözleşme deliniyor, sözleşme tanınmıyor ve dışına kolaylıkla çıkılıyor.

MMK Metalürjide patronla sendikanın yaptığı yeni görüşmeye göre yürürlükte olan mevcut sözleşmenin enflasyon farkı ücretlere yansıtılmayacak. İşçilere 6 aylık ücret farkı yerine market kartı verilecek. Buna işçiler tarafından itirazlar yükselirken 30 işçi işten atıldı.

İşçilere alışveriş kartı ile ilgili bilgi veren Şube Başkanı Güngör, işçilerin AVM ile sınırlı alışveriş kartının kendi ihtiyacına denk gelmediğini ve orada fiyatlarında yüksek olduğunu söylemişti. Şube başkanı ise bu kartın her yerde geçmesi lazım. Bu şekilde önümüze gelirse kartı fabrikanın geleceği için kabul ederiz demişti.

İHBAR VERİLMİYOR KIDEM 7 TAKSİT DENİYOR

MMK’da işten atılan 30 kişiye ihbar tazminatının verilmeyeceği kıdem tazminatının ise 7 taksit şeklinde ödeneceği söylenmiş. İşçiler ise bunu asla kabul etmiyor. İşten atılan işçilere gönderilen mesajda ‘4 A kapsamındaki sigortalığınız işveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluk nedeniyle 01.10.2024 tarihli işten ayrılış bildiriminiz işveren tarafından yapılmıştır” denildi. Hiç cezaevine girmediklerini, sabıkalarının dahi olmadığını söyleyen işçiler tutukluk diye yazılarak ne kastedildiğini anlamamış. İşçilerin itirazı ve ‘tutukluluk’ nedenini sormaları üzerine işverenin özel nedeni diye açıklama yapılarak geçiştirilmiş. İlginç olan ise işçilere ihbar tazminatının verilmeyeceği belirtilirken kıdem tazminatları ise 7 taksit şeklinde ödeneceği söylenmiş.

GEREKÇE ÖNCE ‘TUTUKLULUK’ SONRA 'EMRE İTAATSİZLİK'

Bunu kabul etmeyen ve imza atmayan işçilere yeni gelen mesajda ise atılma gerekçesi değiştirildi. Bu sefer işçiler, 49. Maddeden ve emre itaat etmeme gerekçesiyle işten atılmış oldu. Çıkışı kabul etmeyen ve ihbar tazminatının verilmeyip kıdem tazminatının 7 taksite bölünmesine tepki gösteren işçiler topluca avukata gidip dava açacak.

Görüştüğümüz Süleyman ve Mahir adlı işçiler, haksız yere işten çıkarıldıklarını yıllardır alın teri döktüklerini, emeğinin tam karşılığını almadan çalıştıklarını ama bu sefer haksız bir şekilde işten atıldıklarını söylediler. İşten çıkıştan önce sendikanın imzaladığı TİS’in patron tarafından delindiğini ve işçilerin sözleşmeden doğan enflasyon farkının yerine hediye çeki verildiğini anlatan işçiler, buna razı olmadıklarını bütün işçilere hediye çekini kabul ettirmek için kendilerinin günah keçisi seçildiklerini ve işlerinden edildiklerini söylediler.

SENDİKAMIZ BİZE SAHİP ÇIKMADI

Sendika üyesi olduklarını söyleyen işçiler, sendikaları Özçelik İş’in kendilerine sahip çıkmadığını, şöyle anlattılar: “Şube başkanı Mehmet Güngör fabrikada yanımızdan geçti. Bize destek olmayı sahip çıkmayı bırakın selam dahi vermedi. Biz yıllardır sendika üyesiyiz. Bu sendikaya aidat ödüyoruz. Sendika niye var iş güvencesi için. Ama biz işten çıkarılırken sendika seyrediyorsa demek ki başka dolaplar dönüyor.

ÖNCEKİ HABER

İsrail, BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen adam” ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa