02 Ekim 2024 14:09

Türk-İş eyleminde ‘hükümet istifa’ sloganı: İşçinin mutfağında yangın var

Türk-İş, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde yaptığı eylemle iktidarın ekonomi politikalarını hedef aldı. İşçiler Bakanlık önünde “Hükümet istifa”, “Şimşek istifa” sloganı attı.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Türk-İş Konfederasyonu, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Genel Başkan Ergün Atalay, "Bugüne kadar işçi, emekli, taşeron, asgari ücretli kimin ne problemi varsa alanlarda, meydanlarda anlatıyoruz. Maalesef duyması gerekenler duymakta zorluk çekiyor. Bugün, işçilerin enflasyondan dolayı ücretlerinin eridiğini, asgari ücretlinin geçinemediğini, emeklinin zor durumda olduğunu konuşacağız" dedi. 

"DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR VERGİ SİSTEMİ YOK"

Vergi sistemine dair konuşan Atalay, "Öyle bir vergi sistemi var ki bizim ülkemizde, Ocak ayında aldığını Nisan ayında almıyor, Nisan'da aldığını Temmuz'da almıyor. Çalıştığımız 12 ayın 1,5 ayını vergiye veriyoruz" diyerek dünyanın hiçbir yerinde böylesine adil olmayan bir vergi sisteminin bulunmadığını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bunları bildiğini söyleyen Atalay, " Şimşek bunları ne kadar biliyor, ne kadar anlıyor, ne kadar görüyor bilmiyorum. Bu yüzden bugün  'zordayız, geçinemiyoruz' sloganı ile buradayız" dedi.

TÜİK'in rakamlarına ne kamuoyunun ne de işçilerin inanmadığını ifade eden Atalay, "TÜİK'in açıkladığı rakamlar pazara, markete uyum sağlamıyor. Onların açıkladığı rakamlarla pazardaki, marketteki fiyatlar arasında dağlar kadar fark var. Bu yüzden uzun yıllardır görmediğimiz bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyayız. İşçilerin büyük bölümü akşamları işten sonra ek iş yapmaya başladılar. Uzun yıllardır böyle bir tablo görmedik. Devlet, bu çarpık tabloyu düzeltmek mecburiyetinde" diye konuştu. 

ATALAY: 20 EKİM'DE ANKARA'DA MİTİNGDE OLACAĞIZ 

20 Ekim'de Ankara'da yapacakları mitingin bilgisini de paylaşan Atalay, "Buradan tüm kamuoyuna sesleniyorum; emekçiler, asgari ücretliler, kamu işçileri, taşeronlar, özel sektör emekçileri, staj mağdurları orada olacak. Türkiye'ye, ülkeyi yönetenlere diyeceğiz ki; bu taleplerimize kulak verin, bizi dikkatle dinleyin. Bir emeklilik sistemi var ki, dünyanın hiçbir yerinde yok. Deniyor ki, Ocak ayında emekli olursan yüzde 35 daha fazla alacaksın, Ocak'tan sonra olursan yüzde 35 kaybın olacak. Böyle ucube bir sistem kabul edilemez. Bir an evvel bu yasama döneminde bu yasayı değiştirin. Yüzde 35'lik fark iki işçi arasında olmasın. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok" dedi.

"ENFLASYON YERİNE BİZİ DÜŞÜYORSUNUZ"

Atalay konuşmasında Hazine ile Çalışma Bakanları da seslenerek; "Bu meseleleri bir an evvel çözün. Enflasyonu düşüreceğinize bizi düşürüyorsunuz. İşçinin, emeklinin, asgari ücretlinin, kimsenin dayanma gücü kalmadı. Bu ücret dengesizliğini çözün. Evde, iş yerinde huzurumuz yok. Duyması gereken hükümet, duyması gereken Hazine ve Maliye Bakanı. Şimdi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın duvarına bir yazı asacağız. Diyeceğiz ki, 'zordayız, geçinemiyoruz'. Onun için Sayın Bakan evde, mutfakta, iş yerinde ne oluyor duysun. Mutfakta da yangın var, iş yerlerinde de yangın var" diye seslendi. 

"HÜKÜMET İSTİFA" SLOGANLARI ATILDI

Atalay'ın konuşmasının ardından Bakanlık kapısına 'Zordayız, geçinemiyoruz' yazılı pankart asıldı. İşçiler, 'Hükümet istifa', 'Şimşek istifa' sloganları attı.

Türk Harb-İş üyesi bir işçi, "Enflasyon farkı da seyyanen zam da almadık. Ücretler 25-30 bin bandında. Ocak'ta da istediğimiz zammı almazsak içeri girmeyiz. Savunma sanayisinde çalışan kamu işçisi ezilirken ASELSAN'a yatırımlar yapıyorlar' derken; bir başka Türk Harb İş işçisi ise, "TÜRK-İŞ  bir çıkış yaptı uzun süre sonra. Birçok sendikaya bağlı iş kolu çıkmadı ama bizle sınırlı bir şey değil. Birlik olmamız gerekiyor" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakırhan: Demokratik anayasa için çalışmaya çoktan hazırız, varız

SONRAKİ HABER

Ankara'ya yürüyen Fernas Madencilik işçilerine polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa