CHP’li Gürer: Savaşlar ve cumhurbaşkanı açıklamaları gıda güvencesinin önemini artırmıştır
Taklit ve tağşiş ürünler ile Tarım ve Orman Bakanlığının paylaştığı bilgiler üzerine bakanlığı eleştiren CHP’li Gürer: “Savaşlar ve cumhurbaşkanı açıklamaları gıda güvencesinin önemini artırmıştır.”
Fotoğraf: CHP
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köy işleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşının ardından Orta Doğu'da başlayan savaş ve Cumhurbaşkanın açıklamalarının gıda güvencesi açısından önemin artığını belirtti.
Gürer, “Ülkemiz çevresinde devam eden savaşların ciddi anlamda etkisi altında kalacak. Bir yanda Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor, bir yanda Ortadoğu kan gölüne dönmüş durumda. Cumhurbaşkanının dün yaptığı açıklamada, bu savaşın Türkiye'ye sıçrama olasılığını da içine katarak değerlendirmede bulundu. Gıda bunun için çok önemli; Türkiye kendi kendine yeterli olabilmeli. Eğer biz unu ihraç ediyoruz diye övünüyorsak, ekmeğin fiyatı 10 lira ile 15 lira aralığında değişiyorsa bu durumu düşünmemiz gerekiyor” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanan 493 firma ve şirkette ortaya çıkan taklit-tağşiş ürün listesine ilişkin konuşan Gürer, “Ülkemizde 724 bin gıda işletmesinde denetimin sağlanmasının yanında merdiven altı üretiminde takibi önemli. Ürün etiketinde ne yazıyorsa içeriğinin de öyle olması gerekir” diye ekledi. Gürer, mevcut personelin gıda denetimi için yeterli olmadığını, bu bağlamda şikâyete dayalı denetim ile sürecin daha çok izlendiğine dikkat çekti.
“ÜRETİCİ BU YIL KAYBETTİ”
Bu yıl tarımın sorunlu bir dönem yaşadığını dile getiren Gürer, “Sayın Bakan, açıkladığınız bu yılki buğday için referans fiyatınız 1 yıl öncesine göre yüzde 12 artış gösterdi; arpa yüzde 3 artış gösterdi; şeker pancarı yüzde 28 artış gösterdi. Oysa tarımsal girdi maliyetlerine göre 1 yıllık artış yüzde 41'in üzerinde. O zaman da görülüyor ki girdi fiyatlarındaki artışın altında bir fiyat verdiniz. Bakınız, elimde bir ziraat odasının yaptığı bir saptamaya göre buğday için 13 lira 39 kuruş maliyet çıkarıyorlar. Siz nasıl olur da o zaman referans fiyatı böyle belirlersiniz? Tabii siz bu fiyatı böyle belirleyince tüccar daha düşük fiyatla alıma girdi. TMO'nun şartlarına göre ürünü oraya veremeyen küçük çiftçi, tarlasında ürününü satmak zorunda kaldı. Bu yıl 6 liraya kadar buğdayını verenler oldu. Şimdi hasat bitti, fiyatlar yükseliyor. Çiftçiden elinden ürün çıktığı zaman tüccara geçince fiyat artmaya başlıyor. Önümüzdeki süreçte olası savaşın genişlemesi halinde, buğdayı yurt dışından getirmede sorun yaşanırsa, bu anlamda Türkiye'nin buğdayda açığının oluşmaması için çiftçinin ürününün değerini alması lazım” diye konuştu.
“BUĞDAY ÜRETİM ALANI DARALIYOR”
“Bakanlık yaptığı iddialarda, un ihracatında birinci olduğumuzu anlatıyor. Un ihracatında birinci olmuş olmamız, Türkiye'de üretilen buğdayın bu anlamda değer bulduğunu göstermiyor” diyen Gürer, ortalama 10 milyon ton buğdayın ithalat edildiğini ve Türkiye'deki çiftçilerin buğday üretim alanlarının daraldığını söyledi.
Bakanlığın şeker pancarı üretiminde de artış olduğunu söylediğini ancak TÜİK verilerine göre bu yıl şeker pancarı üretiminde düşüş yaşandığını ifade eden Gürer, “Burada siz de belirtmişsiniz; 2023-24'te 25.2 milyon ton olarak üretim gerçekleşti, bu yıl 23 milyon ton gerçekleşecek diyorsunuz. Kendi ifadenizle 2 milyon ton demek ki şeker pancarı üretiminde bir düşüş yaşanacak. Sayın Bakan, saman üretimi ile ilgili de kendimize yeter durumdayız iddia ve gerçeklerde yaptığınız açıklama var. Ancak zaman zaman Türkiye'de daha az üretim ya da tohuma dönük yetişen tahıl ürünündeki sapla ilgili olarak sıkıntı yaşanıyor, fiyat artıyor. Bununla ilgili de geçmişte yapıldığı gibi, saman konusunda cevap veriyorsunuz da yem ithalatıyla gübre ithalatı konusunda bir açıklama yapmıyorsunuz. Bir de bu konuda açıklama yapın: Yem ve gübrede ithalatçı mıyız, değil miyiz? Neredeyse Türkiye'de olması gereken çoğu ürünü; soya, arpa, ayçiçek tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ithal ediyor muyuz, etmiyor muyuz? Bunu açıklayın Sayın Bakan. Mesela gübrede bu yıl Türkiye'de ne kadar sahte gübre yakalandı, bunu açıklayın. Niye sahte gübre yakalanıyor?” diye sordu. (HABER MERKEZİ)