02 Ekim 2024 15:45

Güney Kıbrıs'ta İran'ın İsrail saldırısı sonrası MGK olağanüstü toplandı

İran'ın İsrail'e füze saldırısının ardından Güney Kıbrıs MGK toplantısını düzenlendi. Kıbrıs, hava sahalarının kapalı olması nedeniyle tahliyeler Güney Kıbrıs üzerinden sürüyor.

Güney Kıbrıs bayrağı

Paylaş

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Güney Kıbrıs Lideri Nikos Hristodulidis başkanlığında bu sabah toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK), İran'ın dünkü füze saldırıları ve sonrasındaki gelişmelerin ele aldığını belirtti. Kombos, "Bölgede durum, risk açısından k açısından bir başka aşamaya geçti. Önceliğimiz Kıbrıs’ın ve bölgedeki vatandaşlarımızın güvenliğidir” dedi.

Cyprus Times'ta yer alan habere göre İran’ın 1 Ekim Salı akşamı İsrail'e yönelik balistik füze saldırısı sonrasında “durumun başka bir aşamaya geçmesinin herkesi endişelendirdiğini" söyleyen Kombos “Bu aşamada bizim önceliğimiz gerek Kıbrıs’taki gerek bölgede bulunan vatandaşlarımızın güvenliğidir" dedi.

Kombos, İran’ın füze saldırısı nedeniyle çeşitli ülkelerin hava sahalarını bir süreliğine kapattığını ve 13 Nisan’da olduğu gibi, İsrail, İran, Lübnan, Irak ve Ürdün hava sahalarında uçmakta olan uçakların Güney Kıbrıs’taki havalimanlarına yönlendirildiğini belirtti. Kombos “Havaalanlarının kapatılması noktasına gelinirse biz hazırlıklıyız. ESTIA aktiftir. Gün içerisinde bütün yetkili bakanlıklarla ilgili toplantılar yapılacak” ifadesini kullandı.

 

Dışişleri Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği ve üçüncü ülke vatandaşlarının Güney Kıbrıs üzerinden tahliyesi maksadını taşıyan “ESTİA” kod isimli “ulusal eylem planı yakın kriz bölgelerinden” olağanüstü hal veya kriz durumlarında veya doğal afetlerde devreye sokulabiliyor.

 

 

 

 

 

 

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias da Lübnan’da bulunan vatandaşların tahliyesi için Yunan Hava Kuvvetlerine ait bir C-130 tipi askeri uçağın Lübnan’a gönderileceğini açıkladı.

Kıbrıs'ta İngiltere'ye ait iki üste olağanüstü hareketlilik görüldü. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Zeytinliklere maden kepçesi bir kez daha yargıya takıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa