02 Ekim 2024 15:49

Elba Bant grevi 7. gününde: İnsanca çalışacak ortam insanca yaşayacak ücret istiyoruz

Grevde 1 haftayı geride bırakan Elba Bant işçileri: "Biz insanca çalışacağımız bir ortam ve geçinebileceğimiz bir ücret istiyoruz. Onlarsa bizi açlık sınırında çalıştırmak istiyor"

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Çerkezköy Veliköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Elba Bant fabrikasında çalışan, Türk-İş’e bağlı Petrol-İş’te örgütlü işçiler 4 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 25 Eylül’de greve çıkmıştı. Grevde 1 haftayı geride bırakan işçiler, “Azdan az çoktan çok gider” diyerek her gün fabrika önünde toplanmaya devam ediyor.

Pazartesi günü çalıştıkları Organize Sanayi Bölgesi içinde araçları ile konvoy yaparak dolaştılar. “Krizin faturasını bize kesmek istiyorlar” diyen Petrol-İş İşyeri temsilcisi Emin Bulut “Biz insanca çalışacağımız bir ortam ve geçinebileceğimiz bir ücret istiyoruz. Onlarsa bizi açlık sınırında çalıştırmak istiyor. Biz bunu kabul etmedik ve yasal hakkımız olan greve çıktık. Patron bizi açlıkla terbiye etmek istiyor. Biz zaten açlık sınırında çalışıyoruz” diyor.

İktidarın uygulamakta kararlı olduğu Orta Vadeli Programı (OVP) işçilerle konuşuyoruz. Bir işçi, “Yeni yılda asgari ücrete ortalama yüzde 40-50 gelecek gibi. Patronda bunu dikkate alarak bize yüzde 43 zammı dayatıyor” diyor. Buna başka bir işçi şöyle itiraz ediyor: “Hükümet hedeflenen enflasyon diyor. Bu da yüzde 20 gibi”. Bir başkası ise, “Bu da TÜİK enflasyonu. Enflasyon bile gerçek rakamı açıklanmıyor. Biz markete gittiğimizde gerçeğin ne olduğunu görüyoruz. Önümüz daha karanlık” diye anlatıyor.

Hükümetin politikalarına büyük tepki gösteren işçiler, “Hem krizin faturasını bize ödetmek hem de sendikalara ve işçilere yönelik saldırı var. Patronlarda hükümetten destek alıyorlar. Bizim patronda yoksulluk sınırının altında ücreti bize dayatıyor. Buna karşı bütün işçiler birlik olmadan hükümet bu politikadan vazgeçmez, patronlarında dayatmaları bitmez” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Güney Kıbrıs'ta İran'ın İsrail saldırısı sonrası MGK olağanüstü toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa