02 Ekim 2024 16:19

İHD Adana Şubesi'ne yönelik tehdit: Emek ve Demokrasi Güçleri’nden tepki

"Sansasyonel Turan Birliği" adlı bir Telegram grubunda İHD Adana Şubesi üyelerinin hedef gösterilmesine karşı Emek ve Demokrasi Güçleri, insan hakları savunucularının yanında olduklarını açıkladı.

Fotoğraf:Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde "Sansasyonel Turan Birliği" isimli kapalı bir Telegram grubunda adı birçok faili meçhul cinayetle anılan Abdullah Çatlı'nın ismi de geçerek, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi binasının fotoğrafı, açık adres ve konum bilgileri paylaşıldı. Bu bilgilerle İHD üye ve yöneticileri hedef gösterildi. Konuya dair açıklama yapan Adana Demokrasi Güçleri, grup içerisinde İHD Adana Şubesi'ne yönelik saldırı planlarının konuşulduğuna dair bilgilerin de paylaşıldığı aktarıldı.

“NEFRET VE AYRIMCI DİL TEHDİTLERİ TETİKLİYOR”

İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak okudu. Toprak, 2015 yılından bu yana siyasi iktidarın hak savunucuları ve toplumsal muhalefeti, “düşman, vatan haini, terörist” olarak nitelendirdiğini vurguladı. Bu söylemlerin, iktidarın despotik ve otoriter bir sistemle varlığını sürdürme çabası olduğunu ifade eden Toprak, nefret dilinin hak savunucularını hedef haline getirdiğini belirtti.

Toprak, gazetecilerden akademisyenlere, sivil toplum örgütlerine kadar geniş bir kesimin uzun süredir iktidarın doğal hedefi haline geldiğini ve bu durumun Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getirdi.

İHD'NİN MÜCADELESİ: 38 YILLIK DİRENİŞ

İHD’nin 1986 yılında sıkıyönetim koşulları altında kurulduğunu hatırlatan Toprak, insan hakları, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinde ısrarla ve kararlılıkla çalışmalarını sürdüren İHD’nin Türkiye’de insan hakları bilinci ve kültürünün yerleşmesine önemli katkılarda bulunduğunu dile getirdi.

İHD ÜYE VE YÖNETİCİLERİ HEDEFTE

İHD’nin 38 yıllık geçmişinde yüzlerce üye ve yöneticisinin idari ve yargısal tacizlere maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, 23 üye ve yöneticinin faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybettiği vurgulandı. Derneğin genel başkanlarının geçmiş yıllarda silahlı saldırılara uğradığı da hatırlatılarak, tüm bu baskılara rağmen İHD’nin insan hakları mücadelesinden vazgeçmediği ifade edildi.

DEMOKRASİ GÜÇLERİNDEN İHD'YE DESTEK ÇAĞRISI

İHD'ye yönelik son tehditleri kınayarak, insan hakları savunucularının yanında olduklarını dile getiren Toprak, hak savunucularına yapılan saldırı girişimlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi ve tüm toplumsal kesimlerin insan hakları savunucularına sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak İHD ile dayanışma içinde olacaklarını açıkladı.

YETKİLİLERE ÇAĞRI: ETKİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adana Valiliği'ne çağrıda bulunan Toprak, Telegram grubunda yapılan konuşmaların incelenmesi, yazışmaların faillerinin bulunması, İHD üye ve yöneticilerinin can güvenliğinin sağlanması ve olası bir saldırıya karşı tedbir alınması gerektiği ifade etti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kırıkkale'de kayıp kadını arama çalışması sürüyor; 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa