02 Ekim 2024 16:50

Murat Emir'den Erdoğan'a tepki: "Kürecik üssü İsrail'i korumak için var"

CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, Erdoğan’ın İsrail’in bir sonraki hedefinin Türkiye olduğu şeklindeki açıklamasını eleştirdi, Kürecik Üssünün İsrail’i koruduğunu hatırlattı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’in bir sonraki hedefinin Türkiye olduğu şeklindeki sözlerini eleştiren CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, Kürecik Üssünün İsrail’i koruduğunu hatırlatarak “Kavga görüntüsü verip içerideki bütün tartışmaları bitirmek istiyorsunuz” dedi.

CHP MECLİS'TE KAPALI OTURUM TALEP ETTİ

Emir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’in bir sonraki hedefinin Türkiye olacağı yönündeki sözlerine ilişkin açıklama yaptı. “Bir cumhurbaşkanının görevi kısa, orta ve uzun vadeli riskleri görmek ve bunlara tedbir almaktır. Bunların hiçbirini yapmayıp ortada herhangi bir emare dahi yokken 'İsrail bizimle savaşacak' demek, savaş tamtamları çalmaktan farksızdır” diyen Emir, bilinmeyen bir durum varsa TBMM’de konuşulması gerektiğini ve kapalı bir oturum için Meclis başkanından randevu istediğini söyledi.

Öte yandan üç gün önce Azerbaycan'daki bir silah fuarında üç ana sponsorun birinin İsrail devletinin silah şirketi, diğerinin ise Cumhurbaşkanının damadının şirketi Baykar olduğuna dikkat çeken Emir, “Siz, size saldıracak bir ülkeyle yan yana, el ele bir fuara gidip sponsor olarak destek verirseniz sizi kimse ciddiye almaz. Siz, bir kavga görüntüsü verip içerideki bütün tartışmaları bitirmek istiyorsunuz. Dolayısıyla ciddiyseniz bunun konuşulacağı yer Meclistir. Eğer İsrail bizim için bir tehditse, Kürecik Üssü İsrail'i korumak için var. İran binlerce füze gönderiyor, 990 tanesini Kürecik'teki radar üssü tespit ediyor ve imha ediyor. Hani İsrail bizim potansiyel düşmanımızdı?​” diye konuştu.

CAN ATALAY'IN TUTUKLULUĞUNA TEPKİ

Dün Meclisin açıldığını ancak Can Atalay'ın cezaevinde olduğunu hatırlatan Emir, "Can Atalay'ın milletvekili olduğu, milletvekili seçildikten sonra tutuklu kalmasının hukuka aykırı olduğu, cezaevinde tutuluyor olmasının fiilen olduğu üç kez Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Bu karara sadece mahkemeler meydan okumadı aynı zamanda Meclis Başkanı da kafasını kuma gömdü. Bir taraftan 'tarafsız başkan' görüntüsü vermeye çalışıyor ama bir milletvekilinin hala cezaevinde tutuluyor oluşuna kayıtsız kalmaya gayret etti. Buradan sesleniyorum; yeni anayasa diyorsunuz ama siz içtüzüğe dahi uymuyorsunuz. Dolayısıyla kimseye sivil, kuşatıcı, demokratik bir anayasa vaadetme imkanınız şu an itibarıyla kalmamıştır. Can Atalay'ın hapiste tutulmasını asla kabul etmiyoruz. Can Atalay Meclis'e gelmediği sürece bunu Meclis'e bir darbe olarak anlarız." 

"BÖLÜNMÜŞLÜK DUYGUSU ÇIKARTMAYI İNSAFSIZLIK OLARAK DEĞERLENDİRİRİZ"

Meclis açılışı oturumunda Cumhurbaşkanı konuşma yapmak için kürsüye çıktığında bazı vekillerin ayağa kalması bazı vekillerin ise salon dışında kalarak ya da salonda ayağa kalkmayarak tepki göstermesine ilişkin konuşan Emir "Zaman zaman milletvekilleri arasında kimi konular üzerinde fikir ayrılıkları olabilir. Burada önemli olan iki nokta var. Birincisi; CHP bir bütündür, birlik halindedir ve bu karanlığı ülkenin üstünden yırtıp atmak için çalışmaktadır. Ortada bir grup kararı olmadığı için bu insiyatif milletvekillerine bırakılmıştır, kendi takdirleridir. Buradan bir bölünmüşlük duygusu çıkartmayı insafsızlık olarak değerlendiririz. CHP'li milletvekillerinin hepsi vatansever ve milletperverdir. CHP'li milletvekilleri her yönüyle bu ülkeye, bu topraklara aşkla bağlıdır ve bütün emeklerini de bu AKP karanlığını biran evvel yıkmak, ülkemizi aydınlık bir geleceğe kavuşturmak için gece gündüz çalışmaktadır." dedi.

KURTULMUŞ İLE GÖRÜŞTÜ: TALEBİMİZ DEĞERLENDİRECEK

Emir daha sonra Erdoğan'ın ''İsrail'in hedefinde Türkiye'de var'' sözleri ile ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşerek, konuya ilişkin kapalı oturum talep etti. Kurtulmuş'un taleplerini değerlendireceği söylediğini aktaran Emir, "Böyle önemli bir iddiayı Başkomutan sıfatı da taşıyan Cumhurbaşkanı'nın hem de Meclis çatısı altında söylüyor olması altının mutlaka doldurulması gereken bir veri olarak karşımızda'' dedi.

Murat Emir görüşmeye dair şunları aktardı:

"Bu sabah Meclis Başkanımızdan Meclisimizin Türkiye'nin içinde bulunduğu stratejik riskleri, tehlikeleri, İsrail'in Türkiye'ye saldırma riskinin ciddiyetini ve nasıl olabileceğine dönük olarak devletimizin elinde bizim bilmediğimiz ne gibi veriler varsa bunların kapalı bir oturumda Meclis'te ayrıntılarıyla konuşulması gerektiği noktasında randevu istedik. Kendisi randevuyu hemen yanıtladı. Kendisi de değerlendireceğini söyledi. Dolayısıyla biz biran evvel belki de tüm partilerin talebi olarak bu önemli iddianın altının doldurulması ve Meclis'in kapalı bir oturumla bu soruna mercek tutması gerektiğine inanıyoruz. Eğer böylesine yakın bir savaş tehlikesi varsa Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın bunu açıkça ifşa etmek yerine yapması gereken çok daha somut adımlar var. Kimi önlemlerin alınmış olması gerekir dolayısıyla biz bunlarla ilgili bir bilgi bilmediğimiz için bunların da mutlaka konuşulması gerekir. Çünkü bizim gördüğümüz gerçeklik şudur; Kürecik üssü de şu haliyle İsrail'i koruyor. Meclis Başkanı bizi nezaketle dinledi. Öncelikli olarak değerlendirilecektir." (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Kürt seçmen “şeffaf ve açık diyalog koşullarında” ittifak yapılmasından yana

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetlerine, şüpheli kadın ölümlerine karşı Meclis Araştırması talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa