02 Ekim 2024 17:38

Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı "ihaleye fesat" davası ertelendi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla yargılandığı dava 20 Kasım 2024'e ertelendi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı döneminde, şartları oluşmayan bir firmaya ihale verdiği iddiasına ilişkin, "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Beylikdüzü Belediyesi tarafından 29 Aralık 2015'te yapılan hizmet alımı ihalesiyle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 7 kişi hakkında açılan ve 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşması Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. İmamoğlu için siyasi yasak da içeren iddianameyle ilgili yeni bilirkişi raporu dosyaya eklendi.

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı iki ayrı heyetten bilirkişi raporu alındığını söyleyerek, ''Suç unsuru olmadığı ortaya çıkmıştır. Beraat kararı verilmesini talep ederiz'' dedi. Alınan beyanların ardından mahkeme esasa ilişkin mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 20 Kasım'a erteledi. 

Duruşmaya Hasan Çetin ve sanık avukatları, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, CHP İl Başkanı Özgür Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp ile çok sayıda CHP’li belediye başkanı ve  yönetici katıldı.

GÜNAYDIN: KUMPAS DAVALAR ÜZERİNDEN SİYASETİN DİZAYNINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Duruşma sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Bu ihaleye yönelik Danıştay’ın soruşturma açılmasına izni vermemesine yönelik kararı olduğunu hatırlatan Günaydın, "Bu karara rağmen 2022 yılında iddianame düzenlendi. Yani ihaleden 7 yıl sonra iddianame düzenlendi. Başlayan duruşmalar çerçevesinde bugüne kadar iki bilirkişi raporu geldi. Bu bilirkişi raporlarında bu ihalelerde herhangi bir kamu zararının olmadığı tespit edildi. Konuyla ilgili sayın Ekrem İmamoğlu herhangi bir dahlinin bulunmadığını da kaydetti. Bu çerçevede bugün icra edilen mahkemede, Mahkeme Başkanı bu bilirkişi raporlarını kaydetti. İçişleri Bakanlığının buna yönelik itirazını ise reddetti. Bir başka durum daha var bugün bu mahkemeye bir belge sunuldu. Bu belgede Ekrem İmamoğlu hakkında bir başka iddiaya yer verildi. Ancak bu iddia açık bir iftira niteliğindedir. Öyle ki internete konulan belge ile mahkemeye sunulan belge aynı bile değildir ve bu belgeye yönelik de Mahkeme Başkanı belgenin incelenmemesine karar verdi. Sevgili avukat arkadaşlarımız mütalaanın alınması ve bugün kararın verilmesi şeklinde görüşlerini bildirdiler ancak savcılık mütalaanın hazır olmadığını ifade ederek duruşmayı 20 Kasım tarihine erteledi" dedi. Günaydın, devamında "Kumpas davalar üzerinden siyasetin dizayn edilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

 

İDDİANAMEDEN

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, ihbar eden olarak İçişleri Bakanlığı, sanık olarak ise Ekrem İmamoğlu ile Cem Ülken, Fidan Gül, Hasan Çetin, Hilal Çuhadar, Mehmet Hepgül ve Türkan Demirel Dişisağlam yer alıyor.

İddianamede, 29 Aralık 2015'te "Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi" ihalesi sırasında, İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu, diğer yargılananların ise belediyede müdür ve personel olarak görev yaptıkları belirtildi. İddianamede "Sanıklar, ihale alıcısı bir firma lehine ancak kamu zararına neden olacak şekilde, ihaleye katılma yeterliliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak ve teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak eylemlerinde bulunarak kamu kurumu statüsünü haiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığının 250 bin 86 lira fazladan para ödemesine ve neticede 250 bin 86 lira tutarında kamu zararına neden olarak üzerlerine atılı 'ihaleye fesat karıştırma' suçunu işledikleri anlaşılmıştır" ifadeleri yer alıyor. İddianamede, İmamoğlu, Ülken, Gül, Çetin, Çuhadar, Hepgül ve Dişisağlam hakkında "ihaleye fesat karıştırma" suçundan üçer yıldan yedişer yıla kadar hapis cezası isteniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekova'da VEDAŞ'tan zırhlı araçlar eşliğinde şafak baskını

SONRAKİ HABER

Özgür Özel: Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş'e yapılan saldırıyı lanetliyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa