02 Ekim 2024 18:04

İktidarın derdi bilim değil, daha fazla kâr!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Üniversitesindeki 'Akademik Vizyon ve Hedefler Buluşması' programında; "İş gücü piyasasıyla eğitim programımız arasındaki örtüşmeyi sağlamalıyız" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen 'Akademik Vizyon ve Hedefler Buluşması' programında konuştu.

Türkiye'de üniversite sayısını 208’e çıkardıklarını söyleyerek 'tabela' üniversiteleriyle övünen Yılmaz, "Bilgi, kültür ve bilimin 81 ilimizin tamamına yayılmasını sağlamış oldu" iddiasında bulundu. Ancak Yılmaz'ın devamındaki açıklamaları dertlerinin bilgi üretiminden çok patronların karının artırılması olduğunu gösterdi:

"Bütün programlarda iş gücü piyasasıyla, eğitim programımız arasındaki örtüşmeyi sağlamamız gerekiyor. 5-10 yıl sonra bazı meslekler ortadan kalkacak, bazı yeni meslekler ortaya çıkacak. Mezunların sektördeki taraflara cevap verebilecek niteliklerle donatılması, bunu yapabilmemiz programlarımızın, kontenjanlarımızın buna uygun bir şekilde güncellenmesiyle mümkün."

UCUZ EMEK SÖMÜRÜSÜNE 'HARÇLIĞINI ÇIKARIRSIN' KILIFI

Staj ve işbaşı eğitim adı altında genç ve çocuk emeği sömürüsünün daha etkin kullanılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Bu anlamda son dönemde yeni bir program da başlattık: İş Gücü Uyum Programı. Kısmi zamanlı bir program. Dolayısıyla bir üniversite öğrencisi rahatlıkla o programdan istifade edebilir. Harçlığını çıkarmış olur" ifadelerini kullandı.

KAÇAK KATLI RANZALARLA ÖVÜNDÜ

KYK yurtlatında yaşanan sorunlara dair tek kelime etmeyen Yılmaz, Türkiye çapında yurtların yatak kapasitesini 991 bine yükselttiklerini, bu sayıyı yakın zamanda 1 milyonun üzerine çıkaracaklarını vurguladı. Yılmaz'ın "1 kişilik, 3 kişilik daha konforlu diyebileceğimiz ortamlarda yurtlarımız hizmet veriyor" iddiasının aksine öğrenciler üniversite yurtlarında 3 katlı ranzalarda kalıyor. Yeni yurt açmaksızın kapasite artışı 3 kişilik olmasına rağmen 6 kişinin kaldığı odalardaki öğrenci sayısının daha da artması anlamına gelecek.

Akademik programların piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden belirlenmesi Orta Vadeli Plan'ın da hedeflerinden biri. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel: Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş'e yapılan saldırıyı lanetliyorum

SONRAKİ HABER

ÖMK’ye karşı ortak eylem: "Mesleki güvence yok, güvencesiz istihdam var"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa