02 Ekim 2024 17:55
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2024 20:22

ÖMK’ye karşı ortak eylem: "Mesleki güvence yok, güvencesiz istihdam var"

Ülkenin birçok yerinde eğitim emekçilerini ayrıştıran, haklarını kısıtlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı eylem yapıldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Eğitim emekçileri öğretmenleri ayrıştıran, haklarını kısıtlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşüleceği 2 Ekim’de Türkiye'nin birçok kentinde eylem yapıldı.

İSTANBUL

Eğitim Sendikaları İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaparak Öğretmenlik Meslek Kanunu'na itiraz ettiler.

Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası ve Özel Sektör Öğretmen Sendikası, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Eğitim Sen 7 No'lu Şube Başkanı Eren Ertin okudu. 

"HAKLARIMIZA VE TALEPLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

Sendikalar, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) mevcut haliyle öğretmenlerin haklarını korumadığını, aksine sosyal ve mesleki haklarını zayıflattığını belirtti. Ertin, "Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren bu kanun teklifi kabul edilemez" dedi. 

"MEVCUT İÇERİĞİYLE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU'NA İTİRAZ EDİYORUZ"

Eğitim bileşenlerinin görüşü alınmadan hazırlandığını vurgulayan Ertin, kanunun öğretmenlerin taleplerini karşılamadığını belirtti. Ertin, öğretmenlerin meslekî güvencesini sağlamadığı gibi unvan ayrımı ve güvencesiz istihdam biçimlerini öne çıkardığını söylediler. 

"ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ ZAYIFLATILIYOR"

Ertin, kanunun öğretmenleri daha zor şartlar altına sokacak hükümler içerdiğini ifade etti. Ayrıca, sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin yaygınlaştırılacağını, bu durumun güvencesiz istihdamı daha da artıracağını belirtten Ertin, Eğitim fakültelerinin itibarının zedelenmesine de tepki gösterildi. 

"MESLEK KANUNUNDA HAKLARIMIZ OLMALIDIR"

Ertin, öğretmenlerin haklarını içermeyen bir kanunun kabul edilemez olduğunu ifade ederken, mesleki hakların korunmasını ve eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanmasını talep etti. Ertin, taleplerine kulak verilmezse eylemlerine devam edeceklerini duyurdular. (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR’DE EĞİTİMCİLER ÖMK’YE KARŞI BİR ARAYA GELDİ

İzmir’de eğitimciler Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) teklifine karşı bir araya geldi. Eğitim-Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, TEÇ Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla bir araya gelen eğitim emekçileri, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nu kabul etmiyoruz” yazılı pankart arkasında toplanan emekçiler sıklıkla, “Yusuf Tekin yasanı al başına çal”, “Mücadele dersini öğretmenler verecek” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı.

“MÜLAKATLA YAPAMADIKLARINI KANUN YOLUYLA GERÇEKLEŞTİRME PLANI”

İlk olarak söz alan Eğitim İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Şen, ÖMK ile öğretmenlerin diplomasının yok sayıldığını belirterek, “Bu bir meslek kanunu değil, öğretmenin haklarını savunamayan görev ve sorumlulukları detaylandırırken sosyal haklarını görmezden gelen bir tekliftir. Bu kanun iktidarın mülakatla yapamadığını kanun yoluyla gerçekleştirme planıdır.  Sesini çıkaran, iktidara karşı duran öğretmeni meslekten atmaya zemin hazırlayan bir düzenlemeyle karşı karşıyayız. İki müfettiş tutanağı ve uydurma bir soruşturma raporu ile keyfi şekilde hizmet sınıfı değiştirmenin önü açılıyor” diye konuştu.

“MESLEĞİMİZİ DEĞERSİZLEŞTİREN ÖMK’Yİ KABUL ETMİYORUZ”

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan ise, MEB’in eğitim ve bilim emekçilerini ve onların taleplerini yok saymaya devam ettiğini ifade ederek, “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bu ÖMK’yi kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

“PARÇALAYAN DEĞİL BİRLEŞTİREN KANUN ÇIKARALIM”

Akabinde Hürriyetçi Eğitim Sen adına söz alan Adnan Sarısayın, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun kazanılmış haklarının geriye götürülmeye çalıştığını dile getirerek, “Yaptım oldu diyerek böyle bir yasa, öğretmenlere rağmen çıkarılamaz. Buradan tüm siyasi partilerimize çağrıda bulunuyorum, gelin öğretmenin içinde bulunduğu, öğretmenlerle ve eğitimle ilgili tüm paydaşların yer aldığı yeni bir öğretmenlik meslek kanunu çıkaralım. Öğretmenleri parçalayan değil, birleştiren bir öğretmenlik meslek kanunu çıkaralım” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİ BİTİRME KANUNUNA KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ”

Son olarak Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası adına söz alan Rabia Atbaş ise, “Bu kanunu kabul etmiyoruz. Çünkü gerçek sorunlarımıza gerçek yanıtlar vermiyor, asgari ücret düzenine son vermiyor, mesleğimizi ve emeğimizi güvence altına almıyor. Özel öğretim kurumlarında kölelik koşulları hüküm sürüyor ve Milli Eğitim Bakanlığı bu durumu sadece izliyor. Bu düzen son bulmak zorundadır. Bu yol istifaya çıkmaktadır. Bizim bakanımız öğretmeni karşısına patronları ve sermayeyi yanına almaz çünkü bizim bakanımız cebinden başka bir şey düşünmeyen eğitim yuvasını ticarethaneye çeviren patronların sözünü değil, her zaman doğruyu dile getiren öğretmenin sözünü dinler. Bizim bakanımız öğretmeni kölelik koşullarına mahkum etmez. Kamusal eğitim terk edilirken bizler yarattığınız sistemde eğitimin yükünü omuzluyoruz. Bizler size rağmen sözümüzün dinlenmediği öğretmenin yalnızca adının olduğu fikir talep ve itirazlarının yok sayıldığı öğretmenlik mesleğini bitirme kanununa karşı mesleğimize sahip çıkıyor ve bu mücadeleyi büyütüyoruz” diye konuştu. 

ÖDEMİŞ

İzmir Ödemiş'te eğitim sendikaları Eğitim-sen ve Eğitim-İş İlçe Milli Eğitim önünde öğretmenlere danışılmadan hazırlanan ÖMK'ye karşı ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada 6 sendika tarafından hazırlanan ve gün içinde iş yerlerinde, okullarda da örgütlenerek okunan ortak metin okunduktan sonra iki sendika sözcüsü söz aldı. Eğitim-Sen Ödemiş temsilcisi Sercan Güzelant, "Bizler işyerlerimizden, okullarımızdan başlayarak herkese örnek olacak bir mücadeleyi başlatmamız gerektiğini ifade ediyoruz. Bu kapsamda tüm eğitim emekçilerini Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptali konusunda birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun veliler ve öğrenciler açısından yaratacağı yıkıma karşı da velilerimizi bizlere güç vermeye davet ediyoruz. Bizler, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin sesi olmayı sürdürecek, gücüne güç katmaya devam edeceğiz ve taleplerinin savunucusu olacağız. Biliyoruz, haklı olmak yetmez, güçlü olmak zorundayız. Bu anlamda hangi sendikadan olursa olsun hepimizin taleplerimiz etrafında birleşmekten başka şansımız yok. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi. (İzmir/EVRENSEL)


SAMSUN

Eğitim emekçileri Samsun'da Meclis gündemine gelen ÖMK'ye karşı eylem düzenledi. Eğitim emekçileri; Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim-Sen, TEÇ Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası çağrısıyla Samsun Öğretmenevi önünde saat 16.00'da bir araya geldi.

Eğitim emekçileri Samsun Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyerek bir basın açıklaması yaptı. Ardından Milli Eğitim Müdürlüğünün olduğu binasının önüne siyah çelenk koydular. Yürüyüş boyunca "kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" , "Direne direne kazanacağız" , "birleşe birleşe kazanacağız" , "sermayenin Bakanı Yusuf Tekin istifa" , "cemaatin Bakanı Yusuf Tekin istifa" , "Susma haykır ÖMK'ye hayır" , "Karanlığa teslim olmayacağız" sloganları atıldı. Açıklamaya emekten yana siyasi parti ve derneklerin temsilcileri de katılarak destek verdi. Valiliğin önünde ortak basın açıklamasını Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Karadeniz Bölge Temsilcisi Nur Banu Tosun'un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"MEVCUT İÇERİĞİYLE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU’NA İTİRAZ EDİYORUZ!"

"Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir.

Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur."


BURSA

Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, TEÇ Sen ve Öğretmen Sendikası Bursa’da ÖMK’ya karşı Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ortak eylem yaptı.

Yapılan ortak açıklamada, “Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur” denildi.

“MESLEKİ GÜVENCE YOK, GÜVENCESİZ İSTİHDAM VAR”

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı;

"Bu teklif, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, bizi daha da zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Kanuna dair temel itirazlarımız şu şekildedir;

Meslek Kanunu tanımı yanıltıcıdır: Bu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor; bir meslek kanunu niteliği taşımıyor. Öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, mesleki haklar, sosyal haklar, örgütlenme özgürlükleri gibi konular hiçbir şekilde kapsamda yer almıyor.

Anayasa Mahkemesi kararları göz ardı edilmiştir: Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmeden teklifte yer alıyor. Özellikle aday öğretmenlik süreci, bu sefer hazırlık eğitimi adı altında güvencesiz bir hale getirilmiştir.

Unvan ayrımı kabul edilemez: Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, görevde herhangi bir yetki farklılaştırması olmadan korunmuştur. Meslek kıdemi esas alınarak yapılan ücret düzenlemesi, tüm öğretmenlere unvan şartı aranmaksızın verilmelidir.

MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir." (Bursa/EVRENSEL)


KAYSERİ

Kayseri'de eğitim emekçileri, İl Müdürlüğü önünde; "Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu (ÖMK) kabul etmiyoruz" diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen üyelerinin düzenlemiş olduğu basın açıklamasında ortak metni Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal okudu. Hürriyetçi Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Murat Avşar konuştu. Eğitim İş Kayseri Şubesi ise gün içinde basın açıklaması yaptı. (Kayseri/EVRENSEL)


SİVAS

Sivas'ta; Eğitim Sen, Eğitim İş, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen üyeleri bugün bir araya gelerek ÖMK'ye karşı eylem gerçekleştirdi.

Açıklamada, "haklar değil, öğretmene yüklenen görevler ve sorumluluklar var. İşte bu yüzden ÖMK'yı bu hali ile reddediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen eğitim emekçilerin eylemine BTS, Halkevleri, EMEP, CHP, ADD ve Hacıbektaş Vakfı Anadolu Kültür Vakfı destek verdi.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı İbrahim Kılıç ve Eğitim İş Şube Başkanı Özlem Özgün Altunbaş birlikte okudu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir.

Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK'ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur." (Sivas/EVRENSEL)


KOCAELİ

Kocaeli'de eğitim sendikaları  Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, AES, TEÇ-SES ve Öğretmen Sendikası Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ortak açıklama gerçekleştirdi.

Açıklama metninde yeniden Meclis gündemine getirilecek olan Öğretmenlik Meslek Kanuna itirazların nedenleri sıralanarak "ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir" ifadelerine yer verildi.

MEB'in gerçek bir meslek kanunu hazırlaması için ise ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi'metni esas alması gerektiği ifade edildi.

Eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek, mevcut hakları korumak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanması gerektiği ve iktidarın, Millî Eğitim Bakanlığının eğitim emekçilerinin sesine kulak vermesi gerektiği vurgulandı.

(Kocaeli/EVRENSEL)


ANTEP

Gaziantep’te eğitim emekçileri, AKP iktidarının öğretmenleri ayrıştıran ve haklarını kısıtlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı basın açıklaması düzenledi. Gaziantep Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün önünde bir araya gelen eğitim emekçileri, ÖMK’nin öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıracağını ve emeklerini değersizleştireceğini vurgulayarak ‘’Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır’’ dedi.

Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen, TEÇ-SEN ve Öğretmen Sendikası’nın Antep şubelerinin bir araya gelerek düzenlediği açıklamayı, eğitim emekçileri adına okuyan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur’’ dedi. ÖMK’nin, öğretmenlik mesleğini tanımlamadığını ve bir meslek kanunu niteliği taşımadığını belirten Parlakçı, öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, mesleki haklar, sosyal haklar, örgütlenme özgürlükleri gibi konuların da hiçbir şekilde kapsamda yer almadığını ifade etti.

Meslek kanunlarında o mesleği icra edenlerin hakları ve taleplerinin de yer alması gerektiğini vurgulayan Parlakçı, ‘’17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir.’’ dedi. Gerçek bir meslek kanununun ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metninin esas alınarak hazırlanması gerektiğini ifade eden Parlakçı, ‘’Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır.’’ siyerek AKP iktidarı ve Milli Eğitim Bakanlığına eğitim emekçilerinin taleplerine kulak vermesi için çağrıda bulundu. (Antep/EVRENSEL)


ZONGULDAK

Öğretmenleri ayrıştıran, haklarını kısıtlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun TBMM gündemine yeninden gelmesine üzerine Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde basın açıklaması yapıldı.

Eğitim Sen ve Eğitim-İş Çaycuma Temsilcilikleri tarafından Çaycuma Öğretmenevi önünde yapılan ortak basın açıklamasını Eğitim İş Çaycuma Temsilcisi Figen Ormancı ve Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol okudu. 

Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun görüşülmekte olduğu TBMM önüne Sendika Genel Merkez Yöneticilerinin yürüyüşün Ankara Valiliği ve Emniyeti tarafından engellendiğini belirterek,  "Barikat kaldırılarak sendika yöneticileri TBMM'de taleplerimizi ifade etmelidirler" dedi.

"Birleşe birleşe kazanacağız" , "Susma haykır, ÖMK'ye hayır" , "ÖMK yasası geri çekilsin" , "Eşit işe eşit ücret; ÇEDES'e hayır" , "Laik, bilimsel, demokratik eğitim" sloganlarının atıldığı ortak basın açıklamasında şöyle denildi:

"HAKLARIMIZA VE TALEPLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ! MEVCUT İÇERİĞİYLE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU'NA İTİRAZ EDİYORUZ!"

"Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir. 

Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK'ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur." (Zonguldak/EVRENSEL)


BOLU

ÖMK'ye karşı Bolu'da Eğitim Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak sendika merkezlerince hazırlanan ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaştı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir.

MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir." (Bolu/EVRENSEL)


KIRKLARELİ

Kırklareli'nde Eğitim iş kolunda örgütlü 6 sendika bir araya gelerek haklarımıza ve taleplerimize sahip çıkıyoruz, mevcut içeriğiyle öğretmenlik mesleği kanunu'na itiraz ediyoruz! konulu ortak bir basın açıklaması yaptı.

12.30 da İl Millî Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına bazı siyasi parti ve STK temsilcileri de katılarak destek verdi. Okunan ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"MEB, eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı ÖMK geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir. Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK'ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur.

Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK'nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır. Bugün burada Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi ile ilgili itirazlarımızı sizlerle paylaşmak için toplandık. Bu teklif, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, bizi daha da zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Kanuna dair temel itirazlarımız şu şekildedir; Meslek Kanunu Tanımı Yanıltıcıdır: Bu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor; bir meslek kanunu niteliği taşımıyor." (Kırklareli/EVRENSEL)


AYDIN

Aydın'da Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Öğretmen Sendikası, Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na (ÖMK) itiraz etti.

Okullar bölgesinde, Cumhuriyet Anadolu Lisesi önünde yapılan ortak basın açıklamasını Anadolu Eğitim Sendikası Aydın Şube Başkanı Eren Özcan okudu.

Milli Eğitim Bakanlığının eğitim ve bilim emekçilerini yok saydığını, ısrarla taleplerine kulak tıkadığını, itirazlarına rağmen bildiğini okumaya devam ettiğini belirten Özcan, "Eğitim sendikalarının ve hâlâ görevde olan ve atamayı bekleyen 1 milyonu aşkın öğretmenin taleplerinin yok sayılması, ÖMK'ya yönelik eleştiri ve önerilerimizin görmezden gelinmesi bizler için kabul edilemez bir durumdur" dedi.

Görevdeki öğretmenlerin yıllardır özveriyle çalıştığının altını çizen Özcan, "Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve 1 milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dağ bir çerçevede düzenlemekle ısrar etmek doğru değil. Biz bu kanun tamamen ortadan kalkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Mesleğimizin onuruna, geleceğimize sahip çıkacağız. Bu kanunu hazırlayanlar, alkışlayanlar ve kanunlaşması için mücadele edenler ise tarihin çöplüğündeki yerine alacaktır” diye konuştu. (Aydın/EVRENSEL)


BALIKESİR

Balıkesir’de Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen ve Öğretmenler Sendikası, “ÖMK’ya hayır” diyerek, Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı. ÖMK ya hayır dedi. Basın açıklamasına Balıkesir Eğitim Hakkı Platformu da destek verdi.

Basın açıklamasını dört sendikanın şube başkanları birlikte okudu. Açıklamada, “ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir” denildi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İktidarın derdi bilim değil, daha fazla kâr!

SONRAKİ HABER

İşte savaşın kazananları: ABD ve İsrail sermayeli savaş tekellerinin piyasa değeri katlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa