02 Ekim 2024 19:48

Mersin Çevre Platformu: Asbest öldürür, Valilik liman dolgu işlemini durdursun!

Mersin Çevre Platformu, Mersin Limanı genişleme projesinde denizde çıkan asbeste karşı liman A kapısında bir araya gelerek Mersin Valiliği’ne karşı durdurma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mersin Çevre Platformu, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) tarafından işletilen Mersin Limanı genişleme projesi çalışmaları esnasında deniz dibinden çıkan asbest ile ilgili liman A kapısı önünde açıklama yaptı.  Liman önünde bir araya gelen Mersin Çevre Platformu üyeleri “Akdeniz asbestle zehirleniyor”, “Denize dökülen asbest öldürür" , “Mersin Valiliği liman inşaatını durdursun” pankart ve dövizler açtı.

Mersin Çevre Platformu adına açıklama yapan Av. Semra Kabasakal, MIP’in kanunları ve yasaları çiğneyerek çevre kirliliğine ve halk sağlığına yol açtığını ifade ederek Mersin Valiliği’nin durdurma çağrısında bulunarak, “MIP rant uğruna kanunları ve yönetmelikleri çiğneyerek halk sağlığına yol açarak kent ve insanlık suçu işliyor” dedi.

“ASBEST VE AĞIR METAL İÇEREN MALZEMENİN DENİZE DÖKÜLMESİ ÇOK CİDDİ KİRLİLİK YARATTI”

 Av. Kabasakal, Mersin halkının tüm itirazlarına rağmen Atatürk Parkı’nda yapımı başlanan liman genişleme projesinin dolgu alanın bilime aykırı olduğunu hatırlatarak, “ Dolgu işlemi bilime aykırı olup kent yaşamını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Liman genişleme dolgusu için yapılan dip taraması sonucu çıkan tonlarca asbestli ve ağır metal karışımlı malzeme ÇED raporunda yazıldığı gibi denize dökülmüş ve halen dökülüyor olması halk ve çevre sağlığı açısından riskler oluşturmaktadır.  Yapılan dip taramasından çıkan asbest ve ağır metal içeren malzemenin denize dökülmesi çok ciddi kirlilik yaratmıştır. Bu kirliliğin insan sağlığına, deniz canlılarına ve deniz ekosistemine zarar vereceği ortadadır” diye konuştu.

“MIP RANT UĞRUNA ÇEVREYİ VE HALK SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYOR”

 Mersin Valiliği’nden dolgu işleminin durdurulmasına yönelik çağrı yapan Kabasakal, “Mersin liman işletmecisi olan, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş ( MIP ) rant uğruna  çevre kanunu, iş sağlığı ve iş güvenliği yasaları ve  yönetmelikleri  çiğneyerek çevreyi ve halk sağlığını hiçe sayarak, kent ve insanlık suçu işlemiş olup, bu suçu uyarılarımıza rağmen işlemeye devam etmektedir. Yapılan dolgu işlemi nedeniyle denizin asbest ve ağır metal malzemeleriyle kirlendiği ve bu kirliliğin insan ve deniz canlıları için çok ciddi risk oluşturduğu için Mersin Valiliğinden dolgu işleminin durdurularak projeden vazgeçilmesi için acilen işlem yapmalarını geçmişte talep ettik, bugünde talep ediyoruz” dedi.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 İlgili bütün kurumları göreve çağıran Kabasakal, mücadeleye devam edeceklerini söyledi: “Bugün dolgu işlemlerininin acilen durdurulması için ilgili bütün kurumları göreve davet ediyoruz. Çevre ve Halk Sağlığının hiçe sayıldığı Atatürk Parkında yapımına başlanan liman genişleme projesiyle ilgili hukuki ve demokratik mücadelemiz bundan sonrada devam edecektir.” (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Şam'da bir binaya saldırdı: 3 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa