03 Ekim 2024 05:00

Diyarbakır-Mardin yangınında yeni rapor bekleniyor: "DEDAŞ’ın aklanmasına izin vermeyeceğiz"

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği yangında soruşturma devam ederken yeni bilirkişi heyetinin raporu bekleniyor.

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

Paylaş

Dilan TEMİZ

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde 20 Haziran’da çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 80 kişinin yaralandığı yangına ilişkin soruşturma devam ediyor. Yangının çıkış sebebinin Dicle Elektrik Dağıtım Şirketine (DEDAŞ) ait elektrik hatlarından sızan elektrik olduğu ortaya çıkmıştı. Devam eden soruşturmada ön raporun ardından istenen yeni bilirkişi raporu, ilkinin aksine elektrik dağıtım şirketini akladı.

İlk andan itibaren köylüler ve görgü tanıkları, yangının çıkış nedeninin elektrik direklerinden kaynaklı olduğunu işaret etmişlerdi. DEDAŞ ise sorumluluk kabul etmeyip köylüleri sorumlu tutarak, yangının meydana geldiği bölgede elektrik direklerinin bulunmadığını iddia etti. Ancak çok geçmeden hem Çınar Cumhuriyet Başsavcılığının yayımladığı rapor hem de Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformunun raporları DEDAŞ'ı yalandı.

ŞİRKETİ AKLAYAN BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANDI

Bölgedeki elektrik telleri de görüntülenerek yangının çıkış sebebinin elektrik hatlarından kaynaklı olduğu tespit edildi. Ancak elektrik dağıtım şirketinin açık sorumluluğuna işaret eden bilirkişi raporu "yetersiz bulunduğu" gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yeni ek bir rapor hazırlanmasını istedi.

Devam eden soruşturmada yenisi istenen rapor, ilkinin aksine elektrik dağıtım şirketini akladı. 14 Ağustos’ta soruşturma dosyasına sunulan raporda yangının çıkış nedeni belirsiz bırakıldı.

DİYARBAKIR BAROSU İTİRAZDA BULUNMUŞTU

Bilirkişi raporuna itiraz Diyarbakır Barosundan geldi. Sosyal medyadan yapılan açıklamada soruşturma sürecinin, failleri akladığı belirtilmişti. Baro şu açıklamada bulunmuştu: “Çınar Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunularak, alınan raporun bilimsel ölçütlerden yoksun ve subjektif değerlendirmeleri kapsadığı belirtilmek suretiyle, itiraz edilmiş; aynı zamanda bilirkişi heyetinin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarla yangın sebebini belirlemeden ziyade fail/leri aklayıcı nitelikte rapor tanziminden dolayı Diyarbakır Bilirkişilik Karar Bölge Kurulu Başkanlığına şikayet başvurusunda bulunulmuştur.”

YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULDU, YENİ RAPOR BEKLENİYOR

Baronun itirazının ardından yangına ilişkin Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 7 kişilik bilirkişi heyetinin raporunda yangının çıkış nedenine ilişkin herhangi bir tespit yapılamamasına dair Başsavcılık, yeni bir heyetin hazırlanması için talimat yazısı yazdı. Ankara’da ikamet eden 9 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirme yazısında, yangının çıkışına dair raporun dosyaya gönderilmesi istendi. Yangına dair oluşturulan 5 klasörün de bilirkişi heyetine teslim edilmesi istendi. Yeni heyetin hazırlayacağı yeni rapor bekleniyor.

ÖZDEMİR: DEDAŞ’IN DOSYAYA DOĞRUDAN MÜDAHALESİ VAR

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, yeni oluşturulan bilirkişi heyetinin raporuna dair kaygılarını dile getirerek, “DEDAŞ’ın aklanmaması için mücadele edeceğiz” dedi. Özdemir, 9 kişilik yeni heyetin dosyayı incelediğini ve daha önce itiraz ettikleri raporda DEDAŞ’ın sorumluluğunu aklayıcı ifadelerin yer aldığını belirtti.

Özdemir, “Yangının çıkış nedenini ve sorumlularını tespit etmediler. DEDAŞ’ın açık ihmallerinin gözardı edildiği raporda, DEDAŞ’a yönelik kasten gerçeği ters yüz eden ifadeler var” diye konuştu. Özdemir, yeni raporun İstanbul Teknik Üniversitesi Yangın Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanmasını talep ettiklerini ancak savcılığın bu isteği karşılamadığını, yalnızca yeni bir heyet görevlendirildiğini ifade etti.

"GERÇEK TERS YÜZ EDİLEREK HAZIRLANDI"

Bu yeni heyetten beklentilerini aktaran Özdemir, “Yangının çıkış nedeninin, fail veya faillerin, DEDAŞ’ın onarım ve bakım yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin tespiti, buna ilişki olarak gerçekten bilimsel ölçülerle hazırlanacak bir rapordur. DEDAŞ’ın doğrudan bu dosyaya müdahale etme isteği kuvvetle muhtemel mevcut. Bu müdahale eğer olmamış olsaydı heyet tarafından önceki rapor gerçek ters yüz edilircesine sadece DEDAŞ’ı aklamak için hazırlanmazdı” dedi.

Diyarbakır Barosu, aile avukatlarıyla birlikte dosyanın failsiz bırakılmaması için gereken tüm mücadeleyi yürüteceklerini vurguladı. Özdemir, “Kaygımız, DEDAŞ’ın aklanması için bir sürecin yürütülmesi yönünde” diyerek yeni raporun içeriği konusunda endişelerini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Melikgazi KYK Kız Yurdu’nda çamurlu su akıyor: "İhmaller sağlığımızı tehdit ediyor!"

SONRAKİ HABER

"Çiğli Belediyesi topladığı köpekleri derhal yaşam alanlarına geri bıraksın"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa