03 Ekim 2024 12:20

İşten atılan MMK Metalurji işçileri: Sefalete ses çıkardık işimizden olduk

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu MMK Metalurji’de 30 işçi işten atıldı. İşten çıkarılanların sayısının 200’ü bulacağı söylenirken, işten atılan işçilerin ise tazminatları gasbediliyor.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

MMK Metalurji’de TİS’ten kaynaklı 6 aylık enflasyon farkı yerine alışveriş çeki verilmesini kabul etmeyen ve işten atılan işçiler, çıkışları kod 49’dan verildiği için ne kıdem tazminatı alabiliyor ne de işsizlik ödeneğinden faydalanabiliyor. Bir yandan “Hem işimizden olduk hem açlığa mahkum edildik” diyen işçiler Özçelik-İş’in de kendilerine sahip çıkmadığını söylüyor.

Galvaniz ve boyalı yassı çelik üretimi yapan MMK Metalurji, 2009’dan bu yana Hatay’ın Dörtyol ilçesinde faaliyet yürütüyor. Özçelik-İş’in örgütlü olduğu MMK Metalurji’de bu sene mart ayında imzalanan TİS kapsamında, ikinci 6 aylık dilimde işçilerin ücretlerine enflasyon artı 1.5 puan zam yapılması gerekirken, MMK Metalurji patronu enflasyon farkı yerine işçilere alışveriş çeki vermeyi dayattı. Buna itiraz eden işçilerin bir kısmı ise işten atıldı. İşten atılan işçiler öte yandan sendikacılara muhalif olduklarının bilindiğini, işten atmalarda bunun da etkili olduğunu söylüyor.

"İKİ DEFA CEZALANDIRILDIK"

MMK Metalurji yönetiminin, çıkışlarını önce kod 27’den (İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih) verdiğini, ihbar tazminatı verilmeyeceğini belirterek, kıdem tazminatının ise 7 taksitle ödenmesini önerdiğini hatırlatan işçiler, “Biz bunu kabul etmeyip protokolü imzalamayınca bu sefer bizi Kod 49’dan (İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi) işten attıklarına dair mesaj yollandı” diyor.

Kod 49’un tazminatlarını alamayacakları ve işsizlik ödeneğinden faydalanamayacakları anlamına geldiğini belirten işçiler, patronun kendilerini açlığa da mahkum ederek iki defa cezalandırıldıklarını ifade ediyor.

"SES ÇIKARAN İŞİNDEN OLDU"

15 yıldır MMK Metalurji’de çalışan bir işçi gündüz vardiyasından çıktıktan sonra bir mesajla işten atıldığını belirterek şunları söylüyor: “Mesaj geldi, önce koda 27’den maddeden çıkardılar. İhbar vermiyorlar, kıdemi de 7 taksitle veririz diyorlar. Eğer bu protokolü kabul etmezsek de kod 49’a çeviriyorlar. Ama biz o maddeye ilişkin hiçbir şey yapmadık. Sadece onların teklifini kabul etmemiz için baskı uyguluyorlar.”

İki çocuğu olduğunu söyleyen işçi, “Evimize bir maaş giriyor. Çocuklarımın eğitim masrafları, kira derken… Hadi diyelim ailem yardımcı oldu, kirayı da ödedik diyelim, ya sonra? İşsizlik kaygısıyla seslerini çıkaramayan oldu. Biz ses çıkardık diye işimizden olduk” diyor.

Bu fabrikada çalışırken iş kazası geçirdiğini anlatan 15 yıllık bir işçi de “Biz ihbar, kıdem tazminatı ve geriye dönük bütün ücretlerimizi istiyoruz ama hukuki süreç sonuçlanana kadar kayıplarımızı da istiyoruz. Sonuna kadar ne gerekiyorsa yapacağız” diyor.

"SENDİKALAR HAKKINIZI MAHKEMEDE ARAYIN DEDİ"

2015 yılından bu yana çalışan bir işçi de şunları söylüyor: “Tutukluluk gerekçesiyle işten atıldığıma ilişkin mesaj geldiğinde iş yerindeydim. Bize ihbarımızı vermeyeceklerine ilişkin ve kıdem tazminatını da 7 taksitle ödeneceğine ilişkin protokol imzalatmaya çalıştılar. Kabul etmeyeni de Kod 49’a çevirip attılar. Şu an 30 kişi ama daha devamı gelecek.”

Özçelik-İş yöneticilerinin kendilerine sahip çıkmadığını, “Hakkınızı mahkemede arayın” dediğini aktaran işçi, “E onu zaten biliyoruz. Bunu bilgi olarak bana vermesine gerek yok ki” diyor.

Öte yandan sözleşmenin de taleplerini karşılamadığını belirten bir işçi, “Bizim isteklerimiz farklıydı. Atıyorum biz yüzde 115 zam talep ederken gittiler yüzde 70’e imza attılar. Ben 14 yıldır çalışanım, Noksel’deki işçi 4 yıl önceye kadar benden düşük alırken şu an benimle aynı maaşı alıyor” diyor.

ÖZÇELİK-İŞ, İŞÇİLERİN ELEŞTİRİLERİNİ KABUL ETMEDİ

ÖZÇELİK-İŞ İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, yaklaşık 300 işçinin çalıştığı sıcak haddehanenin 4 aydır çalışmadığını, üretim yapmadığını söyledi. Ancak işten atılan işçilere gerekçe olarak üretim daralması ya da küçülme gösterilmedi.

Patronla görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Güngör, “Biz de istiyoruz işçiler evlerine ekmek götürsünler; ancak sıcak haddehane dördüncü aya girecek, iş yapmıyor. İşveren de daralmaya gittiğini söyledi. Sendikaya muhalifler gidiyor denilmesi tamamen asparagas. Atılanlar arasında üst kurul delegem de vardı, hangi sendika bunu ister? İş yeri daralmaya gittiği için çıkarmalar devam edecek. 200’ü bulacak ama biz, işverenle görüşmelere devam ediyoruz. Bunu en minimum seviyede olacak şekilde konuşuyoruz” dedi.

Hediye çeki konusunda ise “Hediye çekini reddettik, her tarafta geçerli olacak alışveriş kartı alternatif olarak gündeme geldi. Alışveriş çekine de karşıyız dedik ilk başta, ama işçinin kaybı olmayacaksa ekstra bonus verecekse eğer oturup konuşulur. Alışveriş kartı konusunda henüz kesin karar yok” diye konuştu.

İşçilerin yanında olmadıkları eleştirisine ise, “Biz işçilerin yanında yer aldık, bugün fabrikada yemekhanede işçilere de durumun bilgisini verdim. Ocak ayına kadar krizi nasıl atlatırız diye uğraşıyoruz. Yolbulan’da 100 günü aşkın süredir grevdeki işçilerin yanında yer alırken MMK Metalürji’de nasıl işçilerin yanında olmam?​” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Aydın Üniversitesinde ülkücülerden kadın öğrencilere ölüm tehdidi

SONRAKİ HABER

DFG'nin Eylül raporu: 5 gözaltı, 2 tutuklama, 6 dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa