03 Ekim 2024 13:42

Emekliler birçok ilde TÜİK önünde eylem yaptı: TÜİK verileri düşük ücret politikalarına yarıyor

Tüm Emeklilerin Sendikası birçok ilde TÜİK önünde yaptığı eylemle açıklanan enflasyon verilerine tepki gösterdi. Emeklilere farklı sendikalara üye işçiler ve emekçiler de destek verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Emeklilerin Sendikası (TÜM EMEKLİ SEN), üyesi emekliler birçok ilde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önlerine giderek basın açıklaması yaptı. Emekliler, aylıklarını doğrudan etkileyen enflasyon verilerinin düşük açıklanmasına tepki gösterdi.

Muğla’da Vergi Dairesi önünde toplanan Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Tüm Emeklilerin Sendikası üyeleri, TÜİK’i ve hükümetin ekonomi politikalarını protesto eden bir basın açıklaması gerçekleştirdi. BES Muğla İl Temsilcisi Haluk Yıldırım tarafından okunan açıklamada, hükümetin sermaye yanlısı politikalarının kamu emekçileri, emekliler ve asgari ücretlileri giderek yoksullaştırdığı vurgulandı.

Açıklamada, 2024 Orta Vadeli Program’ın (OVP) emekçilere daha fazla yoksulluk getireceği ve bütçe görüşmelerinde bu programın kıstaslarının uygulanacağı belirtildi. Hükümetin ekonomik programının emekçi düşmanı olduğu dile getirilirken, TÜİK’in enflasyon oranlarını gerçek piyasa verilerine göre açıklamaması da eleştirildi.

Yıldırım, "TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri, iktidarın düşük ücret politikalarını destekliyor. Eğer TÜİK gerçek verilere dayalı oranlar açıklasaydı, bugün bu kadar derin bir yoksulluk yaşamazdık" dedi. Ayrıca, emekçilerin maaşlarının geçmiş dönemlerle kıyaslandığında alım gücünün büyük ölçüde azaldığına dikkat çekildi.

Basın açıklamasında, TÜİK’in görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını ve yasal süreçlerin takipçisi olacaklarını belirten sendika üyeleri, diğer mağdur kesimleri de mücadeleye davet etti.

Basın açıklaması, "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi. (Muğla/EVRENSEL)

BURSA: TÜİK SAYESİNDE İKİ YAKAMIZ BİRA RAYA GELMİYOR

KESK Bursa Şubeler Platformu ve Tüm Emeklilerin Sendikası TÜİK önünde basın açıklaması yaparak, “TÜİK sayesinde iki yakamız bir araya gelmiyor” dedi.

KESK adına açıklamayı Büro Emekçileri Sendikası Bursa Şube Başkanı Uğur Canavar okudu.

Uluslararası ve yerli sermayenin talepleri doğrultusunda, toplumun ortak kazanımı olan ve ülkenin kalkınmasında mihenk taşı görevi yapan kuruluşlar çerez fiyatına elden çıkarılarak, bahsi geçen sermaye gruplarına servet olarak aktarıldığını söyleyen Canavar, “Bu yetmezmiş gibi bizlerden toplanan vergiler teşvik adı altında para babalarına aktarıldığı gibi; ülkemizde yaşanacak deprem riskine karşı kentlerimizin imarı için topladığımız deprem vergilerini bile yasaya aykırı bir biçimde yola, köprüye, havalimanına harcamaktan geri durmamıştır. İktidarın sermaye yanlısı ve emekçi düşmanı bu politikaları toplumun çoğunluğunu oluşturan biz kamu emekçileri, kamu emeklileri, asgari ücretliler için bitmeyen bir kâbus olmaya devam etmektedir” dedi.

“EKMEĞİMİZ SOFRAMIZDAN ÇALINIYOR”

İktidar bir taraftan yapıp uygulamaya koyduğu bütçelerde bizlere daha az kaynak ayırırken, diğer taraftan bizlerin düşük gelirler elde etmemizde bir aparat olarak kullandığı TÜİK’e piyasa gerçekliğinden uzak enflasyon oranları açıklatarak, düşük ücret politikasını hayata geçirdi ve bizler sürekli bir şekilde yoksullaştık diyen Canavar, “Bir yandan TÜİK’in uzun yıllardır piyasa gerçekliğinden uzak, iktidarın düşük ücret politikalarıyla uyumlu enflasyon verileriyle alın terimizin hakkı olan ekmeğimiz soframızdan çalınıyor, bir yandan da temel insan hakları içinde yer alan ve ücretsiz olarak verilmesi gereken sağlık hakkı, eğitim hakkı ve nitelikli kamusal hizmetler ulaşılamaz hale getirilerek, ağır vergilerle de kronik olarak yoksullaştırılıyoruz. İlgili yetkililerin 2022’den beri açıklamaktan imtina ettikleri gıda fiyatları verilerini düzenli bir şekilde kamuoyunla paylaşmaya ve piyasada oluşan gerçek veriler üzerinden enflasyon oranlarını açıklamaları gerektiğini kendilerine hatırlatıyoruz. Aksi takdirde, iktidarla birlikte bizleri yoksullaştırmak üzere veri paylaşmamalarını sürekli teşhir edeceğimizi ve kanunun kendilerine yüklemiş olduğu görevleri kötüye kullandıkları gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğimizi ve yine görevlerini kötüye kullandıklarından dolayı haklarında dava açarak, hukuki yollardan da haklarımızı aramaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz. (Bursa/EVRENSEL)

TÜİK ENFLASYONU GİZLEMEYE DEVAM EDİYOR

Kayseri’de TÜM EMEKLİ SEN Kayseri Şubesi, TÜİK önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı şube başkanı Ali Gül okudu. 

Gül, "TÜİK yine şaşırtmayarak beklendiği gibi enflasyonu gizledi. İktidarın belirlediği enflasyon oranını onaylayan noter görevini yerine getirmekten zerre kadar sıkılmadığını, açıkladığı enflasyon oranıyla belli etmiştir" dedi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da Demet Kardaş’ın katilleri 15 yıl sonra yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa