03 Ekim 2024 16:49

Rojin Kabaiş'ten 1 haftadır haber yok: "Güvenli kampüs istiyoruz" 

YYÜ öğrencisi Rojin Kabaiş’ten 27 Eylül’den bu yana haber alınamıyor. En son kampüs sahilinde görüntülenen Kabaiş’i arama çalışmaları sürerken kadınlar güvenli kampüs talebinde bulundu.

Fotoğraf, Rojin Kabaiş'in sosyal medya hesabından alınmıştır.

Paylaş

Helin TURGUT
Berkay YEĞİN
Van 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’ten bir haftadır haber alınamıyor. Kaldığı Seyyid Fehim Arvasi Kız Öğrenci Yurdundan 27 Eylül’de akşam yemeğinin ardından ayrılan Kabaiş bir daha geri dönmedi. En son kampüs sahilinde görüntülenen Kabaiş’i arama çalışmaları devam ederken üniversitedeki genç kadınların tedirginliği artıyor. Kampüslerin güvenli olmadığını, taciz ve pek çok baskıyla karşı karşıya olduklarını dile getiren kadınlar, "güvenli kampüs" talebinde bulundu. 

"KAYBOLDUĞUNU İNTERNETTEN ÖĞRENDİK"

Su Ürünleri fakültesi öğrencisi genç bir kadın, Evrensel'e Rojin ile aynı yurtta kaldığını anlattı. Yaşananlara dair yeterli tepki gösterilmediğini belirten kadın öğrenci, yurt yönetiminin tutumuna dair de eleştirilerde bulundu: “Arkadaşımız kayıp ve konunun üstünde durulmuyor. Yurtta da durum böyle, hiçbir şey olmamış gibi davranılıyor. Hatta bu akşam bir sinema gösterimi olacak yurtta. Rojin’in kaybolduğunu bile internetten öğrendik.”

"ALINAN ÖNLEMLER ÖĞRENCİLER İÇİN DEĞİL"

Aynı fakülteden bir başka kadın öğrenci de kampüste alınmayan güvenlik önlemlerinden dolayı tedirgin olduğunu söyledi. “Rojin’i bize unutturmaya çalışıyorlar ama unutmayacağız ve Rojin'i bulana kadar 'Sıra arkadaşımız Rojin nerede' diye soracağız” diyen öğrenci, “Kampüs denilince insanın aklına güvenli ortam gelir ama öyle değil. Alınan önlemlerin öğrenciler için değil öğrencilere karşı olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

"AKŞAM BEŞTEN SONRA KORKUDAN YURTTAN ÇIKAMIYORUZ"

Kadın öğrencilerin kampüslerde yaşadığı sıkıntılara şöyle değiniyor: “Kadınlar olarak her konuda kısıtlı yaşarken bu olaydan sonra hem aile baskısı ve korkusu hem de kendi kısıtlamalarımız ile karşı karşıyayız. Hatta ailem yatay geçiş yapmamı istiyor. Akşam beşten sonra yurttan bile çıkamıyoruz korkudan. Kampüs sahilinde kameralar dahi yok. Dün yurda gelirken yurdun önünde tanımadığım yaşı büyük bir adam tarafından durdurulup rahatsız edildim. Bu güvenlikler nerede, boşuna mı varlar?​” 

"BİR ARKADAŞIMIZI DAHA KAYBETMEK İSTEMİYORUZ"

Rojin’in kaldığı yurt olan Seyyit Fehim Arvasi KYK yurdundan bir öğrenci de, “Herkes tedirgin. Rojin günlerdir kayıp ve hiçbir haber yok, bir açıklama yok… Kampüs içerisinde polis karakolu var ama kampüs güvenli mi? Asla değil. Dersten çıkıp yurda geçerken dahi kampüs içerisinde arabayla yurdun önüne kadar takip edildik. Bu sırada hiçbir güvenlik görevlisi yoktu. Yalnız başıma hiçbir yere gidemiyorum korkudan. Kampüste öğrenci ve öğretmenler dışında başkaları olmamalı. Kampüs içerisine herkes rahatlıkla girebiliyor. Bunun için de önlemlerin alınmasını talep ediyoruz. Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU? 

25 Eylül Çarşamba günü okula kayıt yaptıran Rojin Kabaiş, kaldığı Seyyid Fehim Arvasi Kız Öğrenci Yurdundan 25 Eylül’de akşam yemeğinin ardından ayrıldı ve bir daha geri dönmedi. En son annesiyle telefonda konuşarak markete gideceğini haber verdi. Kampüs sahiline gittikten sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. Geri dönmeyen Rojin Kabaiş'e telefonla ulaşamayan arkadaşları, 28 Eylül'de saat 12.00 sıralarında polise haber verdi. Kabaiş'in 27 Eylül'de saat 18.30 sıralarında Van Gölü Sahili'ne çakıl taşı toplamaya gideceğini söylediği, birlikte gitmeyi teklif ettiği arkadaşının olumsuz yanıt verdiği belirtildi. Kabaiş'e ait cep telefonu, kulaklık, kek ve su, 28 Eylül'de Van Gölü Sahili'nde bulundu. Telefonu incelenmek üzere polise teslim edildi. Kabaiş için polis, Jandarma Sahil Güvenlik, AFAD ve Büyükşehir Belediyesinin itfaiye ekipleri arama çalışma başlatırken, şu ana kadar yapılan aramalarda hiçbir ize rastlanmadı.

ÖNCEKİ HABER

AYM hayatını kaybeden ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ın tahliye başvurusunu reddetmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa