04 Ekim 2024 04:43

Okullar SMS ile temizlik görevlisi arıyor

Temizlik personeli sorunu çözülmeyen okullar pislik içinde kaldı. İktidar çözüm üretmeyince okul yönetimleri velilere SMS atarak “Okulumuzda temizlik görevlisi olarak çalışın” çağrısı yapıyor.

Fotoğraf: Eğitim Sen'in gönderdiği videodan alınmıştır

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

AKP iktidarı kamuda tasarruf gerekçesiyle okullara temizlik personeli atamayınca 2024-2025 eğitim öğretim yılı hijyen ve temizlik sorunuyla başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve iktidar soruna çözüm üretmeyince okullar pislik içinde kaldı, tepkiler arttı. Kaderlerine terk edilen okul yönetimleri ise kendi çözüm yöntemlerini üretiyor. Velilere atılan SMS’lerle okullarda çalışacak temizlik personeli aranıyor. Hatta kimi okul yönetimleri direkt velilere, ‘Okulumuzda İUP kapsamında temizlik personeli olarak çalışın’ çağrısı yapıyor. Bu arada aradığımız okulun telefonlarını açan yok. Belli ki telefonlara bakacak personel de yok.  

VELİLERE KÖLECE ÇALIŞMA TEKLİFİ

İstanbul’da kamuya ait neredeyse tüm okullardan bugünlerde velilere mesajlar yağıyor. Mesajların içeriği ise aynı ‘Temizlik elemanı arıyor.’ Bu okullardan biri de İstanbul’daki Bahçelievler Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Okulun velilere attığı mesaj şöyle: “Sayın velilerimiz, İŞKUR İşgücü Uyum Programı (IUP) kapsamında okulumuzda temizlik personeli olarak çalışmak isteyenler, okulumuz telefon numarasından, okulumuz ile iletişime geçerek bilgi alabilirler.” İUP kapsamında haftanın 3 günü, güvencesiz ve ayda 8 bin TL’ye çalışacak eleman bulamadıklarını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bile itiraf ederken okullardan, velilere kölelik koşullarında çalışın teklifi yapılıyor. 

"EMEKÇİ SEMTLERİNDE SORUN CİDDİ"

Yaşananların devlet okullarının kamuda tasarruf tedbirleriyle birlikte tamamen kaderlerine terk edilmesiyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Sekreteri Murat Orhan, şubelerine bağlı ilçelerdeki okullardan temizlik konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını aktardı. Özellikle emekçi semtlerindeki okullarda temizliğin ciddi sorun olduğunu dile getiren Orhan “Çünkü buralarda velilerden temizlik için de para toplanamıyor” ifadelerini kullanarak, salgın tehdidi uyarısında bulundu. İki binası olan okula 1 temizlik görevlisinin yetişmeye çalıştığına, çözümün de tamamen okullara bırakıldığına işaret eden Orhan “Okul idarecilerinin bazıları da kendilerini patron, okulu işletme gibi görüyor. Velilere atılan mesajlarla da yoksul semtlerdeki ev kadınlarının ucuza çalıştırılması hedefleniyor. Burada muhtemelen ‘Kadınlar evde oturacağına günde 3-5 saat karşılığında ayda 8 bin TL’ye evet diyecektir’ mantığı var” dedi.     

"GEÇİCİ DEĞİL, KADROLU İSTİHDAM GEREKLİ"

Eğitim Sen İstanbul 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, okullara yeterli temizlik personeli atanmadığı için okulların temizlenemediğini, tuvaletlerin koktuğunu, MEB’in ise çözüm üretemediğini söyledi. Okullar tarafından istihdam edilen personelin ücretlerinin okul aile birlikleri, yani veliler tarafından karşılandığını dile getiren Özev “Pislik içindeki okulların durumuna ilişkin tepkiler artınca MEB 30 bin personel atadığını duyurdu. Ama halen okullarda yeterli personel yok. Bu yüzden okul idareleri temizlik personel bulmak için öğretmenlere WhatsApp gruplarından, velilere SMS’lerle çağrılar yapıyor” dedi. İŞKUR’un eleman göndermesi gerekirken okul idarelerinin personel arayıp bularak İŞKUR’a yönlendirmeye çalıştığını belirten Özev “Kimi okullar İUP kimisi TYP kapsamında çalıştırmak üzere işçi arıyor” dedi. Özev, öte yandan okullara İŞKUR üzerinden alınacak personel ile de sadece 6 aylık dönem için sözleşme yapıldığını belirterek “Bu geçici çözüm de mart ayında son bulacak. Son 3 ay okullar yine personelsiz kalacak” ifadelerini kullandı. Özev, okulların temizliği, çocukların sağlıklı ortamda eğitim görmesi için MEB’in tüm okullara kadrolu ve yeterli sayıda personel ataması çağrısını yaptı.

İUP: KÖLELİK PROGRAMI

İŞKUR’a üzerinden İşgücü Uyum Programı (IUP) adı altında okullarda görevlendirilecek personeller haftada 3 gün çalıştırılıp, personele çalıştığı günler için 566 TL ödenecek. Bu personellerin sigortaları emekliliğe yansımayacak, ayda ellerine geçen ücret ancak 8 bin TL olacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz haftalarda bu koşullarda çalışacak işçi bulamadıklarını itiraf etmişti.

ÖNCEKİ HABER

DİAYDER davası son savunmalar için ertelendi

SONRAKİ HABER

KYK yurdunda bir intihar daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa