03 Ekim 2024 18:13

İsrail’in askeri üssündeki tahribatın uydu görüntüleri yayımlandı

Uydu görüntüleri, İran'ın saldırısının ardından İsrail'deki Nevatim Hava Üssü'nde meydana gelen hasarı ortaya çıkardı.

Fotoğraf: Nir Keidar/AA

Paylaş

İran'ın 1 Ekim salı günü İsrail'e düzenlediği füze saldırısının hedefindeki 3 ana hava üssünden bir olan Necef Çölü'ndeki Nevatim Hava Üssü'ndeki tahribatın uydu görüntüleri ortaya çıktı.

ABD merkezli yayın kuruluşu AP'nin yayımladığı uydu görüntülerinde, askeri üsteki uçak hangarındaki bir binanın çatısında büyük bir delik olduğu görüldü. Saldırıda ana pistin yakınındaki binaların çatısında hasar oluştuğu, binanın etrafında dağılmış büyük moloz parçaları olduğu görüldü. İsrail ordusu, AP'nin uydu görüntüleri hakkındaki yorum talebine yanıt vermedi.

Nevatim üssünde, ABD yapımı F-35 Lightning II savaş uçakları da dahil olmak üzere İsrail Hava Kuvvetleri'nin en gelişmiş uçaklarının bulunduğunu bildiriliyor. Uydu görüntülerinden, vurulduğu sırada hangarda herhangi bir uçağın olup olmadığı bilinmiyor.

NE OLMUŞTU?

 

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısı düzenlendiğini bildirmişti. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık düzenlendiği belirtilmişti. İran devlet televizyonu, daha sonra İsrail'e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurmuştu. Füzelerin fırlatılmasının ardından başta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde sirenler çalmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yayımladığı görüntülü açıklamada, füze saldırısıyla İran'ın "büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini" söylemişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusunun füzelerle İsrail'in önemli üslerini hedef aldığını duyuran İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, "İsrail'in 3 ana hava üssü hedef alındı. Hasan Nasrallah'a saldırının başlangıç noktası Hatzerim Hava Üssü, stratejik radarlar ve tank merkezi, F-35 ve Mossad karargahı, Gazze çevresindeki personel taşıyıcılar ve askerlerin bulunduğu Nevatim Hava Üssü hedef alındı" açıklamasında bulunmuştu. 

İsrail ordusu ise dün yaptığı açıklamayla bazı hava üslerinin vurulduğunu kabul ederken, hava kuvvetlerinin "kabiliyetlerine" zarar gelmediğini iddia etmişti. Açıklamada, füze saldırısının üslerdeki ofis binaları ve bakım alanlarında tahribat yarattığı öne sürülürken, savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA), mühimmat ya da kritik altyapılarda herhangi bir hasar meydana gelmediği ileri sürülmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

JINNEWS muhabiri Avcı hakkında dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa