03 Ekim 2024 17:45

NATO Genel Sekreteri Rutte'nin ilk ziyareti Ukrayna'ya: Savaşı körüklemeye devam

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, görevi devralmasının ardından ilk resmi ziyaretini Ukrayna’ya gerçekleştirdi. Zelenskiy ile ortak basın toplantısında Ukrayna'ya desteğin süreceği mesajı verildi.

Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

Paylaş

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 1 Ekim'de Jens Stoltenberg'den görevi devralmasının ardından ilk resmi ziyaretini Ukrayna’ya gerçekleştirdi. Rutte, Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, NATO'nun Ukrayna'ya olan desteğinin artarak devam edeceğini vurguladı.

Rutte, Ukrayna'ya yaptığı bu ziyareti, görevine başlarken Ukrayna halkına ve dünyaya NATO’nun yanlarında olduğu mesajını vermek için kritik bir adım olarak nitelendirdi. Ukrayna'yı desteklemenin önceliklerinden biri olduğunu söyledi. Savaşın başladığı 2022 yılından bu yana müttefiklerin Ukrayna’ya "benzeri görülmemiş bir destek sağladığını" belirten Rutte, ülkenin daha fazlasına ihtiyaç duyduğunun farkında olduklarını ve desteğin artacağını dile getirdi.

UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİ

Washington'da yapılan zirvede, "Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden yolun geri dönülemez olduğu" konusunda mutabık kalındığını hatırlatan Rutte, “Ukrayna NATO'ya her zamankinden daha yakın ve bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rutte, müttefik hava sahalarına giren Rus füzelerinin hedef alınıp alınmayacağıyla ilgili soruya verdiği yanıtta, bu tür kararların ulusal makamların takdirine bağlı olduğunu belirtti. Ayrıca Ukrayna’nın NATO müttefiklerinden sağladığı silahları Rusya içindeki askeri hedefleri vurmak için kullanma isteğine ilişkin, nihai kararın müttefik ülkelere ait olduğunu ifade etti.

ZELENSKİY'DEN "UZUN MENZİLLİ SİLAH" ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesindeki Ugledar kentinden çekilmesiyle ilgili olarak, "Uygun silahlar olmadan Rusya’yı durduramayız" şeklinde konuştu. Zelenskiy, askerlerin hayatlarının korunması gerektiğini belirterek, "Askerlerimiz binalardan daha önemli. Onlar, Ukrayna vatandaşlarıdır. Bu nedenle geri çekilmeleri doğru bir adımdır" dedi.

Zelenskiy, uluslararası ortaklara "Rusya'yı şu ya da bu silahlarla durdurma, (silahların kullanılmasına) izin verme, uygun sistemleri sağlama fırsatı verme" çağrısında bulundu.

Silah teslimatında gecikmeler yaşandığını söyleyen Zelenskiy, "Ukrayna'nın cephe hattında mevzilerini güçlendirmeye ihtiyacı var ki gerçek ve adil diplomasi için Rusya üzerindeki baskıyı artırabilelim. Dolayısıyla uzun menzilli silahlar da dahil olmak üzere yeterli miktarda ve kalitede silahlara ihtiyacımız var. Ortaklarımızın bu silahların teslimatını geciktirdiğini düşünüyorum" diye ekledi.

GELECEK TOPLANTILAR

Zelenskiy, Ukrayna'nın "Zafer Planı'nın bir parçasının jeopolitik belirlilik, yani Ukrayna'nın Avrupa ve küresel güvenlik mimarisindeki yerine ilişkin bir karar olduğunu" belirtti.

"Zafer Planı"nı 12 Ekim'de yapılması planlanan "Ramstein" formatlı Ukrayna Temas Grubu toplantısında ele almayı planladıklarına dikkati çeken Zelenskiy, "Bugün (Rutte ile görüşmede) Ukrayna'yı güçlendirecek Zafer Planı'nın unsurlarını da ele aldık. Şimdi Ramstein formatlı bir sonraki toplantıya hazırlanıyoruz ve bu planı orada da tartışacağız. Bunu ortaklarımızla da görüşmek istiyorum. Ramstein, savaş boyunca Ukrayna'nın savunmasını gerçekten destekleyen 50'den fazla ülkeyi bir araya getirdiğini hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.

PUTİN "BATI'NIN SAVAŞA KATILMASI ANLAMINA GELİR" DEMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'ya saldırılarında "yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahların" kullanılmasının Batı'nın savaşa katılması anlamına geleceğini söylemişti.

Outin, "Bu, NATO ülkelerinin doğrudan çatışmaya dahil olup olmayacağı yönünde kararın alınmasıyla ilgilidir. Bu kararın alınması, NATO ülkeleri, ABD, Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki savaşa katıldığı anlamına gelecek. Bu da çatışmanın özünü ve doğasını önemli ölçüde değiştirecek. Bu, NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecek. Böyle olursa, bizim için oluşturulacak tehditlere göre gerekli kararları alacağız" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DSÖ: Lübnan'da son 24 saatte 28 sağlık çalışanı öldü 

SONRAKİ HABER

Aysel Aydemir'i tabancayla yaralayan boşandığı erkek için ağırlaştırılmış müebbet istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa