03 Ekim 2024 21:54
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ekim 2024 22:56

‘TÜİK verileri gerçeği yansıtmıyor’

İzmir ve Malatya'da TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına karşı basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, "TÜİK yüzünden iki yakamız bir araya gelmiyor" sloganı atıldı.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Paylaş

İzmir ve Malatya'da TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına karşı basın açıklaması düzenlendi.

KESK İzmir Şubeler Platformu ve Tüm Emeklilerin Sendikası İzmir İzmir Şubeleri, "TÜİK sayesinde iki yakamız bir araya gelmiyor" sloganıyla Alsancak Garı önünde basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen açıklamada basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nafiz Ceylan okudu.

“Mevcut Hükümet kendisini iktidara getiren ve bugüne kadar iktidarda kalmasını sağlayan uluslararası sermaye ve onun gölgesinde büyüyen yerli sermayenin varlık sebebi olan neo-liberal politikaları tavizsiz uygulamaktadır” diyerek sözlerine başlayan Ceylan, “Bundan sonraki süreçlerde de bu politikaları uygulamaya devam edeceğini Orta Vadeli Programda (OVP) ilan etmiş bulunmaktadır” dedi. Bütçe kanunu gereği 2025 yılının bütçe görüşmelerinin 15 Ekim itibarıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlayacağını belirten Ceylan, “Ancak iktidar tarafından 5 Eylül 2024 tarihinde açıklanan OVP belirlenen kıstaslarda bir bütçe hazırlayacağını, dolayısıyla emekçi ve yoksul düşmanı ve sermaye yanlısı ekonomik programa sadık kalacağını ilan etmiştir” ifadelerini kullandı.

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 36’SI BİLE DEĞİL’

“İktidarın bizlere düşük ücret vermede bir aparat olarak kullandığı TÜİK’i tüm illerde protesto ediyoruz” diyen Ceylan, TÜİK’i enflasyon verilerini iktidarın beklentilerine göre değil piyasanın gerçekliğine uygun açıklamaya davet etti. 2001 krizi ortamında ortalama bir kamu emekçisinin  asgari ücretin 2,92 katı ücret aldığını belirten Ceylan, bugün bir kamu emekçisinin asgari ücretin ancak 2,01 katını alabilmekte olduğunu söyledi. Ceylan ardından “Aynı dönemde ortalama bir kamu emeklisi asgari ücretin 2,67 katı maaş alırken bugün ağırlıkla asgari ücret ve asgari ücretin altında ancak maaş alabilmektedir. 2003 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 47 daha fazla iken, bugün ise 12.500 TL olan en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 36’sı bile değildir” ifadelerini kullandı.

‘GIDA FİYATLARI VERİLERİ DÜZENLİ OLARAK AÇIKLANSIN’

“İktidar bir taraftan yapıp uygulamaya koyduğu bütçelerde bizlere daha az kaynak ayırırken, diğer taraftan bizlerin düşük gelirler elde etmemizde bir aparat olarak kullandığı TÜİK’e piyasa gerçekliğinden uzak enflasyon oranları açıklatarak, düşük ücret politikasını hayata geçirdi ve bizler sürekli bir şekilde yoksullaştık” diyen Ceylan, “Bizler biliyoruz ki, TÜİK yönetimi kanunun kendisine verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde görevini yerine getirseydi, içinde bulunduğumuz yoksulluğu bu kadar derin yaşamayacaktık” diye ekledi. “İlgili yetkililerin 2022’den beri açıklamaktan imtina ettikleri gıda fiyatları verilerini düzenli bir şekilde kamuoyunla paylaşmaya ve piyasada oluşan gerçek veriler üzerinden enflasyon oranlarını açıklamaları gerektiğini kendilerine hatırlatıyoruz” diyen Ceylan, “Kanunun kendilerine yüklemiş olduğu görevleri kötüye kullandıkları gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunmaya devam edeceğimizi ve yine görevlerini kötüye kullandıklarından dolayı haklarında dava açarak, hukuki yollardan da haklarımızı aramaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz” ifadelerini kullandı. Ceylan son olarak TÜİK’in  enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri  mücadelelerinde birlikte olmaya çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)


MALATYA

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Malatya Şubesi, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına karşı, Emeksiz Üst Kavşağında bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya BES Genel Sekreteri Sedat Suna, Eğitim Sen Malatya Şubesi yöneticileri ve üyeleri de katıldı.

“İKTİDARIN SERMAYE YANLISI POLİTİKALARI EMEKÇİLER İÇİN KABUS OLMAYA DEVAM EDİYOR”

Açıklamayı okuyan BES Malatya İl Temsilcisi Kazım Hazar, mevcut hükümetin neoliberal politikaları tavizsiz uyguladığını söyledi. Hazar, “Bundan sonraki süreçlerde de bu politikaları uygulamaya devam edeceğini Orta Vadeli Programda (OVP) ilan etmiş bulunmaktadır. İktidarın sermaye yanlısı ve emekçi düşmanı bu politikaları toplumun çoğunluğunu oluşturan biz kamu emekçileri, kamu emeklileri, asgari ücretliler için bitmeyen bir kabus olmaya devam etmektedir” dedi.

“TÜİK SORUMLULARINI GERÇEK ENFLASYON VERİLERİNİ AÇIKLAMAYA DAVET EDİYORUZ”

İktidarın emekçilere düşük ücret vermede bir araç olarak kullandığı TÜİK'i tüm illerde protesto ettiklerini söyleyen Hazar, “TÜİK Başkanı, Başkan Yardımcıları ve diğer sorumluları kanunun kendilerine verdiği sorumluluk çerçevesinde davranmaya, iktidarın beklentilerine göre değil, piyasanın gerçekliğine uygun enflasyon verilerini açıklamaya davet ediyoruz” dedi.

TÜİK yüzünden emekçilerin iki yakasının bir araya gelmediğini söyleyen Hazar, “Bir yandan TÜİK'in uzun yıllardır piyasa gerçekliğinden uzak, iktidarın düşük ücret politikalarıyla uyumlu enflasyon verileriyle alın terimizin hakkı olan ekmeğimiz soframızdan çalınıyor, bir yandan da temel insan hakları içinde yer alan ve ücretsiz olarak verilmesi gereken sağlık hakkı, eğitim hakkı ve nitelikli kamusal hizmetler ulaşılamaz hale getirilerek, ağır vergilerle de kronik olarak yoksullaştırılıyoruz” dedi.

Son olarak Hazar, “TÜİK'in sahte enflasyon rakamlarıyla mağdur olan tüm kesimleri haklı mücadelemizde birlikte olmaya çağırıyoruz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

“BES VE KESK OLARAK İSRAİL DEVLET TERÖRÜNÜ KINIYORUZ”

Açıklama sonrası konuşan BES Genel Sekreteri Sedat Suna, bir yandan Türkiye'nin açlık ve sefalet içerisinde olduğunu, bir yandan da dünyada savaşların devam ettiğini söyledi. Suna, “Amerika'nın ve İsrail siyonizminin devlet terörü bugün Filistin'de 40 bine yakın insanın katledilmesine, dün Beyrut'ta, İran'da insanların, çocukların, kadınların katledilmesine sebep olmaktadır. Bizler BES ve konfederasyonumuz KESK olarak İsrail devlet terörünü kınıyoruz ve bunun bedelini ödeyeceklerini onlara ilan ediyoruz”dedi.

“KAMU EMEKÇİLERİ OLARAK YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALMAKTAYIZ”

TÜİK'in her ayın 3'ünde açıkladığı rakamlarla emekçilerin ve emeklilerin geçimini, hayatta kalma mücadelesini belirlediğini söyleyen Suna, “TÜİK'in açıklamış olduğu rakamlar maalesef gerçekleri hiçbir zaman yansıtmamaktadır. Bugün asgari ücret yoksulluk değil açlık sınırının altındadır. Biz kamu emekçileri, yoksulluk sınırının altında maaş almaktayız” dedi.

TÜİK yetkililerine seslenen Suna, “Suç işlemeyi bırakın. TÜİK'in emekçilerinin binbir zorluklarla sahada yapmış olduğu araştırmaları manipüle ederek, gerçek rakamları açıklamaktan kaçınmayın. Bu halkı yoksulluğa mahkum etmeyin”dedi. (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BM: İsrail son birkaç günde Gazze'de yerinden edilenlerin kaldığı en az 6 okulu vurdu

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu: Beyrut'ta bugün 15 noktaya hava saldırısı düzenledik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa