04 Ekim 2024 12:38

CHP’li Gürer: Asgari ücret ve emekli maaşlarını artırmak şart

İş yasasında yapılması planlanan değişikliklere ilişkin konuşan CHP’li Gürer, “Eğer bir düzenleme sağlanacaksa öncelikle emekli maaşları ile asgari ücret ve vergi adaleti sağlanmalıdır” dedi.

Fotoğraf: CHP basın

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş yasasında yapılması planlanan değişikliklere ilişkin açıklama yaptı. AKP iktidarının 1475 sayılı İş Yasası’nı 2003 yılında 4857 sayılı kanunla önemli ölçüde değiştirdiğini ifade eden Gürer, “2003 yılından günümüze bu süreç, modern kölelik olarak emekçiler için ciddi hak kayıpları yaratmıştır" dedi.

Gürer, "Çalışma yaşamında yeni değişikliklere gidileceği yönünde yaygın ifadeler kullanılmaktadır. AKP iktidarları döneminde çalışma yaşamında yapılan her düzenleme, emekçilerin ve emeklilerin hak kaybına uğramalarına neden olmuştur. Ekonomik bunalımın yaşandığı, yoksulluğun yanında işsizliğin de arttığı, çevre ülkelerde yaşanan savaşların nereye evrileceği belli olmadığı bu süreçte yapılacak her düzenlemenin toplumsal barışı öncelemesi esas olmalıdır. İşçi, çiftçi, memur, emekli ve esnafın memnun olmayacağı düzenlemelerle yeni sorunlar yaratılmamalıdır. Bu nedenle kamuoyuna yansıyan ve halen ne olduğu belli olmayan iş kanununda düzenlemelerle ilgili bakan açıklama yapmalı ve milletvekillerine gönderilip onlar eliyle Meclis'e gelecek yeni kanun teklifi ile neyi değiştireceklerini ya da böyle bir çalışma olmadığını açıklamalıdır” ifadelerini kullandı.

“MAAŞLAR AÇLIK SINIRI ALTINDA”

4857 sayılı kanunda iş sağlığı ve iş güvenliği açısından bazı düzenlemeler yapılsa da yetersiz kaldığını ve iş cinayetlerinde Türkiye’nin Avrupa'da ilk sırada yer aldığını dile getiren Gürer, “Son yıllarda çocuk işçi cinayetleri de yaşanır olmuştur. Bu süreç önleyici tedbirleri zorunlu kılmaktadır” diye ekledi.

Asgari ücret ve emekli maaşlarının bugün açlık ve yoksulluk sınırı altında kaldığını söyleyen Gürer, “Eğer bir düzenleme sağlanacaksa öncelikle emekli maaşları ile asgari ücret ve vergi adaleti sağlanmalıdır. Çalışanlar vergi adaleti beklerken emeklilik için primlerin artırılması, vergilerin artırılması, emekliliğin zorlaştırılması üzerine çalışmalar kabul edilemez. Emekli geliri sınırlandırılmasının yanında güvencesiz çalışmaya yol açılması, kıdem tazminatını yok edici düzenlemeye gidilemez” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Koruma kararını ihlal ederek Tuğçe E’yi taciz eden sanığa 1 yıl 9 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye yoğun saldırısında 17 Filistinli hayatını kaybetti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa