04 Ekim 2024 12:43

Hamaney'den cuma hutbesi: "İsrail'e yanıt vermek için ne gecikeceğiz ne acele edeceğiz"

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, yaklaşık 5 yıl sonra verdiği ilk cuma hutbesinde, "Siyonist rejim durmadan suç işliyor. İsrail'e yanıt vermek için ne gecikeceğiz ne acele edeceğiz" dedi.

Fotoğraf: İran Lideri Basın Ofisi

Paylaş

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaklaşık 5 yıl sonra ilk defa cuma hutbesi verdi. Hamaney'in hutbesi, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırıda ölmesi ve İran'ın İsrail'e füze saldırısı düzenlemesinin ardından geldi. Hameney, en son 2020 yılında Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından cuma namazı kıldırmıştı.

Hamaney'in başkent Tahran'daki cuma hutbesine yanında silahla çıktı.

El Cezire'nin aktardığına göre, Hamaney'in konuşmasında "ortak düşman" vurgusu öne çıktı. "Düşmanımızın benimsediği politikalar, tüm Müslümanlar arasında ayrılık ve fesat tohumları ekmek, ayrılıklar yaratmaktır. Filistinlilere, Lübnanlılara, Mısırlılara ve Iraklılara karşı aynı düşmandır. Yemen ve Suriye halkının düşmanıdır" diyen İran'ın dini lideri "Düşmanımız birdir" ifadelerini kullandı.

"Müslüman uluslar, Afganistan'dan Yemen'e, İran'dan Gazze ve Lübnan'a savunma kemerini bağlamalıdır" ifadelerini kullanan Hamaney, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 7 Ekim'deki saldırısının ve İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının "meşru bir eylem" olduğunu savundu.

İran’ın 1 Ekim cuma günü İsrail’e düzenlediği balistik füze saldırıları hakkında "Siyonist rejime saldırımız en hafif saldırımızdı. Siyonist rejim durmadan suç işliyor. Bu rejime karşı her türlü önlemin alınması gerekir. Acele etmeyeceğiz. Neyin doğru olduğunu hesaplayacağız. Tereddüt de etmeyeceğiz. İsrail'e yanıt vermek için ne gecikeceğiz ne acele edeceğiz" diye konuştu.

Hamaney, Filistin halkının kendini savunma hakkı olduğunu belirterek "Bu suçlulara, işgal güçlerine karşı durma hakkı vardır. Filistinlileri sadece vatanlarını savundukları için suçlayabilecek tek bir mahkeme ya da uluslararası mahkeme yoktur" dedi. Hamaney İsrail'e karşı "bölgedeki direnişin geri adım atmayacağını" söyledi. 

NASRALLAH'IN DEFNEDİLDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Öte yandan AFP, Hizbullah'a yakın bir kaynağına dayandırdığı haberinde, İsrail'in cenaze törenini hedef alması endişesiyle Hasan Nasrallah'ın geçici olarak gizli bir yere defnedildiğini öne sürdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Milletvekili Ayhan Barut'tan Mecliste pamuk protestosu: Çiftçi zarar ediyor

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri davasında beraat kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa