04 Ekim 2024 13:01

ATK’nin “cezaevinde kalamaz” raporu verdiği hasta mahpus Nurettin Dayan'ın infazı 6 ay ertelendi

Batman’da Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan, 4'üncü evre akciğer kanseri olan hasta mahpus Nurettin Dayan'ın infazı ATK’nin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporu üzerine 6 ay ertelendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Batman’da bulunan Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan 4'üncü evre akciğer kanseri hasta mahpus Nurettin Dayan'ın (34), "cezaevinde kalamaz" raporu üzerine infazı ertelendi. Avukatlar, Dayan için Batman İnfaz Hâkimliği’ne İnfaz erteleme başvurusunda bulundu. Başvuru üzerine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulunan Sağlık Kurulu'ndan Dayan'ın durumuna dair rapor istendi. Sağlık Kurulu heyetine çıkarılan Dayan'a "cezaevinde kalamaz" raporu verildi. Dayan hakkında verilen rapor İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildi. ATK, Dayan hakkında "cezaevinde kalamaz" raporu vererek, ceza infaz süresinin 6 ay ertelenmesi yönünde görüş bildirdi. Batman İnfaz Hakimliği, ATK'nin raporunu doğrultusunda, Dayan'ın infazının 6 ay ertelenmesine karar verdi.

 “HUKUKİ DÜZENLEMEYE GİDİLMELİ”

Ailenin avukatı Mehmet Nuri Ekinci, alınan kararın süreli olmaması gerektiğini belirterek, "Bu karara her ne kadar da sevinirsek de yeterli bir karar olduğunu düşünmüyorum. Dayan hakkında 6 ay içinde tekrardan yeniden bir değerlendirme yapılacak. Bu da yeniden cezaevine alınma riskini de beraberinde getiriyor. Dayan'ın koşullu salıverilme hakkı da Temmuz 2025'te başlıyor. Dayan'ın tahliye edilerek, tedavisinin yapılması önemlidir" ifadelerini kullandı.

Hasta mahpusların tahliye olması için hukuki düzenlemeye gidilmesi gerektiğini kaydeden Ekinci, "Abdulkadir Kuday'ın ölüm haberi gerçekten bizi derinden etkiledi. Çünkü yaşam, sağlık hakkı dediğimiz bir hak var. Kuday'ın bu durumu tüm bu hakların yok sayıldığı göstergesidir. Keza Kuday da İnsan Hakları Cezaevi Komisyonun hasta mahpuslar listesinde yer alıyordu, onun için de defalarca infaz erteleme, infaz durdurma talebinde bulunuldu. Ancak sonuçlar hep olumsuz geldi ve son duyduğumuz haber bize şunu dedirtiyor: Hak, hukuk, adalet sadece kavramlardan ibaret kalıyor" diye konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri davasında beraat kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa