04 Ekim 2024 14:05

Biden: İsrailli yetkililerle İran'ın petrol tesislerine saldırıları tartıştık

ABD Başkanı Joe Biden, İsrailli yetkililerle İran’ın petrol altyapısına muhtemel İsrail saldırılarını görüştüğünü söyledi. Biden, Ortadoğu'da tam kapsamlı bir savaş olacağına inanmadığını ifade etti.

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’dan çıkarken gazetecilere yaptığı açıklamada, perşembe günü İsrailli yetkililerle İran’ın petrol altyapısına muhtemel İsrail saldırılarını görüştüğünü söyledi.

Bu tür saldırıları destekleyip desteklemediği sorulduğunda ise “Bunu tartışıyoruz. Bence bu biraz… Neyse” yanıtını verdi. Biden, ABD’nin İsrail’e İran’ı vurma izni verip vermediği sorulduğunda “Öncelikle, İsrail’e izin vermiyoruz, İsrail’e tavsiyede bulunuyoruz ve bugün bir şey olmayacak” yanıtını verdi.

Ortadoğu'da tam kapsamlı bir savaş olacağına inanmadığını söyleyen Biden, "İsrail'i koruyacağız" ifadelerini kullandı. Bölgeye sükunet getirmek için hâlâ “yapılacak çok şey” olduğunu ifade etti.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, İsrail, ilk olarak İran’ın petrol tesislerinin vurulmasını planlıyor. İran karşılık verirse de nükleer tesislerin hedef alınması öngörülüyor.

Biden, daha önce, İran’ın nükleer tesislerinin vurulması konusunda İsrail'e destek vermediklerini belirtmişti.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri de çarşamba günkü açıklamasında, misillemede bulunması halinde İsrail genelindeki altyapının vurulacağını söylemişti.

PETROL FİYATI ARTTI

BBC'nin haberine göre, Biden’ın sözlerinin ardından Brent petrolünün fiyatı yüzde 5 oranında yükseldi. Ham petrol fiyatları İran’ın salı günü gerçekleştirdiği kapsamlı füze saldırısından bu yana yüzde10 arttı.

İran, dünyanın en büyük yedinci petrol üreticisi. Çatışmanın büyümesinin, petrol tankeri trafiğinin üçte birinin, donmuş LNG sevkiyatının da beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nı kapatması ihtimali endişelere neden oluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv'e füze saldırısı düzenleyen İran’ın "ağır bir bedel ödeyeceğini” söylemişti. İran ise füze saldırısının Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran Devrim Muhafızları komutanı General Abbas Nilfuruşan’ın öldürülmesine misilleme olarak yapıldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

6 muhalefet, 1 MHP'li vekilin dokunulmazlık dosyaları TBMM'de

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'un güncel test, vaka ve ölüm sayılarını açıklayamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa