04 Ekim 2024 15:06

Okul bahçesi, spor salonu ve halı sahası protokolüne karşı dava açıldı

İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği, Atatürk Lisesi okul bahçesinin, spor salonunun ve halı sahasının Milli Eğitim Bakanlığı taşınmazlar protokolünün iptali için dava açtı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM 
İzmir
  

Tasarruf gerekçesiyle okullar hijyen olmayan koşullarda eğitime zorunlu bırakılırken, okulların gelirlerini Milli Eğitim Bakanlığı'na aktaran protokole tepkiler sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Tekin Güler'in yaptığı açıklamalara rağmen personel sorunu çözümsüzlüğü sürüyor.

İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği (İALMD), mülkiyeti hazineye ait olan Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) “Tahsis Edilen Taşınmazlar İle Bu Taşınmazlar Üzerine Yer Alan Yerlerin Kiralanmasına Dair Bakanlıklar Arası İş Birliği Protokolü"nün iptali için dava açtı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan protokolün ardından İzmir'in 8 ilçesindeki 18 okulun duvarı, açık ve kapalı spor sahaları ve otopark olarak kullanılmak üzere bahçeleri 5'er yıllığına geçtiğimiz Ağustos ayında kiralama ihalesine çıkarıldı. İhale "güvenlik" gerekçesiyle iptal edilmesine rağmen MEB ihaledeki ısrarını sürdürüyor.

Kiralama ihalesinin en gözde okulu olan İzmir Atatürk Lisesi'nin bahçesi ve spor salonu ihalesinde 125 araçlık otopark için yapılan bahçe kiralama ihalesinde yıllık 15 milyon 600 bin liralık astronomik bir teklifle sonuçlanmıştı. İALMD Başkanı Murat Saraç ve Davanın Avukatı Cem Altıparmak ile konuştuk.

“TİCARETHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİN”

İhaleye esastan karşı çıktıklarını söyleyen İALMD Başkanı Murat Saraç, "Okullarımızın üçüncü şahıslara ihale yöntemi ile kiralanması sonucu kontrolü tamamen idarenin dışında olacak birer ticarethaneye döndürülmesini doğru bulmuyoruz. Özellikle otopark işletmeciliği gibi kamuoyunda hep şaibeli olarak bakılan işletmelerin başta okulumuz olmak üzere eğitim kurumlarının içinde yer almasını sakıncalı buluyoruz. Okulumuz başta olmak üzere tüm eğitim kurumlarının bu uygulamalardan uzak tutulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“GÜVENLİK AÇISINDAN DA KARŞIYIZ”

İhalenin güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini öğrendiklerini belirten Saraç, "Ancak üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz ki MEB, bu ihalede ısrar etmektedir. En kısa sürede tekrardan ihaleye çıkılacağını öğrendik. Aynı şartlarla girdiğiniz bir ihaleden farklı bir sonuçlar çıkması mümkün değildir. Bu anlamda bu ihaleyi kabul etmiyoruz ve yasal hakkimizi kullanarak milli eğitim bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında yapılan protokolün iptali için dava açtık. Tüm mezunlarımızı, eğitim camiasını ve vatandaşlarımızı bu haklı mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz. Hiçbir parti farkı gözetmeksizin içlerinden bir kısmı mezunumuz da olan İzmir milletvekillerinden ve ilgili tüm kurumlardan bize destek olmalarını bekliyoruz” çağrısında bulundu.   

PROTOKOL HUKUKA AYKIRI 

Okul Aile Birliği tarafından işletme ve işlettirme hakkının okul aile birliklerinin olduğunu söyleyen Avukat Cem Altıparmak, "Milli Eğitim Temel Kanunu ve anılan Yönetmelik, hükümleri gereğince, Okul-Aile Birliklerinin bu yolla elde edeceği gelirlerin, genel bütçe gelirleri ile ilişkilendirilmeksizin Okul-Aile Birliği adına bankalarda açılan özel hesaplarda tutulması zorunludur. Yönetmeliğin ‘Gelirlerin Dağılımı’ başlıklı 17. maddesi, okullarda kantin ve benzeri yerlerin Okul-Aile Birliği tarafından kiraya verilmesi ya da işletilmesi halinde elde edilecek net gelirin yüzde 80'ninin birliğin banka hesabına yatmasını zorunlu tutmuştur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'un güncel test, vaka ve ölüm sayılarını açıklayamıyor

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu’dan 4 Ekim açıklaması: Öldüren değil yaşatan yasalar yapın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa