04 Ekim 2024 16:45

İHD İskenderun Şubesi: İHD’ye yönelik tehditleri kabul etmiyoruz

İHD İskenderun Şubesi, Adana'da İHD yönetici ve üyelerine yönelik tehditlere karşı açıklama yaparak, tüm ilgili kurumları etkin soruşturma için göreve çağırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi eylül ayı Barış Nöbeti’nde, İHD Adana Şubesi’ni hedef alan paylaşımlara tepki göstererek, “İnsan Hakları Derneğine yönelik tehditleri kabul etmiyoruz” dedi.

İHD Şubenin konteynerında yapılan açıklamayı Şube Eş başkanı Coşkun Selçuk okudu. Selçuk, geçtiğimiz gün Adana’da İHD yönetici ve üyelerinin “Sansasyonel Turan Birliği” adlı telegram grubunda hedef gösterildiği olayı hatırlatarak, “Bu telegram grubunda adı pek çok faili meçhul cinayetle anılan Abdullah Çatlı'nın ismi de zikredilerek İnsan hakları Derneği Adana şubesi binasının fotoğrafı,  açık adres ve konum bilgileri paylaşılarak, üye ve yöneticileri hedef gösterilmiştir. Yine grup içerisinde İHD Adana şubesine yönelik saldırıya ilişkin yazışmalar yapıldığına dair bilgiler elde edilmiştir” dedi.

“BASKILAR, HAK VE ÖZGÜLÜKLERİ SAVUNMAMIZDAN ALIKOYMAMIŞTIR”

İnsan Hakları Derneği’ne yönelik tehditleri kabul etmediklerini belirten Selçuk, “İHD’nin 38 yılı aşkındır devam eden kararlı mücadelesi Türkiye’de insan hakları bilinci ve kültürünün oluşmasına önemli katkılar sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir. Aradan geçen 38 yıllık zaman içerisinde İHD’nin yüzlerce üye ve yöneticisi idari ve yargısal tacizlere maruz kalmıştır. Yine kuruluşundan bu yana 23 İHD üye ve yöneticisi faili meçhul cinayetler sonucu yaşamını yitirirken, yüzlercesi fiili saldırılar sonucu yaralanmıştır. 1998 ve 2002 yıllarında, dönemin İHD Genel Başkanları, derneğin genel merkezinde, silahlı ve fiziksel saldırılara maruz kaldığı da kamuoyunca bilinmektedir.  Tüm bu baskılar İHD’yi insan hak ve özgürlüklerini savunma kararlılığından alıkoymamıştır” diye konuştu.

“İKTİDARIN NEFRET DİLİ HAK SAVUNUCULARINI HEDEF HALİNE GETİRİYOR”

Derneğin kuruluşundan bu yana iktidarların ve paramiliter karanlık odakların hedefi olduğunu belirten Selçuk, “İktidar yetkililerinin kullanmış olduğu nefret ve ayrımcı dil nedeniyle İnsan hakları, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi verenler hedef haline getirilmiş ve getirilmeye devam edilmektedir. Toplumun haber alma hakkı için çalışan gazeteciler; düşünen, sorgulayan, genç nesiller yetiştirmeyi hedefleyen akademisyenler, aydınlar, öğrenciler, muhalifler ve bu uygulamaların Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere, Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu açıklayan, belgeleyen sivil toplum örgütleri uzun bir zamandır iktidar yetkililerinin doğal hedefi haline gelmiştir” dedi.

“İHD YÖNETİCİLERİ İÇİN TEDBİR ALINSIN”

Coşkun, İçişleri Bakanlığına, Adalet Bakanlığına, Adana Cumhuriyet Başsavcılığına ve Adana Valiliğine konuşmaların yapıldığı telegram grubunu incelemesi için çağrı yaprak şunları kaydetti: “Yetkili ve ilgili kurumları, yapılan yazışmaların kimler tarafından yapıldığı ile ilgili gerekli adli ve idari önlemleri almaya, bu anlamda etkili bir soruşturma yürütmeye altında imzaları bulunan insan hakları savunucularının korunması bildirgesine uymaya İHD üye ve yöneticilerinin can güvenliğini sağlamaya ve olası saldırı durumuna karşı tedbir almaya çağırıyoruz.” (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ömerler köylüleri madene karşı mücadele başlattı: ‘Bu maden tarımı bitirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa