5 Ekim 2024 06:12
/
Güncelleme: 18:52

Dev enerji tekeline Erdoğan kıyağı: Yanan ormana Alman santrali kurulacak

Bodrum’da üç yıl önceki yangında zarar gören ormanlık alan, rüzgar enerjisi santrali için Alman Enercon'a tahsis edildi. Erdoğan, yangınlar sonrası “Yanan her yeri ağaçlandırmak görevimiz" demişti.

Dev enerji tekeline Erdoğan kıyağı: Yanan ormana Alman santrali kurulacak

Muğla/Bodrum-Mazı Fotoğraflar: AA

Uğur ZENGİN

Muğla Bodrum’da 2021 yılında çıkan yangında kül olan yaklaşık 400 bin metrekare orman alanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla köylülerden alınarak Almanya sermayeli enerji tekeli Enercon’un kullanımına açıldı. 1 Ağustos 2021’de Muğla Milas’ta başlayan yangınlar Bodrum’a sıçramış, iktidarın yangınlara yetersiz müdahalesi kamuoyunca eleştirilmiş ve toplam 40 bin hektar alan yanmıştı.

Bodrum’un Mazı Mahallesi’nde yanan orman alanları hakkında dün acele kamulaştırma kararı alındı. Ağustos 2021’deki yangınların ardından, “Yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Mazı’da kül olan 400 bin metrekare araziyi Alman tekeli Enercon’un kuracağı rüzgar türbini için ‘acele kamulaştırma’ kararına imza attı.

Mazı’da Alman enerji tekeli Enercon, bölgede ‘Artura Rüzgar Enerji Santrali’ (RES) kuracak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enercon’a ait EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım AŞ’nin Muğla ilinin Bodrum ilçesinde kuracağı Arturna Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) için Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı köyündeki 14 parseli tapuda Hazine adına tescil ettirmek suretiyle acele olarak kamulaştırdı. 

23 RÜZGAR TÜRBİNİ, 1.4 MİLYON METREKÜP HAFRİYAT

Şirket Mazı’da 23 rüzgar türbini kuracak. Projenin platform alanı 131 bin metrekare olurken, yol alanı 279 bin metrekare olacak. Alman tekeli bu proje için 1.4 milyon metreküp hafriyat çıkartacak. Proje için günde 8 tondan fazla hafriyat oluşacak. Projede 30 adet ekskavatör, 10 hafriyat kamyonu, 2 dozer, 2 greyder, 1 loader, 1 rock drill, 1 mobil konkasör, 2 beton mikseri, 1 beton pompası, 2 treyler, 1 adet arazöz çalıştırılacak.

KİŞİ BAŞI 40.6 KG TEHLİKELİ ATIK

200 kişinin çalışacağı projede yılda kişi başı en az 40.6 kilogram tehlikeli atık üretileceği tahmin ediliyor.

TARIM VE TURİZM BÖLGESİ

2021 yılındaki yangınlarda zeytin ağaçlarını büyük oranda kaybeden köylüler; arpa, buğday, mısır ve zeytin üreticiliği yaparken bölgede küçük çapta sebze ve meyde üretimi de gerçekleştiriyor. Ayrıca bölgeden toplanan kuzugöbeği mantarları da ihraç ediliyor.

Kaynak: Google Earth

KÖYLÜLERDEN ALINDI, ALMAN ŞİRKETE VERİLDİ

Erdoğan eliyle kamulaştırılarak Alman enerji tekeli Enercon’a tahsis edilen parsellerin mülkiyeti köylülere aitti. Toplamı 400 bin metrekareden büyük parsellerin niteliği ‘davalı’ durumda.

Evrensel’e konuşan Mazıköy Muhtarı Müjdat Yakar, 2021 yılında gerçekleşen yangınların ardından kendilerine ait olan tapuların iptal edildiğini ve dava açtıklarını söyledi. Mazı köylülerinin yüzde 80’inin acele kamulaştırma nedeniyle olumsuz etkilendiğini ve arazilerinin ellerinden alındığını kaydeden Yakar, “Bu araziler ailelerimizden miras kaldı. Bir dava kaybettik, başka bir dava daha sürüyor. Ancak dava bitmeden acele kamulaştırma yapıldı” dedi.

“Böyle giderse köylünün barınabileceği alan kalmayacak” diyen Yakar, “Yangınlarda zeytin ağaçlarımız yandı. Sadece belediye zeytin ağaçları için parmakla sayılabilecek düzeyde ödeme yaptı. Devletten bir destek görmedik. Belçikalı bir firmanın burada 350 bin konutluk proje yaptığı söyleniyor. Biz rüzgar türbinlerine karşı değiliz, yerine karşıyız. Bir nevi bizi buradan çıkarmak için uğraşıyorlar diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN ‘YANAN HER YERİ DAHA FAZLA AĞAÇLANDIRACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Ağustos 2021’de yurt genelinde başlayan yangınların ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletimiz müsterih olsun. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmeyecek, her türlü zararlarını karşılayacağız. Giden canlara rahmet dilemenin ötesinde bir şey yapamayız ama yanan her şeyi yerine koyabiliriz. Anayasa’mızın 169. maddesine göre, yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz ve tekrar ağaçlandırılır. Türkiye’nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak elbette yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir” ifadelerini kullanmıştı.

ENERCON: KÜRESEL BİR ENERJİ TEKELİ

Mazı’da yangın alanına enerji türbini kuracak şirket olan Alman sermayeli tekel Enercon’un Kanada, Kolombiya, Brezilya, Uruguay, Şili, İrlanda, Türkiye, İspanya, Portekiz, Belçika, Lüksemburg, Polonya, Yunanistan, Finlandiya, İsveç, Norveç, Vietnam, Tayvan, Güney Kore, Avustralya, Japonya başta olmak üzere çok sayıda ülkede RES tesisi bulunuyor.

Enercon dünyada rüzgar enerjisi piyasasından aldığı yüzde 10.1’lik pay ile bu sektörde en büyük üçüncü şirket konumunda. Şirketin piyasadan aldığı pay 12 yıl önce ise yüzde 7.6 idi. Buna göre şirket 12 yılda piyasa payını artırdı.

Sektörün en büyüğü olan Vestas’ın aldığı pay yüzde 13.2, Vestas’ın ardından gelen Goldwing yüzde 10.3’lük pay alıyor.

Proje ÇED dosyasından alınmıştır.

Harita: TKGM

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et