05 Ekim 2024 05:09

Kahve zincirleri üniversiteleri ele geçiriyor

Üniversitelerde öğrencilerin vakit geçirebileceği kamusal alanlar artık ünlü kahve zincirlerinin şubelerine dönüşüyor. Kampüslerine Espressolab açılan, üniversite öğrencileriyle görüştük.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ŞEYMA AKCAN

Çok kısa süre içinde kentlerin her yerini kaplayan kahve zincirlerine en sık rastlanan yerlerden biri de üniversiteler. Gittikçe ticarileşen üniversitelerde öğrencilerin vakit geçirebileceği kamusal alanlar artık ünlü kahve zincirlerinin şubelerine dönüşüyor. Öğrencilerin sosyalleşme, vakit geçirme seçeneklerini kısıtlayan bu uygulama öğrencileri kahve zincirlerine mecbur bırakıyor, üniversitelerin görüntüsünü birer alışveriş merkezine dönüştürüyor. Uzun zamandır süren bu uygulamaya ilk tepki Boğaziçi Üniversitesi’de gelmişti. Öğrencilerin Güney Kampüste ortak ve ücretsiz kullandığı bir alana Starbucks açılmaya çalışılmış, öğrenciler beş hafta boyunca eylemlerini sürdürmüş ve en sonunda alanı işgal etmişti. Starbucks’ın çekildiği alanı öğrenciler halen ücretsiz vakit geçirebilecekleri çalışma alanı olarak kullanıyor.

2019’dan beri öğrencilerin kampüslerindeki millet bahçesi projesine karşı mücadele ettiği, ardından da öğrencilerin en sık vakit geçirdiği Orta Bahçe’ye Espressolab açılan, üniversitelerdeki bu dönüşümden en çok etkilenen üniversitelerden Yıldız Teknik Üniversitesinden Yusuf ve Elif ile konuştuk.

"KAMPÜSÜMÜZDE VAKİT GEÇİREMİYORUZ"

Öğrencilerin oturup vakit geçirebileceği alanların üniversitelerde oldukça azaldığını söyleyen Yusuf, “Bu probleme bir çözüm önerisi olarak üniversitelerde ticari amacı olmayan, tamamen biz öğrencilere ait olan alanların artırılması gerekiyor” diyor. Kampüs içindeki kafelerin öğrenci bütçesine de uygun olmadığını söyleyen Yusuf, “Zamanının büyük bir çoğunluğunu okulda geçiren öğrenciler, bu fiyatlarla oldukça zorlanıyor” diye konuşuyor. Yusuf, zincir kahvecilerin kampüs içindeki varlıklarının bilim üretme amacı taşıyan üniversitelerle çeliştiğini düşünüyor.

Elif ise yeme içme alanlarının öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik oluşturulmadığını, tam tersine bu tarz girişimlerle üniversitelerin ticarethaneye dönüştüğünü söylüyor. Oturma alanlarının kısıtlı olduğunu, zincir kahvecilerin ise fiyatlarından dolayı kendileri için bir seçenek olmadığını ifade eden Elif, “Bizim kampüste Tonoz’un, Espressolab’in, Kahve Dünyası'nın oturma alanı var. Onun dışında okulun bize bir sosyalleşme alanı yok” diyor. Sosyalleşme alanlarının gittikçe kısıtlandığını anlatan Elif, “2-3 gün espresso kahve aldığımda sanki kendimi ödüllendiriyormuş gibi hissediyorum. Zaten halihazırda çok fazla kâr elde eden yerleri bir de üniversiteye koyup sosyalleşme, tüketim ihtiyacımızda bizi zincir kahvecilere zorunlu bırakmak öğrenci dostu bir çözüm değil” ifadelerini kullanıyor.

ÖNCEKİ HABER

21. yüzyılın büyüyen sömürüsü: Kahve zincirleri

SONRAKİ HABER

Eker işçileri: Patrona 100 metre engelsiz, bize ise 40 kilometre maraton

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa