05 Ekim 2024 09:21

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube: GTÜ yemekhanesi öğrenci ve personel sağlığını tehlikeye atıyor!

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube, Gebze Teknik Üniversitesi yemekhanesinde yemeklerde kurt, böcek ve yara bandı çıktığını belirterek öğrencilerin ve üyelerinin sağlığını tehlikeye atıldığını ifade etti

Fotoğraf: MA

Paylaş

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube, Gebze Teknik Üniversitesi yemekhanesinde yaşanan sorunları gündeme taşıdı: “Yemeklerde kurt, böcek gibi haşeratın bulunması, yara bandı gibi yabancı maddelerin çıkması, öğrencilerimizin ve üyelerimizin sağlığını tehlikeye atmaktadır.”

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) öğrencileri ve Eğitim Sen üyelerinin üniversite yemekhanesinde yaşanan ciddi hijyen sorunları ve yemeklerin kalitesizliği konusundaki rahatsızlıkları üzerine Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "Yemeklerde kurt, böcek gibi haşeratın bulunması, yara bandı gibi yabancı maddelerin çıkması, öğrencilerimizin ve üyelerimizin sağlığını tehlikeye atmakta; bu durum yalnızca fiziksel sağlığı değil, eğitim sürecindeki motivasyonu da olumsuz etkilemektedir" denildi.

"SORUNLAR ÇÖZÜM BULMADI"

GTÜ Rektörlüğüne defalarca dilekçe verildiğinin belirtildiği açıklamada, "Defalarca dile getirilen bu sorunlar ne yazık ki etkili bir çözüm bulamamıştır. Yalnızca personel yemekhanesi için yapılan iyileştirmeler, üniversitenin yemek kalitesini ve hijyen standartlarını yükseltme kapasitesine sahip olmadığını göstermektedir. Üniversitelerin temel bileşeni öğrencilerdir. Öğrencilerin haklarını gözetmeyen bu bakış açısı adaletsizdir. Ancak, bu iyileştirmenin sadece personele yönelik olması, öğrenciler arasında ciddi bir ayrımcılık yaratmaktadır. Öğrencilere, neden aynı hijyenik ve kaliteli yemeklere erişim sağlanmamaktadır? Neden kötü şartlarda hazırlanan yemekler öğrencilere sunulmaya devam ediyor? Ayrıca, personel için alternatif bir menü oluşturulurken, öğrencilere bu imkânın tanınmaması hangi gerekçeye dayanmaktadır?" denildi.

"KAR HIRSI KALİTESİZ VE HİJYENDEN YOKSUN YEMEKLER DOĞURDU"

"Bu çifte standart uygulama, öğrencilerin en temel haklarından biri olan sağlıklı ve güvenli beslenme hakkını ihlal etmektedir" denilen açıklamada, "Üniversitenin bir kamu kurumu olduğunu göz önüne aldığımızda, tüm üniversite bileşenlerine eşit hizmet sunulması gerektiği açıktır. Ayrıca, üniversite yemekhanesinin tekrar kamulaştırılmasını talep ediyoruz. Özel sektörün kar hırsı nedeniyle kalitesiz ve hijyenden yoksun yemeklerin sunulduğu açıktır. Öğrenciler, yemekhane ile ilgili olarak 'zam' dışında hiçbir şey yiyemediklerini ifade ederken, üniversite yönetiminin bu konuda çözüm üretmemiş olmasının kabul edilemez olduğunu da belirtmek isteriz" ifadeleri kullanıldı.

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Yürütme Kurulu, sorularına yanıt verilmesini ve sorunların çözümü için gerekli adımların atılmasını talep etti. GTÜ Rektörlüğüne sorulan sorular ise şöyle:

  •  Yemekhane menülerindeki hijyen ve kalite standartlarının neden öğrenciler için iyileştirilmediği konusunda açıklama yapılacak mıdır?
  • Personel için sunulan alternatif menü neden öğrencilere de sunulmamaktadır?
  • Öğrenci yemeklerinden yabancı maddelerin çıkmasına neden olan yemek tedarikçi şirketlerle ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır? Bu şirketler hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
  • Yemekhanede yaşanan bu sorunların giderilmesi adına ne tür denetim ve iyileştirme çalışmaları yapılacaktır? (Gebze/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Haiti'de son 2 günde yaşanan çatışmalarda 70 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Kaş'ta kaçak yapılaşmaya gecikmiş yaptırım kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa