05 Ekim 2024 09:39

Kaş'ta kaçak yapılaşmaya gecikmiş yaptırım kararı

Kaş’ta son 10 yılda 17 binin üzerinde kaçak yapı inşa edildiği belirtiliyor. Sayıştay raporlarında da tespit edilen kaçak yapılaşmaya karşı ilçe belediye meclisi yaptırım kararı aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

İmar konusunda son 10 yılda kuralsızlığın kural haline geldiği Kaş'ta kaçak yapılaşmayla mücadele edebilmek için ilçe belediyesi bir dizi yaptırım kararı aldı. Kaş Belediye Meclisi'nin 2 Eylül 2024 tarihli kararının ayrıntıları, ilgili yasa ve yönetmeliklerle imar mevzuatının tavizsiz biçimde uygulanmasına işaret ediyor. İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay denetim raporlarına da konu olan Kaş'taki kaçak yapılaşma ve son 10 yılda verilen tavizlerin alınan yeni Meclis kararı ile son bulup bulmaması, kararların uygulanmasına bağlı.

Antalya'nın Kaş ilçesinde son 10 yılda 17 binin üzerinde kaçak yapı inşa edildiği belirtiliyor. Kaş Belediyesi'ni AKP'li başkanların yönettiği bu dönemde ilçenin adı sıklıkla kaçak yapılaşmayla gündeme geldi. Hem Sayıştay raporlarında hem de İçişleri Bakanlığı'nın denetim raporlarında tespit edilen kaçak yapılaşma ve buna ilişkin alınan önlem ve yaptırımların yetersiz olduğu vurgusu, sorunun giderek büyüdüğüne de işaret ediyordu.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Kaş Belediye Başkanlığı'nı kazanan CHP'nin adayı Erol Demirhan, göreve başladığında kasası boşaltılmış borçlu bir belediye ve 10 yıldır kronikleşmiş olan kaçak yapı sorunuyla karşı karşıya kaldı.

Kaş Belediyesi önceki yıllarda kaçak yapılaşmaya ilişkin çok sayıda yıkım ihalesi açsa da bu ihalelerin çoğunluğu iptal edildi. Kalkan sırlarında, Bezirgân Mahallesi sınırlarında ve Yeşilköy sınırlarındaki Fırnaz Koyu bölgesindeki yapılan birkaç yıkım işlemi dışında binlerce kaçak yapı adeta ödüllendirildi.

BELEDİYE MECLİSİNDEN KAÇAK YAPILAŞMAYLA MÜCADELE KARARI

CHP'li Başkan Erol Demirhan'ın yönetimindeki Kaş Belediye Meclisi, geçtiğimiz ay ilçe genelindeki kaçak yapılaşmaya karşı idari yaptırımlar ve para cezaları uygulanması kararı aldı.

Meclis kararında şu ifadelere yer verildi: "Hafriyat alım veya dökümü öncesinde yapı ruhsatının veya izin belgesinin ibraz edilmesi zorunludur. Zabıta Müdürlüğünce ruhsatsız/kaçak yapılara ilişkin olarak hafriyat alım veya dökümlerinin yapıldığının tespiti durumunda en geç 5 (beş) iş günü içinde gerekli idari ve adli işlemler başlatılarak hafriyat araçlarının her biri için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak, bu yönde tespite konu olan firmaların faaliyetleri (İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları) Encümen Kararı ile 30 gün süre ile geçici olarak durdurulur. Üç kez tekrarı durumunda İşyeri Açma ve Çalışma ruhsatı iptal edilir."

Ruhsatsız ve kaçak yapıların tespit edilmesi durumunda mal sahibi, müteahhit, beton firması ve çalışan bilgilerinin ilgili kurumlara bildirileceği kaydedilen kararda, müteahhitlik belgesinin iptalinden; mühendislik hizmeti verdiği tespit edilen mimar ve mühendisler ilgili de ihtar ve yaptırımlar uygulanması ifade edildi.  

“İMAR MEVZUATI GÖZ ARDI EDİLDİ”

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Kaş Çevre ve Kültür Derneği'nin değerlendirmesinde, soruna seyirci kalındığı vurgusu yapılarak, kaçak yapılaşmanın tırmanışa geçtiği 2014-2024 arasında imar mevzuatının nasıl göz ardı edildiğine işaret ediliyor.  

Covid-19 salgını ile Rusya-Ukrayna savaşının ardından Kaş ilçesinde yaşanan yaz yoğunluğunun kış döneminde de sürdüğü vurgulanan açıklamada, "Bu turist yoğunluğu, turizm pastasından pay almak isteyen yerel halkı harekete geçirmiştir. Yerel halk, kanunen kaçak inşaatın önlenmesinde sorumlu olan kurumlar Kaş Belediyesi ve Antalya Valiliği'nin göz yummasıyla kaçak yazlık konut/villa üretimine girişmiştir. AKP'li Belediye yönetiminin ilk 5 yıllık döneminde (2014 -2019) Kaş ilçesi içinde 3 binin üzerinde kaçak yapı yapılmış, bu kaçak yapılar yıkılması gerekirken 2018 yılında kaçak yapılara imar affı getirilmiş, imar kanunu çiğneyenler ödüllendirilmiştir” denildi.

 'AKP DÖNEMİNDE KAŞ'TA 17 BİN KAÇAK YAPI ÜRETİLDİ'

İkinci AKP döneminde Kaş'ta toplamda 17 binin üzerinde kaçak yapı üretildiği aktarılan açıklamada, “Kaçak inşaat metastaz yapmış bir kanser gibi tüm Kaş'ı sarmış ve 1. Derece Doğal Sitler, Özel Çevre Koruma Bölgeleri, tarım alanları, zeytinlikler de dâhil olmak üzere büyük bir tahribatın ve talanın yaşanmasına sebep olmuştur" ifadelerine yer verildi. 

SON 10 YILDA KAŞ'IN TOPLAMI KADAR KAÇAK YAPI ÜRETİLDİ

Hali hazırda hane sayısına göre kaçak yapı üretim oranı ile Kaş’ın ülkenin en çok kaçak yapı üreten yeri olduğu aktarılan açıklamada, “TÜİK rakamlarına göre Antalya hane halkı sayısı 2,9, Kaş'ın nüfusunun ise 60 bin kişinin biraz üzerinde olduğunu görülmektedir. Yani bu rakamlara baktığımızda, kabaca yaklaşık hane sayısı 20 – 22 bin civarındadır. Kaş'ta iki dönemlik AKP yönetiminde neredeyse bir Kaş kadar daha kaçak üretildiği görülmektedir” denildi.

DEPREM GERÇEĞİ VE KOLONSUZ İNŞA EDİLEN KAÇAK BİNALAR

Kaş'ın ikisi aktif, biri pasif iki ayrı fay sistemi üzerinde bulunduğunun altı çizilen açıklamada, "Turistlerin ilgi ile ziyaret ettiği Batık Şehir - Kekova'nın iki büyük deprem sonrası sulara gömülerek oluştuğunu bilim insanları sayesinde biliyoruz. İlçede kaçak yapılaşma şekline baktığımızda, binaların birçoğunun ikinci ve üçüncü katlarının kolonsuz sadece tuğla örülerek ya da 5cm x 10 cm demir çubuklar kolon yapılarak üretildiğini görüyoruz. İlgili kurum kontrolünden muaf, inşaat kalitesi düşük yapılar sebebiyle, yakın ya da uzak bir zamanda gerçekleşecek benzer büyüklükte bir deprem Maraş, Hatay şehirlerinde olduğu gibi büyük bir yıkıma ve can kaybına sebep olacaktır. Bu çürük yapılaşmanın sorumluları kanunu uygulamayan kurumlar ve bu çirkin siyaseti üreten iktidar olsa da cezasını bir gün yine bu halk maalesef canıyla ödeyecektir" ifadelerine yer verildi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube: GTÜ yemekhanesi öğrenci ve personel sağlığını tehlikeye atıyor!

SONRAKİ HABER

Hamas, Lübnan'daki lider kadrolarından Said Ali'nin İsrail saldırısında öldüğünü duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa