Bornova Kitap Günleri| Yapay zekânın edebiyat, sanat ve medyaya yansımaları
TYS İzmir Temsilciliği, Bornova Kitap Günlerinde “Yapay Zeka Çağı”nı tartıştı.
Fotoğraf: Evrensel
Bornova Kitap Günleri kapsamında Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir temsilciliği tarafından gerçekleştirilen söyleşide yapay zekanın edebiyata, sanata ve medyaya etkileri konuşuldu.
Büyükpark Odysseia Sahnesinde gerçekleştirilen söyleşinin kolaylaştırıcılığını TYS üyesi Şair-Yazar Neval Savak yaptı. Savak, son birkaç yılda çok büyük bir gelişim gösteren Yapay Zeka uygulamalarının çağımızın “Yapay Zeka Çağı” olarak anılmasına yol açtığını belirerek, yapay zekanın yaşamın birçok alanına önemli etkilerde bulunduğunu, bunun olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz etkilerinin de olduğunu söyledi.
“YAPAY ZEKA İNSAN YAŞAMININ ODAĞINA YERLEŞTİ”
Etkinlikte konuşan Şair-yazar-yayıncı Aydın Şimşek, tüm yerleşik değerlerin hızla değiştiği, deformasyona uğradığı bir dönemden geçildiğini belirterek, “Modernizmin alt yapı ve üst yapı kurumları kendini yeniden ve yeni üretim araçlarıyla inşaa ediyor. Yeni bir sermeye biçimi olan tekno-sermaye burjuvazinin de üretimdeki yerini zorluyor ve kendi içinde tasfiyeye neden oluyor. Bu yeni üretim biçiminin temel aracı olan yapay zeka ise belirleyici rol üstleniyor” dedi.
Yapay zeka insan ilişkisinin istemden bağımsız olarak insan yaşamının odağına yerleştiğini kaydeden Şimşek, “Onunla şimdilik aramızdaki temel fark biz insanlar hala doğrudan deneyime sahipken, yapay zeka bizim -insanlığın- kültürel mirasının içinde mikron düzeyinde taramalar yaparak bize bizi anlatıyor. Öyleyse onunla yakın zamanda ortak serüvenimiz giderek artacaktır” diye konuştu.
YAPAY ZEKANIN BESTELEDİĞİ ŞİİRLER VE DANS
Şair-yazar Özgür Zeybek ise yapay zekanın edebiyat, sanat ve müzikte birçok alana girdiğini belirterek, geçtiğimiz aylarda TYS İzmir temsilciliği tarafından yapay zeka kullanılarak yapılan şiir, müzik, dans etkinliğini bu ilişkilenmeye örnek olarak verdi.
İzmirli şairlerin şiirlerinin yapay zeka tarafından çeşitli dans formlarında bestelenmesi ve bu bestelerin dansçılar tarafından sergilenmesi olarak özetlenen etkinliğin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Zeybek, bu ve benzeri yapay zeka etkileşimlerinin her geçen gün artacağını dile getirdi.
HABERİ HIZLANDIRIYOR AMA DERİNLİK KAYBOLUYOR
TYS İzmir temsilcisi Özer Akdemir ise yapay zeka uygulamalarının medyaya etkilerini anlattı. Yapay zeka algoritmalarının haber üretiminde, haber başlıkları oluşturmadan makale ve veri analizleri yapmaya kadar birçok alanda kullanılmaya başlandığını aktaran Akdemir, bu durumun avantajlı olduğu kadar dezavantajlı yönlerinin de bulunduğunun altını çizdi. Akdemir, yapay zekanın haber üretim süreçlerini hızlandırmakla birlikte haberin derinliğinin kaybolduğu bir sonucu da doğurabildiğini aktardı. Akdemir, yapay zekanın medyadaki avantajlarının hız, verimlilik, kişiselleştirilmiş haber sunumu gibi yönleriyle açıklandığını, dezavantajlarının ise etik sorunlar, medya bağımsızlığı ve objektifliğin riske atılması olarak özetlenebileceğini diye getirdi. (İzmir/EVRENSEL)