05 Ekim 2024 16:35
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ekim 2024 18:04

İstanbul'da Filistin'le dayanışma eylemi | "Filistin direnişi kazanacak"

Filistin Eylem Komitesi, İsrail'in Gazze savaşının birinci yıldönümünde “soykırıma son” çağrısıyla eylem düzenlendi.

Fotoğraf: Burkay Rende/Evrensel

Paylaş

İsrail'in Gazze'deki savaşının birinci yılı yaklaşırken, Filistin Eylem Komitesi İstanbul'da yürüyüş düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan kitle “Filistin direnişi kazanacak, soykırımcı İsrail ve suç ortakları yenilecek” pankartıyla Dolmabahçe'ye yürüdü.

    Yapılan basın açıklamasında Filistin halkının direnişi selamlanırken, Türkiye’nin İsrail ile olan askeri, ticari ve diplomatik ilişkilerinin kesilmesi çağrısında bulunuldu.

    Komite adına açıklamayı Gülyeter Aktepe okudu. Aktepe, Filistin halkının yüz yıldan fazladır İsrail’in saldırılarına maruz kaldığını belirterek, emperyalist güçlerin desteğiyle Filistin topraklarına yerleştirilen İsrail’in bir “ırkçı siyonist rejim” olduğunu vurguladı. “Filistin halkının meşru direnişi kazanmaya devam edecek” diyen Aktepe, İsrail’in ABD ve Batı Avrupa ülkelerinden aldığı desteğin Filistin halkının çektiği acıların başlıca nedeni olduğunu söyledi.

    "ASKERİ ÜSLERİ KAPATIN"

    Açıklamada, Türkiye’nin İsrail’e yönelik desteği sert bir şekilde eleştirildi. Aktepe, İsrail’in Filistin’e yönelik soykırım sürecinin en şiddetli döneminde Türkiye’nin, İsrail’e çelik, kimyasal maddeler ve yakıt gibi stratejik ham maddeleri temin ettiğini belirtti. Halkın tepkisi üzerine hükümetin geri adım atmak zorunda kaldığını, ancak Türkiye’nin halen İsrail’e petrol ve elektrik sağladığını ifade eden Aktepe, Türkiye’nin Uluslararası Adalet Divanının kararlarına rağmen, İsrail’e askeri üsler ve savunma sanayi şirketleri aracılığıyla lojistik ve istihbarat desteği sağlamaya devam ettiğini vurguladı.

    Aktepe, Türkiye’nin İsrail ile askeri, ticari ve diplomatik tüm ilişkilerinin kesilmesi ve işgalden kazanç sağlayan şirketlerin hesap vermesi için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

      "KINAMA DEĞİL, SOMUT ADIM"

      Açıklamada, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşı sadece kınamaların yeterli olmadığı belirtilerek, somut adımlar atılması gerektiği vurgulandı. Açıklamayı okuyan Aktepe, Filistin halkına verilebilecek en önemli desteğin, İsrail ile yapılan tüm askeri anlaşmaların feshedilmesi ve askeri ambargo uygulanması olduğunu söyledi.

      Açıklamada atılması zorunlu olan adımlar şu şekilde açıklandı:

      • İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının feshedilmesi ve ticaret yollarının kapatılması,
      • Diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi,
      • İşgal devleti İsrail’deki tüm yatırımların geri çekilmesi ve İsrail’in uluslararası alanda tecrit edilmesi.

      (İstanbul/EVRENSEL)

      ÖNCEKİ HABER

      İzmir Foça'da çöplükte çıkan yangın, ormana sıçradı

      SONRAKİ HABER

      İspanya'da, Türkiye'den yola çıkan bir gemide 4 ton uyuşturucu ele geçirildi

      Sefer Selvi Karikatürleri
      Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa