06 Ekim 2024 12:14

Ümraniye’de sokak hayvanları için basın açıklaması: Hayvanlar ölüm kampında

Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifinden sokak hayvanları katliamı yasasına karşı açıklama: “Birlikte durdurabiliriz. Bir olursak kimse ölmez, kimse acı çekmez.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ümraniye Eski İGDAŞ Meydanı'nda bugün hayvanseverlerin yoğun katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamaya, ilçedeki demokratik kuruluşlar ve siyasi partiler de destek verdi.

Açıklamada, Ümraniye'deki sokak hayvanları geçici bakım merkezinde yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Yeni yasayla birlikte merkezin kapasitesinin üzerinde hayvan barındırdığı, gönüllü ziyaretlerinin kısıtlandığı ve sürecin şeffaf bir şekilde yönetilmediği vurgulandı.

Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi, İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Ümraniye Belediyesi’nin yaklaşık 30 yıldır sokak hayvanlarını adeta bir "ölüm kampında" tuttuğunu iddia etti. Hayvanseverler, yerel yönetimlerden acil çözüm beklediklerini belirtti.

“BİRLİKTE DURDURABİLİRİZ”

Basın açıklamasında şunlar söylendi: “Yasanın çıktığı Ağustostan beri sadece mahkemeye intikal etmiş 100’ün üzerinde katliam davası ve sokaklarda her gün yüz yüze geldiğimiz vicdanlarımızı paramparça eden, şiddet eylemlerine tanık oluyoruz. Bunu kabul etmiyoruz! Yasa, ülkemizde sayıları bilinmeyen ama 4 milyon olarak ifade edilen köpeklerimizi, şu anda Türkiye’de toplam kapasitesi 105 bin olan, 322 geçici hayvan barınağında muhafaza ederek, onların sahiplendirileceğini iddia etmektedir. İstanbul’da 39 ilçemizde geçici hayvan merkezi olarak sadece 26 tanesinde toplama alanı mevcut. Ümraniye geçici hayvan bakım merkezin de ise 75 köpek için yaşam alanı mevcut. Yasanın çıktığı ilk haftada, Ümraniye Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü ile çeşitli dernek ve avukatlarımızla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda barınağın reel durumu hakkında bilgilendirildik. Şartlarını daha iyiye taşıyabilmek, köpeklerin tefahını arttırmak ve onları sahiplendirmek adına gönüllüler ve STKlar olarak nasıl destek olabiliriz, diye fikir alışverişinde bulunduk. Ve ilk haftası itibari ile barınak gönüllüsü grubu oluşturarak, arkadaşlarımız her gün ziyaret saatleri dahilinde ve gerektiğinde bu saatler dışında da gönüllülerimiz, barınakta bulunarak emek verdiler. Hayvanların sokaklardan toplanmasında ve barınak şartlarında gördüğümüz ihlaller üzerine, Ümraniye Belediyesi Veteriner işlerinden sorumlu başkanımızla da iki-üç kez toplantılarda bulunduk. Bu hak ihlalleri ile ilgili belediyeye dilekçe ve beyaz masa üzerinden başvuruda bulunduk. Halen de belediye ve veteriner işleri müdürümüzle de iletişimimizi sürdürüyoruz.

Ne yazık ki son haftalarda, yasaya uygun olmayan şekilde kapasitesinin üzerinde yapılan toplamalar nedeni ile normalde padokta 10-12 olması gereken sayı, 20’lerin üzerine çıkmış, yaşlı, büyük ırk, küçük ırk, hasta hayvan ayrımı yapılamadığı için padoklarda korona, uyuz gibi hastalıklar baş göstermekte… Sağlıklı/sağlıksız bütün hayvanlar bundan etkilenmektedir. Ayrıca köpekler birbirlerine saldırmakta ve enfeksiyonlu yaralar oluşmaktadır. Yaşlı ve yavru hayvanlar, bu ortamlarda hayata tutunamamaktadır. Ayrıca özellikle kış aylarında ısıtma sistemi olmadığından soğuktan dolayı donarak ölüyorlar.

Onların sesi yok ama biz varız, hepinize sesleniyoruz! Birlikte, barış içinde bir yaşam kurmak mümkün. Bizimle birlikte yaşam hakkının bekçisi olun. Hayvanlar için, ölmemeleri için ses çıkartın.  Ölümün değil, yaşamın yanında olun. Bilmeniz gereken bir şey var. Yasa henüz geçmedi. Birlikte durdurabiliriz. Bir olursak kimse ölmez, kimse acı çekmez.”

ÖNCEKİ HABER

Hizbullah, 25 İsrail askerinin öldürüldüğünü söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa