06 Ekim 2024 13:50

TEİS: İlaç fiyat kararnamesi güncellenmeli

TEİS Yönetim Kurulu 6. Olağan Genel Kurulu öncesi açıklamada bulundu. TEİS Genel Başkanı Saydan, "Acilen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin dönemin ekonomik koşullarına göre güncellenmesi gerekmektedir" dedi.

Fotoğraf: Michal Jarmoluk/Pixabay

Paylaş

TEİS Yönetim Kurulu 6. Olağan Genel Kurulu öncesi açıklamada bulundu. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç tekininde yaşanan sorunlara işaret ederek, “ Birçok ilaç bulunamamaya, “yok”a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilememeye başlanmıştır. Avro kuru uygulaması artık dönemini fiili olarak kapatmıştır. Acilen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin dönemin ekonomik koşullarına göre güncellenmesi gerekmektedir” dedi.

Birçok eczacının yoksulluk sınırı altında yaşamak zorunda kaldığını vurgulayan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “Eczacılar mesleki olarak da birçok sorun yaşıyor. Bunların arasında, bulunamayan ilaçlar, “Kamu Kurum İndirimleri” ve eczacılık fakültesi sayıları ilk sırayı alıyor. Son zamanlarda basında da yer aldığı gibi, ülke genelindeki tüm meslektaşlarımız bazı ilaçların temininde sıkıntı çekiyor ve ne yazık ki hastalarımız mağdur oluyor.

Avro kurunun 38 TL’ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan Avro kuru ancak 17,54 TL seviyesine ulaşabilmiştir. Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre bir yük getiriyor. Netice olarak birçok ilaç bulunamamaya, “yok”a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilememeye başlanmıştır. Global firmalar muadili olmayan (majör) ilaçlarını ülkemizden çekmeye çoktan başladığı için maalesef hastalarımızın tedavileri yarım kalmakta ve bazı tedavilerde hekimlerimiz ikame ilaç bulamamakta ve daha pahalı bir yöntem olan hastalara özel olarak ithal edilmektedir. Yurt dışından ilaç getirmekle adeta taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışılıyor. Yürürlüğe konulduğu dönem itibariyle uygulanabilir olan Avro kuru uygulaması artık dönemini fiili olarak kapatmıştır. Acilen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin dönemin ekonomik koşullarına göre güncellenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

İFK’NIN GÜNCELLEMESİ ÜLKENİN EKONOMİK KOŞULLARINA GÖRE YAPILMALI

İlaç Fiyat Kararnamesi‘nde yapılan kısmi düzenlemelerin ilaç arzındaki sorunları gidermeye yetmediğini belirten Saydan, “Dönemsel Avro Kuru Uygulaması; bugün reel Avro kurunun yüzde 50’sinin altına düşerek piyasa gerçekliğinden kopmuş olup, uygulanabilirliğini yitirmiştir.  Dönemsel Avro Kuru uygulamasından ivedilikle vazgeçilerek enflasyon bazlı yeni bir fiyatlandırma politikasına geçilmesi gerekmektedir. İlacın bulunamamasının bir diğer sonucu da piyasaya merdiven altı kaçak ve sahte ilaç girmesi demektir. Çünkü bir ürün bulunamazsa o ülkeye ya kaçağı ya da sahtesi girer. Dolayısıyla vatandaşlarımız ilaçlarını her zaman eczanelerimizden almalılar. Çünkü eczanelerimizde sahte ve kaçak ilaç asla bulunmaz” dedi.

Saydan şöyle devam etti: “Kamu Kurum İskontosunun eksik uygulanması; haksız ve hukuka aykırı bir uygulama olup, eczane ekonomilerimize zarar verdiği gibi sigortalı hak sahiplerinin ilaca ulaşmasında engel teşkil ederek mağduriyetine neden oluyor. Bu durumun bir an önce önüne geçmek için yetkililerin gerekli düzenlemeleri yapmaları ve bulunamayan ilaç sorununa çözüm bulmaları gerekmektedir. Zira halk sağlığının korunması için ilacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması olmazsa olmaz bir koşul olup bu konuda yetkililerin gerekli düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmesi yaşamsal bir zorunluluktur.”

‘İHTİYAÇ FAZLASI FAKÜLTELER VE AKADEMİSYEN EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN’

Her yıl 5 bin eczacının mezun olduğunu vurgulayan Saydan,  “İhtiyaç fazlası eczacılık fakültelerinin açılması durdurulmalı ve fakültelerdeki kontenjanlar azaltılmalıdır. Devlet üniversitelerinde kontenjan azaltılırken, özel veya vakıf üniversiteleri bu sefer kontenjan arttırıyor. 63 eczacılık fakültesinin sadece 29’unun dekanı eczacılık fakültesi mezunudur. 47’si öğrenci alıyor. Eğitim veren Eczacılık fakültesinden ise sadece 15’i tam akredite eczacılık eğitimi veriyor. Ve bu fakültelere eğitim verecek yetişmiş eczacılık eğitimi verecek hocalarımız da bulunmamaktadır. Yeterli öğretim kadrosunun, laboratuvarın, olmadığı apartman katı tarzı eczacılık fakülteleri ile eczacılık eğitimi verilemez. Eczacılık eğitimi asla laboratuvarsız olmaz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'ın bombacısı İstanbul'da yakalandı

SONRAKİ HABER

Edirnekapı Surlarında protestoya katılan kadınlar: Yasta değil isyandayız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa