06 Ekim 2024 13:20

"Lübnan'da sağlık sistemi çöküşün eşiğinde"

Lübnan'da Ekim 2023'ten bu yana en az 77 sağlık çalışanı görevi başında öldürüldü. BM Lübnan İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı İmran Rıza, “Sağlık sistemi çöküşün eşiğinde” dedi.

DSÖ'nün Lübnan'a tıbbi yardım taşıyan uçağı Beyrut'taki Uluslararası Rafik Hariri Havalimanı'nda. | Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Paylaş

Lübnan'daki insani kriz, İsrail'in hava saldırıları ve sivil altyapıyı giderek daha fazla hedef almasıyla her geçen gün artıyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekim 2023'ten bu yana en az 77 sağlık çalışanının görev başında öldürüldüğünü açıkladı.

BM Lübnan İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı İmran Rıza, sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarda endişe verici bir artış olduğunu söyledi. En ağır bedeli sağlık çalışanlarının canlarıyla ödediğini belirten Rıza, “Sağlık sistemi çöküşün eşiğinde” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 3 Ekim'den bu yana ülke içinde yerinden edilmiş kişi sayısının 541 bin 527 olduğunu kaydetti.

Ulusal Afet Risk Yönetimi Birimi'nin 3 Ekim'deki açıklamasında ise 163 binden fazla kişiyi barındıran yaklaşık 892 toplu barınak olduğu ifade edildi.

LÜNBAB HEMŞİRELER SENDİKASINDAN BM'YE ÇAĞRI

Lübnan Hemşireler Sendikası da İsrail'in uluslararası yasalara ve sözleşmelere açıkça meydan okuyarak sürdürdüğü yıkıcı saldırılarında hastaneleri, doktorları ve sağlık görevlilerini hedef aldığını belirtti.

Sendika, uluslararası topluma, BM'ye, DSÖ'ye ve Uluslararası Hemşireler Konseyine, saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu.

Lübnan resmi ajansı NNA, Şehit Salah Gandur Hastanesi kampüsü ve çevresinin İsrail tarafından 4 top mermisi ile vurulduğunu duyurmuştu. Hastaneden yapılan açıklamada ise saldırı sonucu çoğu ağır olmak üzere 9 sağlık personelinin yaralandığı belirtilmişti. Saldırının ardından hastane personeli tahliye edilmişti.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki çok sayıda köy ve beldenin boşaltılmasını istemesi ve hedef alma tehditlerinin ardından sağlık personeli tahliye edilen Marcayun Devlet Hastanesi hizmet dışı kalmıştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı 28 Eylül'de İsrail saldırıları nedeniyle başkent Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde bulunan hastanelerden hastalarını tahliye etmesini istemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Edirnekapı Surlarında protestoya katılan kadınlar: Yasta değil isyandayız!

SONRAKİ HABER

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Çaycuma’da kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa