06 Ekim 2024 14:35

İsrail, Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı: Zorla "sürgün emirleri" gönderildi

Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze’nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlattı. Şiddetli saldırılarda en az 30 Filistinli yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Dawoud Abo Alkas/AA

Paylaş

İsrail'in, Lübnan'a saldırıları ve İran'a vereceği karşılığa gözler çevrilmişken Gazze'de bir yıldır süren saldırılarının yol açtığı felaket daha da derinleşiyor. Lübnan’ın başkenti Beyrut’u yoğun bombardımana tutan İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyine gece boyunca düzenlediği saldırıların yanı sıra yeniden başlattığı kara saldırılarıyla Filistinlilere yeniden zorla "sürgün emirleri" gönderdi.

İsrail ordusu, 162. Tümen’e bağlı güçlerinin Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na kara saldırısına başladığını duyurdu. Hamas’ın bölgede varlık gösterdiğini öne süren İsrail, bölgeyi kuşattığını ve hava kuvvetlerinin desteğiyle saldırıların sürdüğünü açıkladı.

EN AZ 30 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusunun Cibaliya ve Beyt Lahiya beldelerine düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden 30 Filistinlinin cenazesi ile onlarca yaralı Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki hastanelere nakledildi. Görgü tanıkları ise İsrail askeri araçlarının, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya beldesinin ve kampının doğusuna girdiğini, Filistinlilerin evlerini ağır top mermileriyle vurmaya başladığını aktardı.

HALK BÖLGEYİ TERK EDİYOR

İsrail ordusunun dün akşamdan itibaren Gazze Şeridi’nin kuzeyinin çeşitli bölgelerine düzenlediği en az 100 hava saldırısı, binalarda, kamu tesislerinde, okullarda ve çeşitli barınma merkezlerinde büyük bir yıkıma neden oldu. Onlarca Filistinli aile, Cibaliya kampının doğusundaki El-Kerame, Es-Sultan ve El-Atatre bölgelerinden Kuzey Gazze ve Gazze kent merkezine kaçmak zorunda kaldı.

Cibaliya kampında ve Kuzey Gazze kentinin geniş alanlarında askeri araçlar, insansız hava araçları ve sürekli ateş eden İsrail askerleri, evleri ve çeşitli barınma merkezlerinin yanı sıra hareket eden her şeyi hedef aldı.

İSRAİL ORDUSUNDAN BÖLGENİN BOŞALTILMASI TEHDİDİ

Öte yandan İsrail ordusuna ait uçaklardan Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bölgelerin boşaltılmasını isteyen broşürler atıldı. Üzerinde “savaşın yeni bir aşamasındayız” ifadesinin yazılı olduğu broşürlerde, Hamas’ın yeniden altyapısını oluşturmaya başladığı bu bölgelerin tehlikeli savaş alanı olduğu iddia edildi.

İsrail Ordu Sözcülüğü, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve Gazze kenti için yeni bir sürgün haritası yayımladı. İsrail ordusunun geçmişte Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutmak için kullandığı yeni haritada daha küçük bloklara bölünmüş alanları çok daha geniş kümeler halinde bölgeler olarak işaretlemesi dikkat çekti. Gazze'nin kuzeyini Hamas'a karşı "savaş alanı" şeklinde niteleyen İsrail ordusu, Beyt Hanun'un batısındaki bölgelere saldıracağını, Gazze'nin güneyindeki “insani bölge” olarak belirlenen alanı da genişlettiğini öne sürdü.

Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesindeki Selahaddin Yolu ve Reşid Caddesi de "tahliye rotası" olarak yeniden açıldı.

GAZZE'NİN KUZEYİNİN "ASKERİ BÖLGE" İLAN EDİLMESİ ÇAĞRISI

İsrail şiddeti yayılırken, Gazze'nin kuzeyindeki bu yeni hamle, İsrail'de bazı milletvekilleri ve bakanların, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya Gazze Şeridi'nin kuzeyini "sivilden arındırılmış kapalı askeri bölge" ilan etmesi çağrısının ardından geldi.

"Israel Hayom" gazetesi, koalisyon hükümetindeki bakanların da içinde bulunduğu 27 kişinin, 18 Eylül'de Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden tehciri için hazırlanan planı uygulaması için Netanyahu'ya mektup yazdığını bildirmişti.

Hangi milletvekili ve bakanların imzaladığı belirtilmeyen mektupta, Gazze Şeridi'ne tüm yardımların kesilmesi, kuzeyinin "Filistinlilerden arındırılarak kapalı askeri bölge" ilan edilmesini içeren "Generaller Planı"nı kabul etmesi için güvenlik kabinesine toplanma talebinde bulunulduğu belirtilmişti.

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya'da yer alan Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) merkezine gece şiddetli saldırı düzenlemişti.

Ayrıca İsrail ordusunun kuzeydeki Beyt Hanun ve Cibaliya bölgelerinde de gece boyunca saldırıları sürmüştü.

CAN KAYBI 41 BİN 870'E YÜKSELDİ

Gazze Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 45 artarak 41 bin 870'e yaralı sayısı 97 bin 166'ya yükseldi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği üç katliamda 45 kişinin öldüğü, 256 kişinin yaralandığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

3 gazeteci 8 aydır ev hapsinde: Soruşturma sürüncemede bırakılıyor

SONRAKİ HABER

Elektrik akımına kapılan iki kişi 40 bin liralık işlem yüzünden ölmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa