06 Ekim 2024 15:28

Fransa İsrail'e desteğini yineledi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un İsrail'e silah satışının durdurulması açıklamasının ardından Fransa yeni bir açıklama ile İsrail'e desteğini yineledi.

Fotoğraf: Jacques Paquier/Flickr CC BY 2.0

Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Gazze Şeridi'nde kullanılacak silahların İsrail'e sevkiyatının durdurulması yönündeki çağrısına İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun "Yazıklar olsun" diyerek karşılık vermesi üzerine Fransa'dan yeni bir açıklama geldi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın İsrail'in "sarsılmaz dostu" olduğu, Netanyahu'nun "aşırıya kaçan" ifadelerinden üzüntü duyulduğu belirtildi. Açıklamada, "İran'ın veya vekaleten bir başka ülkenin İsrail'e saldırmasına Fransa'nın kesinlikle izin vermeyeceğiz" denildi.

Macron'un "bölgede gerginliğin tırmanmasının acilen önlenmesi gerektiği" görüşünde olduğu, buna Gazze Şeridi'nde derhal ateşkesin de dahil olduğu kaydedildi. Açıklamada bu çerçevede Macron'un Gazze Şeridi'nde kullanılacak her türlü silahın İsrail'e satışına son verilmesini talep ettiği ifadeleri yer aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron dün France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'e Gazze'de kullanılmak üzere yapılan silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunmuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun operasyonu Lübnan'a doğru genişletme kararını da eleştiren Macron, "Kanımca bugün öncelik, bir siyasi çözüme dönmemiz ve Gazze'de savaşa yönelik silahları göndermeye bir son vermemizdir. Sesimizin duyulmadığını düşünüyorum. Bence bu, İsrail'in güvenliği de açısından da bir hata." diye konuştu. 

Macron'un açıklamaları üzerine Netanyahu ise "İran tarafından başı çekilen barbarlıkla mücadele ettiklerini" savunarak, "tüm medeni ülkelerin İsrail'in yanından durması gerektiğini" savundu. Netanyahu, "Ne var ki, Cumhurbaşkanı Macron ve diğer Batılı liderler şimdi İsrail'e karşı silah ambargosu çağrısı yapıyorlar. Onlara yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Macron'un konuşması sırasında binlerce kişi, Gazze ve Lübnan'daki savaşların sona ermesi talebiyle Paris'te eylem düzenledi. Aynı gün Roma, Brüksel, Londra ve Atina'da da binlerce kişi savaşın sona ermesi için çağrıda bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Arif Koşar: Teknoloji her şeyi yapar dedikçe emek küçültülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa