06 Ekim 2024 17:18

10 Ekim’de yaşamını yitirenler anıldı: 10 Ekim sorumlularla mücadele günü olacak

10 Ekim Ankara Gar Katliamında hayatını kaybedenler mezarı başında anıldı: “Bizler tanıklıklarımızdan yılgınlığı, korkuyu değil direnç ve mücadeleyi ödev edindik. Unutmayacağız.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10 Ekim Gar Katliamının 9.yılında yaşamını yitirenler Karşıyaka Mezarlığı'nda anıldı. Anmada konuşan EMEP Ankara İl Yöneticisi Hilal Kılıç, “10 Ekim, sorumlularıyla hesaplaştığımız bir mücadele günü olacaktır. İşçi sınıfından öğrendiğimiz kararlılıkla, insanca yaşam koşulları için, laik, bilimsel bir eğitim için, barış için, güvenli bir hayat için kâr ve rant düzenine karşı birliğimizi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

“ÖFKEMİZLE BİR ARAYA GELİYORUZ”

10 Ekim Gar Katliamının 9. yıl dönümünde Karşıyaka Mezarlığı'nda anma düzenlendi. Anmaya 10 Ekim Barış Derneği, katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütünden temsilciler katıldı.

Anmada, katliamda hayatını kaybeden İdil Güneyi, Korkmaz Tedik, Ali Kitapçı, Uygar Coşkun ve Sevgi Öztekin'in mezarları sırasıyla ziyaret edildi.

BTS kadın üyeleri adına İdil Güneyi’nin mezarı başında söz alındı. Yapılan konuşmada, “Kaybımız büyük. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki her yer anı mekanına dönüştü. Bu mekanlarda öfkemizle bir araya geliyoruz. İdil’i de 103 arkadaşımızı da saygı ve özlemle anıyoruz” dedi. 

“BARIŞ TALEBİ HALA TAZE, HALA GÜNCEL”

Katliamda hayatını kaybeden Emek Partisi GYK üyesi Korkmaz Tedik'in mezarı başında yapılan anmada söz alan EMEP Ankara İl Yöneticisi Hilal Kılıç, “10 Ekim’in ardından geçen 9 yıl boyunca gördük ki işçiler, emekçiler, halklar için barış talebi hala taze, hala güncel. Geçen senenin 7 Ekim’inden bu yana siyonist İsrail devleti Filistin’de Batı emperyalistlerin desteği ile katliamlarını sürdürüyor. On binlerce insanı katleden İsrail yönetimi, savaşı genişletme hamleleri yapıyor. Başta ABD olmak üzere emperyalistler Ortadoğu’da kendi çıkarlarını beslemek üzere savaşı büyütüyor. Lübnan’a, İran’a yapılan saldırılar bunu gösteriyor. Bu paylaşım savaşında halkların payına ise yoksulluk, açlık, göç ve ölüm bırakılıyor. 9 yıl önce barış talebinin yükselmesi için memleketin dört bir yanından gelenlerin meydanda haykırdıkları emek, barış, demokrasi talebi bugün de yakıcılığını koruyor” dedi. 

ERDOĞAN-ŞİMŞEK EKONOMİ PROGRAMININ YARATTIĞI…

Kılıç, “İşçilerin, emekçilerin karşısına çıkarılan Erdoğan-Şimşek ekonomi programları her geçen gün yoksulluğu büyütüyor. Ücretler cebe girmeden hayat pahalılığının, enflasyonun, ağır vergilerin karşısında eriyor. Patronların servetleri katlansın diye politikalar çıkaranlar, uydurdukları ‘enflasyonu arttıran işçi ücretidir’ yalanı ile ücret zammı yapmadılar. Ücretlere zam gelmedi ama enflasyon tırmanmaya devam ediyor. Emekçiler en ağır koşullarda çalışırken, ek işlerle, mesailerle uğraşırken iktidar ve patronlar kol kola girerek sömürünün yollarını arttırıyorlar. Düşük ücretler, esnek ve güvencesiz çalışma, sendikalaşma hakkının engellenmesi gibi birçok hak gaspına karşı memleketin çeşitli yerlerinde grevler, direnişler yaşanıyor. Polonez, Fernas, Akcanlar, MKB Rondo, belediye işçileri, özel öğretmenler, motokuryeler... Daha 3-4 gün önce taleplerini dile getirmeye meclise geldiler ve yasaklarla, içeri alınmamak için türlü bahanelerle karşılaştılar. İnsanca bir yaşam, insanca yaşayacak ücret talepleri için birleşen işçilerin karşına patronlar, polis, jandarma, müftü, vali hepsi beraber dikiliyorlar” dedi.

“10 EKİM, SADECE KATLİAMDA YİTİRDİKLERİMİZİ ANDIĞIMIZ BİR GÜN DEĞİL”

Çocukların, gençlerin, kadınların bu ülkede korunamadığını vurgulayan Kılıç, “Her gün vahşice işlenmiş kadın cinayeti haberlerine, intihar haberlerine, şiddet haberlerine uyanıyoruz. Bu ülkede tüm okulların, yurtların, iş yerlerinin, sokakların çocuklar, gençler ve kadınlar için güvenli hale gelmesi için mücadele etmek zorundayız. Bu bakımdan 10 Ekim, sadece katliamda yitirdiklerimizi andığımız bir gün değildir bizler için. 10 Ekim’e yol açan siyasal ortam, işçi ve emekçilerin boğazına çökmenin bin bir yolunu bulan politikalar, bu hukuksuzluk, cezasızlık devam ettiği sürece de 10 Ekim, sorumlularıyla hesaplaştığımız bir mücadele günü olacaktır. İşçi sınıfından öğrendiğimiz kararlılıkla, insanca yaşam koşulları için, laik, bilimsel bir eğitim için, barış için, güvenli bir hayat için kar ve rant düzenine karşı birliğimizi büyütmeye devam edeceğiz, sömürüsüz bir dünya özlemimizin yanına yoldaşlarımızın özlemini ekleyerek, mücadele bayrağımızı tarihin en yiğit evlatlarından aldığımızı aklımıza mıh gibi kazıyan Korkmaz yoldaşın mücadelesini bulunduğumuz her alanda büyüteceğiz. Bizler tanıklıklarımızdan yılgınlığı, korkuyu değil direnç ve mücadeleyi ödev edindik. Unutmayacağız” diye konuştu.

ZÖHRE TEDİK: KORKMAZ’IN MÜCADELE BAYRAĞI ŞİMDİ GENÇLERİN ELİNDE

Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik, “Korkmaz’ın yoldaşları, gençler, demokrasi güçleri, barış isteyenler, herkes burada. Bugün barış için alanlardalar, sizin yolunuzdalar, milyonlar barış için, barış olsun diye mücadele ediyor. Rahat uyu Korkmaz’ım. Senin mücadele bayrağın şimdi gençlerin elinde, senin sözlerini söylüyor gençler. Mücadeleni ölene kadar devam edeceğiz” dedik.

“BU DÜZENİN DE BİR SONU OLACAK”

10 Ekim'de yaşamını yitiren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi Ali Kitapçı'nın eşi Emel Kitapçı ise şöyle konuştu: “Bu 9 yılda çok fazla şiddete katliama, acıya maruz kaldık. Derinleşen ekonomik kriz had safhada. Halk isyanda. Kendi ülkemiz başta olmak üzere kardeşçe yaşamak istiyoruz. Yılın her günü yas tuttuğumuz bir düzen. Bu düzenin de bir sonu olacak. İyilik kazanacak.”

“ADALETİ SAĞLADIK HUZURLA UYUYUN DİYEMİYORUZ”

10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü Mehtap Sakinci, eşi Av.Uygar Coşgun’un mezarı başında konuştu. Sakinci, “Hayatını kaybedenler bir misyonla bizi bir araya getiriyorlar. Adaleti sağladık huzurla uyuyun diyemiyoruz. Avukat kimliğiyle mitinge katılan, kısa ömründe adaleti çok önemseyen çok güzel bir insandı. Ailesi olarak burada olmaktan mutluluk duyuruyoruz. Verdiğimiz sözleri tutmamanın üzgünlüğüyle de buraya geliyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


EMİNE ERCAN ÇORUM’DA MEZARI BAŞINDA ANILDI

anmadan görüntü10 Ekim 2015 tarihinde terör örgütü IŞİD’in Ankara Tren Garı önündeki canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren Emek Partisi (EMEP) Üyesi Emine Ercan, Çorum merkeze bağlı Büyükdivan köyündeki mezarı başında anıldı.

Çorum’da Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitiren Emine Ercan için anma programı düzenlendi. Ercan'ın Büyükdivan köyündeki mezarı başında yapılan anmaya siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulan anmada bir konuşma yapan EMEP İl Başkanı Muharrem Özünel, Emine Ercan’ın uğruna hayatını verdiği barış mücadelesinin şimdi daha yakıcı bir şekilde Ortadoğu halklarının gündeminde olduğunu söyleyerek, emek ve demokrasi güçlerinin barış talebinden asla vazgeçmeyeceğini kaydetti.

Katliamda yaşamını yitiren Emine Ercan’ın eşi Cuma Ercan da yaptığı konuşmada katliamdaki ihmaller ve dava süreci hakkında bilgi verdi.(Çorum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Lübnan'a saldırılarında 1 günde 23 kişi öldü, 93 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İsrail Suriye'ye saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa