06 Ekim 2024 18:12

Ülkenin dört bir yanında Reşit Kibar için yaşam nöbeti 

Artvin Borçka ilçesi Cankurtaran bölgesinde ağaçları korumak isterken katledilen Reşit Kibar için Türkiye’nin dört bir yanında yaşam nöbeti tutuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Artvin Borçka ilçesi Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire alanı projesine karşı ağaçlarını korumak isterken katledilen Reşit Kibar için Türkiye’nin dört bir yanında yaşam nöbeti tutuldu. Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Balıkesir Burhaniye, Kaz Dağları, Sivas, Antakya ve Muğla Akbelen’de tutulan nöbetlerde, “Reşit Kibar’ın mücadelesini mücadelemizde yaşatacağız” denildi.

"BİRBİRİMİZE VE MÜCADELEMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

Akbelen direniş alanında konuşan İkizköy Muhtarı ve Akbelen direnişçilerinden Nejla Işık, “Yaşamlarına, ormanlarına, topraklarına dört elle sarılanlar olarak biliyoruz ki Reşit Kibar'a sıkılan kurşun hepimize atılmıştır” dedi. Akbelen direnişçileri olarak bugüne kadar çeşitli baskılara ve şiddete maruz kaldıklarını hatırlatan Işık “Bu gözü dönmüşlüğe, adaletin ayaklar altına alınmasına karşı, birbirimize ve mücadelelerimize sahip çıkıyoruz” diye konuştu. Akbelen alanında nöbette olduklarını dile getiren Işık, “Reşit Kibar için adalet isteyenler olarak onun mücadelesini kendi mücadelelerimizde yaşatacağız” dedi.

Eskişehir Anıt Ağaç önünde bir araya gelen Alpagut- Atalan’da Madene Hayır Platformu ise, “Reşit Kibar, mücadele ruhu ile topraklarının rant uğruna satılmasına, ormanlarının talan edilmesine karşı direnen Cankurtaran Köyü’nün ve ülkemizin her bir köşesini yağmalamaya çalışan talan düzenine karşı direnişin temsilidir. Bugün ülkemizin dört bir yanında Reşit Kibar’ın anısına yaşam nöbeti tutuluyor” ifadelerine yer verdi.

"CİNAYETİN AZMETTİRİCİSİ DEĞİL HALK TUTUKLANDI"

İzmir Alsancak ÖSYM Parkı önünde ise EGEÇEP çağrısıyla düzenlenen nöbete Halkevleri de destek verdi. Basın metnini EGEÇEP adına Erdoğan Şahin okudu. 

Reşit Kibar’ın planlı bir saldırı sonucu katledildiğini söyleyen Şahin, “Bu cinayetin azmettiricileri ve asıl sorumluları ile ilgili hiçbir yasal işlem başlatılmazken, ormanı için mücadele eden Çifteköprü halkı cezalandırılmak istenmektedir” dedi. Şahin, “Silahın sahibi Fikret Merttürk elini kolunu sallaya sallaya dışarıda gezerken ‘Hepimiz doğanın talanına karşı Reşit olacağız’ diyen doğa savunucusu Dursun Ali, Yıllar ve Mutlu tutuklandılar. Cinayetin arkasındaki güçler, adaletin yerini bulmaması için her türlü baskıyı kullanmakta, köy halkını susturmak ve yıldırmak için köyü adeta kuşatma altında tutmaktadır” şeklinde konuştu. Şahin ardından Artvin halkı başta olmak üzere tüm yaşam savunucularının taleplerini dile getirdi.

  • "Gerekçesiz şekilde tutuklananlar serbest bırakılsın.
  • Cankurtaran Ormanı Reşit Kibar ormanı olsun.
  • Tüm maden arama ve işletme ruhsatları iptal edilsin.
  • Reşit Kibar’ın katledilmesinden sorumlu olanlar yargılansın.”

"YAŞAM ALANLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Sivas'ın Kangal İlçesi Tekke Köyünde açılmak istenen mermer ocağına karşı nöbet tutan köy halkı da Reşit Kibar için Samut Baba Türbesi önünde bir araya geldi.

“Köyümüz, suyumuz, doğamız mermerden daha değerlidir“, "Köyümüzde mermer ocağı istemiyoruz", "Kangal Tekkesi Doğasına Sahip Çıkıyor" dövizleri taşıyan köylüler adına açıklamayı yapan Özgür Süne “Reşit Kibarın öldürülüşünün birinci ayında Türkiye’nin her köşesinde talana açılan ormanların, dağların, ovaların, nöbetini tutan, toprağından, havasından, suyundan vazgeçmeyen savunucular olarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yaşam alanlarımızı tehdit eden maden ocağına karşı hep birlikte ses yükseltiyoruz. Havamıza, suyumuza, toprağımıza her zaman sahip çıkacağız” dedi. 

Mermer ocağına karşı mücadele eden köylülerden Perihan Güler de "Reşit Kibar, tüm doğa hakkı savunucularının sesi ve simgesi olmaya devam edecek. Yaşam alanlarımızı tehdit eden maden ocağı projelerine, HES'lere, nükleer santrallere, RES'lere, doğamızı sermayeye peşkeş çeken, turizm adı altında ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı yok eden tüm saldırılara karşı Karadeniz’de, Ege’de, Marmara’da, Akdeniz’de, Doğu ve Güneydoğu’da, İç Anadolu’da, tek bir ses olup yaşam alanlarımıza sahip çıkalım.” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Nasrallah 21 günlük ateşkesi kabul etmişti, İsrail reddetti"

SONRAKİ HABER

İki günde dört kadın cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa