06 Ekim 2024 18:35

İki günde dört kadın cinayeti

İstanbul’da Semih Çelik isimli erkeğin Ayşenur Halil ve İlknur Uzuner’i katletmesinin ardından 24 saatte iki kadın cinayeti daha yaşandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul’da cuma günü Semih Çelik isimli erkeğin Ayşenur Halil ve İlknur Uzuner’i katletmesinin ardından 24 saatte iki kadın cinayeti daha yaşandı, kadınlar sokak ortasında darbedildi, iki firari kadın cinayeti faili yakalandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre eylül ayında 34 kadın öldürüldü, 20 kadının ölümü ise şüpheli.

• Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Uzman Çavuş Muhammed Recai Işık, evli olduğu Bedriye Işık'ı öldürdü. Recai Işık, daha sonra intihar etti. Olay yerinde bulunanların haber vermesi üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Cenazeler, sağlık ekiplerince otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Dicle Ekmek ve Gül Grubu yaptığı açıklamada “Şiddet gören kadınlar koruma mekanizmalarına ulaşamıyor, cezasızlık politikaları şiddeti derinleştiriyor. Tüm karanlığın karşısında bizi kurtaracak olan kadınların birliği ve mücadelesidir” dedi. 

• Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Kuyuluk Mahallesi'ndeki Sonay Öztürk Aslan, evine gelen, erkek arkadaşı olduğu iddia edilen U.A. tarafından öldürüldü. Aslan'ın cenazesi adli tıp kurumuna kaldırılırken U.A.'nın tabanca ile intihar ettiği belirlendi. 

• İstanbul Silivri'de boşanma aşamasındaki kocasıyla buluşan kadın darbedildi. Eskiden evli olduğu erkek Birkan Karakiraz tarafından darbedilen Simge Karakiraz’ın uzaklaştırma kararı vardı. 

• Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 23 Haziran’da Hilal Kar’ı ateşli silahla öldüren Mehmet Demirhan, aylar sonra Sur ilçesinde yakalandı. Demirhan’ın hakimlikteki ifadesinde, “Yaptığımdan dolayı pişman değilim, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı, hakimliğiniz aksi kanaatteyse adli kontrol hükümlerinin uygulanarak serbest bırakılmayı talep ederim” dedi. 

• İzmir'de evli olduğu kadını öldüren Ş.Ö. isimli erkek cezaevinden 23 yıl önce 2001’de izinli çıktığı cezaevinden firar etmişti. Ş.Ö. ancak 23 yıl sonra yine İzmir’de, Balçova’da yakalandı. Polisteki işlemlerinin ardından Ş.Ö. cezaevine gönderildi. Fail 23 yıl boyunca dışarıdaydı.

"SIFIR TOLERANS" KILIFI

Son 4 yılın en yüksek sayıda kadın cinayetlerinin yaşandığı dönemde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Kadınlara şiddet uygulamaya kalkanlara, onların huzuruna kastedenlere rahat nefes aldırmayacağız" dedi. İstanbul’un 2024'ün ilk yarısında ekip sayısını artırdıklarını söyledi, katledilen iki kadına 'rahmet' diledi. Türkiye Gençlik Vakfının (TÜGVA) etkinliğinde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise kadınları desteklediklerini söyledi, "Kadın istihdamını artırma, çevre ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı mücadelede kadın katılımına yönelik çalışmalar yürüttüklerini” ifade etti.  İki bakan da kadına yönelik şiddette ‘sıfır tolerans’ gösterdiklerini iddia etti. Bu yılın ilk 9 ayında 295 kadın cinayeti işlendi, 184 kadının ölümü ise şüpheli. 2023’ün ilk 8 ayında 209 kadın cinayeti işlenmiş, 168 kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuştu. Kadın cinayetlerinde 2021’den beri süren ciddi bir artış var.

ÇOCUKLARA YÖNELİK "DİJİTAL İSTİSMAR"

Kadın cinayetlerinin ardından Discord isimli uygulamada süren kız çocuklarına yönelik istismar iddiaları gündeme geldi. Kullanıcı isimlerinin başına “901” koyarak birbirleriyle haberleştikleri iddia edilen bir grup erkek, reşit olmayan kız çocuklarının bilgilerini ele geçirerek tehdit ediyor. Kız çocuklarını tehdit ederek çeşitli videolarını ele geçiren, kız çocuklarından kendisine zarar vermesini isteyen bir grup erkek bu videoları Discord aracılığı ile yayımlayarak para kazanıyor. Bu iddiaların gündeme gelmesinin ardından pek çok kadın sosyal medyada benzer durumları yaşadığını, polise başvurduğunu ancak sonuç alamadığını paylaştı. Pek çok kadın, mahkemesinin sürdüğünü anlattı, kadınlar çareyi sosyal medyada sesini duyurmaya çalışarak aradı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ülkenin dört bir yanında Reşit Kibar için yaşam nöbeti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa