06 Ekim 2024 22:13
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ekim 2024 22:30

ODTÜ öğrencileri kadın cinayetlerine karşı yürüdü

ODTÜ'de öğrenciler kadın cinayetlerine karşı üniversitede yürüyüş düzenledi. Öğrenciler 100. yıl semtine doğru yürüyüşlerini sürdürdü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ öğrencileri kadın cinayetlerine karşı bugün yurtlar bölgesinde toplandı. "Öfkeliyiz, isyandayız" sloganıyla üniversitede düzenlenen eylem büyüyerek kampüs dışına taştı.

"Kadın yaşam özgürlük" sloganlarıyla yürüyen yüzlerce öğrenci, ODTÜ'den çıkarak 100. Yıl semtinde eylemini sürdürdü. Mahalleliye çağrıda bulunan öğrenciler "100 yıl uyuma ışıkları aç kapa" sloganları attı.

MÜCADEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ

100. Yıl Pazar yerinde öğrenciler basın açıklaması gerçekleştirdi. 

"Bizler bugün burada, patriyarkanın her geçen gün güçlendirmeye devam ettiği kadın düşmanlığına ve bunun sonucunda yine her geçen gün artmaya devam eden kadın cinayetlerine karşı olan öfkemizi haykırmak için ve faillerden hesap sormak için toplandık. Kadın cinayetlerinin tek sorumlusunun cinayetin failleri olmadığını biliyoruz. Asıl sorumlular, AKP iktidarı ve onun kadınları hedef gösteren, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve yaşama düşman söylem ve politikalarıyla körüklediği kadın düşmanlığıdır.  

Kadınları ve LGBTİ+ları erkek şiddetinden koruyan, kadının beyanını esas alan, onların can güvenliğini sağlayan, yani kadınları ve LGBTİ+’ları 'yaşatan' İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 yasasının göz ardı edilmesi ve CİTÖB’ün işlevsizleştirilmesi de kadınların ve LGBTİ+’ların yaşamlarını güvence altına alan önemli mekanizmaların yok edilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum, kadınların yaşamlarını tehdit eden cezasızlık ortamının daha da derinleşmesine yol açmaktadır.

İkbal’in, Ayşenur’un ve daha nice kadının katledilmesinin asıl sebebi ise faillere korku yerine güven veren bu cezasızlık ortamıdır. Kampüslerde, evlerde, sokaklarda, alanlarda, bütün yaşam alanlarımızda bizleri tehdit eden erkek adalet, failleri koruyor ve aklıyor. AKP’nin ve onun kampüsümüzdeki tezahürü olan kayyım rektörün tüm baskıcı, gerici ve yaşamın her alanını bizlere dar eden politikalarına karşı, emek ve yaşam eksenli dayanışma hattını kurarak güvenli yaşam alanlarımızı yaratmaya, kampüslerden sokaklara sesimizi yükselterek tüm ayrımcı karanlığınızdan kurtulana kadar mücadelemizi sürdürmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. Bizler tüm öfkemiz ile, faillere bu korku atmosferini yaratmak için devam ettirdiğimiz mücadelemizi burada da vurguluyoruz, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz! 

Erkek devlet ve patriyarkal şiddetin katlettiği, kaybedip faillerinin peşini bıraktığı her kadın, çocuk ve lubunya için, isyanımızla birlikte yaşamı ve özgürlüğü savunan mücadelimizi haykırıyoruz! Erkek şiddetinin katlettiği İkbal’in, Ayşenur’un, Narin’in, Rabia Naz’ın; 10 gündür kayıp olan Rojin’in ve tam 1736 gündür kayıp olan Gülistan’ın hesabını fail devletten sormaktan vazgeçmiyoruz ve kadın cinayetleri politiktir diyoruz.

Buradan failleri koruyup bizleri öldüren erkek devlete sesleniyoruz: 'Ne geceleri ne sokakları ne de meydanları terk ediyoruz; koruma, aklama, yargıla!' diyoruz." 

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Murat Sancak, Adana Demirspor'da başkanlık görevini bıraktığını açıkladı

SONRAKİ HABER

13 yaşındaki çocuğun eli çalıştığı fırında hamur yoğurma makinesine sıkıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa