07 Ekim 2024 07:44
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2024 08:01

Evrensel'in manşeti | Gazze düzeni

İsrail’in Gazze'de başlattığı işgal ve soykırım girişiminin üzerinden 1 yıl geçti. On binlerce ölü, yıkılmış kentler, açlık ve bitmeyen göç söz konusu...

Fotoğraf: Dawoud Abo Alkas/AA

Paylaş

Filistin direniş gruplarının Gazze ablukasına karşı gerçekleştirdiği Aksa Tufanı saldırısının ardından İsrail’in başlattığı işgal ve soykırım girişimi 1 yıl sonra geride on binlerce ölü, yıkılmış kentler, açlık ve bitmeyen göç bıraktı. İsrail terörü, Batılı emperyalistlerin desteğiyle Lübnan’a genişledi, İran’da suikastlar düzenledi, Ortadoğu ve dünyayı büyük bir savaşın uçurumuna getirdi.

ERDOĞAN İKTİDARI FİLİSTİN'İ NE KADAR SORUN EDİYOR?

ABD, AB ve NATO, İsrail’in Gazze’ye yönelik işgal ve katliamlarını desteklemekle kalmadılar, yardımlarını da aralıksız sürdürdüler. Bugün de İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırı ve işgalini “Hizbullah ile mücadele” adı altında destekliyorlar. Erdoğan iktidarının Filistin’i ne kadar sorun ettiği ise İsrail’i destekleyen emperyalistlere karşı tutumunda ortaya çıkıyor.

İsveç’in NATO üyeliği, ‘Kalkınma Yolu’ üzerinden ABD ile pazarlıklar, BOTAŞ ile ABD’li enerji tekeli arasında imzalanan anlaşma, ABD ile yapılan ortak tatbikat… Erdoğan iktidarı, İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki işgali gibi kendisine manevra alanı bırakmayan durumlarda oyunu ABD-NATO ve batılı emperyalistlerin kurallarına göre oynadı!

PARADAN KAN DAMLAR

Türkiye başta İsrail’in ihtiyacı olan silahları tedarik eden kilit ülkeleri hep ticaretle besledi. İsrail’e 1 yılda 2 milyar dolarlık ‘resmi’ ihracat yaptı. Erdoğan’ın “Bu iş bitti” açıklamasından sonra Filistin’e yüzde 30 bin ihracat artışını ise açıklayamadılar. İsrail, petrolü hâlâ Türkiye üzerinden karşılıyor. Patronlar için soykırım değil pazar kaybetmek sorun.

ERHAN KELEŞOĞLU: SAVAŞLARIN YAYGINLAŞACAĞIZ BİR ÇAĞA GİRMEK ÜZEREYİZ

2. Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası nizam; kurumlarıyla, değerleriyle ortadan kalkıyor. O düzenin tabutuna son çivileri de İsrail çaktı. En dramatik olgu, soykırım yapan bir hükümetin başının Amerikan Kongresinde ayakta alkışlanmasıydı. Neoliberalizm çökerken yerine daha eşitlikçi, özgürlükçü rejimler kurulamadı. Savaşların yaygınlaşacağı, daha sert toplumsal ve siyasal mücadelelerin olacağı bir çağa girmek üzereyiz.

1 YILLIK AĞIR BİLANÇO

  • İsrail ordusu bu 1 yıl içinde 3 bin 650 katliam işledi.
  • Bu katliamlarda, yaklaşık 17 bini çocuk, 41 bin 870 kişi hayatını kaybederken, 97 bin 166 kişi yaralandı.
  • 1 yaşını doldurmamış 710 bebek saldırılarda hayatını kaybetti. 
  • Tüm fertleri ölen 902 aile nüfustan silindi, 1364 ailenin sadece bir ferdi kaldı.
  • 4 bini çocuk olmak üzere 10 binden fazla Filistinli en az bir uzvunu kaybetti.
  • 20 bin 241 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hastaneye yatırıldı. 36 çocuk açlıktan öldü.
  • Gazze'nin yaklaşık yüzde 86’sına İsrail tarafından “tahliye emri” gitti.
  • 370 binden fazla konut zarar gördü. 79 bin ev tamamen yıkıldı.
  • Gazze'de nüfusun yüzde 90'ını oluşturan yaklaşık 1.9 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi.
  • Saldırılar nedeniyle 34 hastane ile 80 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı, 986 sağlıkçı hayatını kaybetti, 310 sağlıkçı ise alıkonuldu.
  • 71 bin 338 kişi hepatite, 1 milyon 737 bin 524 kişi de çeşitli salgın hastalıklara yakalandı.
  •  Batı Şeria’da 693 Filistinli öldürüldü. 1000’den fazla İsrailli yerleşimci saldırısı kaydedildi.

DÜNYANIN SOKAKLARI FİLİSTİN VE LÜBNAN İÇİN AYAKTA

Birçok ülkede sokağa çıkan yüz binler Ortadoğu’da bir yıldır terör estiren İsrail ile ilişkilerin kesilmesi çağrısı yaptı, sokaklar Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışma sloganlarıyla çınladı.

ÖNCEKİ HABER

Beyrut’un güneyinde şiddetli patlama meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa