07 Ekim 2024 10:59

“Baskı ve sansürün olduğu her yerde direniş de olacaktır”

“Mevcut İktidarın Kültür Politikaları Sansür - Otosansür Baskısında Kültürel Kapan Buluşması" sonuç bildirgesinde baskı ve sansürün olduğu her yerde direnişin olacağı vurgulandı.

Fotoğraf: Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi

Paylaş

Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nin çağrısıyla “Mevcut İktidarın Kültür Politikaları / Sansür - Otosansür Baskısında Kültürel Kapan” buluşması, 5-6 Ekim 2024 tarihinde İstanbul’da yapıldı.

İki gün boyunca sanatın, akademinin ve hayatın çeşitli alanlarından katılımcılar; Kültürel Üretimde Baskının Biçimleri, Sansür - Otosansürün Görünme Biçimleri, Kültür Politikaları Ve Sansür, Kürt Sanatında Sansür ve Direniş, başlıklarıyla yapılan oturumlarda ve Kültür-Sanatta İhlal ve Direniş Biçimleri forumunda görüş, deneyim ve önerilerini paylaştılar.

Sonuç olarak; baskı ve sansürün olduğu her yerde direnişin de olduğu ve olacağı vurgulanarak aşağıdaki sonuçlara varıldı:

  • Sansürün yalnızca siyasal iktidar odaklı olmadığını biliyoruz. Devlet kurumları dışında da pek çok aktör tarafından sistematik olarak uygulanıyor. Yaratılan korku ikliminde oto sansürün de yaygınlaştığını görüyoruz.
  • İhtiyacımız olanın, kolektif özne olmak olduğunun farkındayız. Bu mücadelenin; kültür sanat alanında çalışan, üreten ve kültür sanat hakkı olan herkesin örgütlenmesiyle sonuç vereceğine inanıyoruz.
  • Forumlardaki öneriler de gözetilerek; Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nin eylem ve etkinliklerinin kararlılıkla ve çeşitlendirilerek devam edeceğini beyan ediyoruz. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Arjantin'de, İsrail'in Gazze saldırılarında hayatını kaybedenler için anma düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa