07 Ekim 2024 12:48

Mehmed Uzun için Diyarbakır’da anma haftası 

11 Ekim 2007 tarihinde yaşamını yitiren yazar Mehmed Uzun, Diyarbakır'da düzenlenecek sergi, dengbêj dinletisi ve söyleşiler ile anılacak. 

Fotoğraf: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi

Paylaş

Kürt Yazar Mehmed Uzun, ölümünün 17. yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Mehmed Uzun ailesinin düzenleyeceği bir dizi etkinlikle anılıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Mehmed Uzun'un ailesinin birlikte düzenleyecekleri etkinlikler kapsamında, Uzun anısına sergi, dengbêj dinletisi ve söyleşiler 6 Ekim'de ÇandAmed Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı'nda sergi açılışıyla başladı.

Dün başlayan anma haftasında açılış sergisi İsveç’te yaşayan karikatüristler Seyda ve Ulf İvann Nilson’un Axaftina Azadî (Konuşma özgürlüğü) oldu. Çand Amed Kültür Merkezi’ndeki serginin açılışına, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak ile kentteki sanatçı ve sanatseverler katıldı.

"BU ÜLKEDE YENİDEN DİL, KÜLTÜR VE SANATI İNŞA ETMEK İSTİYORUZ"

Serginin açılışında Kürtçe konuşan Eş Başkan Serra Bucak, kolektif çalışmayı Mehmed Uzun'un anısına gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Mehmed Uzun bizim onurumuzdur. Dilimiz de onurumuzdur. Bu nedenle Kürt edebiyatına destek vereceğimizi söyledik. Bu ülkede yeniden dil, kültür ve sanatı inşa etmek istiyoruz. Sanatçıların İsveç'ten buraya gelmesinden mutluyuz. Umuyoruz ki bu hafta Diyarbakır'da gençler, edebiyatseverler ve Kürtçe seven edebiyatçılar gelip programlarımıza katılırlar. İki panelimiz var. Bir de Mehmed Uzun'u mezarı başında anma etkinliğimiz var” dedi.

8 Ekim'de anısına bir söyleşi düzenlenecek olan Uzun, 11 Ekim'de Mardinkapı Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacak. Uzun'u anmak için yapılacak etkinlikler, 12 Ekim'de düzenlenecek dengbêj dinletisi ve söyleşi ile sona erecek.

MEHMED UZUN KİMDİR?

Kürtçe romana hayat verdi Kürtçenin bir edebiyat dili olmasında önemli katkıları olan Mehmet Uzun aynı zamanda modern Kürt romanının da kurucusu sayılıyor. Asimilasyon ve yasaklarla boğuşan bir dil olan Kürtçe'ye romanlarıyla hayat veren Mehmed Uzun, 1953 yılında Siverek'te doğdu. 1977 yılından beri İsveç'te yaşayan Uzun, Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları yirmiye yakın dilde yayımlandı. 1985 yılından bu yana romanlarını kaleme alan Uzun hakkında Türkiye'de çok sayıda dava açıldı. Ünlü yazar, uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Kulüp'te aktif çalıştı. İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği'nin de üyesi olan Uzun, bugüne kadar çok sayıda Kürtçe roman yazdı. Mehmed Uzun, "Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık" ve "Nar Çiçekleri" kitaplarıyla, 2001 baharında yargılandı. Roman sanatına ilişkin belirleyici katkılarından dolayı Berlin Kürt Enstitüsü'nün Edebiyat Ödülü'nü, yarattığı edebiyat ve sözün özgürlüğüne ilişkin duruşundan dolayı İskandinavya'nın en önemli ödüllerinden olan Torgny Segerstedt Özgürlük Kalemi Ödülü'nü ve 2002'de İsveç kültür yaşamına sunduğu değerli katkılarından dolayı İsveç Akademisi'nin Stina-Erik Lundeberg Ödülü'nü aldı. Mayıs 2006'da mide kanseri teşhisi konulan yazar, bir müddet Stockholm'daki Karolinska Enstitüsü Hastanesi'nde tedavi aldıktan sonra 13 Temmuz'da Diyarbakır'a geldi. "Ben buraya ölmek için değil, yaşamak için geldim” diyen Uzun 11 Ekim 2007'de, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde öldü. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Greece and Turkey: Part of the problem or the solution? It’s up to us!

SONRAKİ HABER

Kule Apartmanı davasında tutuklu tek sanık müteahhit yaşamını yitirenleri suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa