Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu: Uyarılarımıza rağmen kaçak hafriyat kapatılmadı
Foça Kapukaya Mevkiinde çıkan yangınla ilgili açıklama yapan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, uyarılarına rağmen işlem yapmayan kamu görevlileri hakkında savcıları göreve davet etti.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir Foça'da bu yılın ilk 10 ayında 6 büyük orman yangını meydana geldi. Çıkan yangınlarda hektarlarca tarım ve ormanlık alan yok oldu. Son olarak 5 Ekim günü Foça, Fevzi Çakmak Mahallesi Kapukaya mevkiinde çıkan yangın sonucunda en az 340 hektarlık tarım ve ormanlık alan yok oldu.
Yangının Kapukaya mevkiindeki "Kaçak Hafriyat" alanından çıktığını belirten Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, hafriyat sahasının önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Kaçak hafriyat alanı kapatılsın", "Ormanımıza, toprağımıza, havamıza, suyumuza sahip çıkıyoruz", "Yangının kaynağı kaçak hafriyat alanı" ve "Belediyeyi Kaymakamlığı uyarıyoruz" yazılı dövizler taşındı.
Basın metnini okuyan Platform Sözcüsü Ramis Sağlam, haftalardır bölgedeki hafriyat sahasının olduğu bölgeden dumanların çıktığını, yangınından bundan dolayı meydana geldiğini söyledi.
“KAÇAK HAFRİYAT YANGINA NEDEN OLDU"
Kapukaya mevkiinden yükselen dumanlarla ilgili en son 26 Eylül 2024 tarihinde ihbarda bulunduklarını dile getiren Sağlam, "Platform olarak, 10 ay önce yaşanacakları görerek 20 Ocak 2024'te Kapukaya'da 'Kaçak Hafriyat' alanının önünde yetkilileri uyardık. Eylemlerimize, ihbar ve şikayetlerimize rağmen kaçak hafriyat sahasına müdahale edilmemesi bölgede iki yangına neden oldu. Dönemin Foça Belediye Başkanına ve yeni seçilen Belediye Başkanına, Foça Kaymakamına durumu aktarmamıza rağmen bu alana müdahale edilmedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eylemimizin ardından ilgili şahıslara para cezası kesti. Fakat bu kaçak hafriyat sahasını kapatmak için hiç kimse ve hiçbir makam işlem yapmadı” dedi.
“ÇEVRE BAKANLIĞININ HABERSİZ OLMASI TAM ANLAMIYLA AYMAZLIK”
Bütün uyarılarına rağmen para cezası kesmek dışında hiçbir işlem yapılmadığının altını çizen Sağlam, "Yıkımı yapılan binaların hafriyatlarının içinde asbest başta olmak üzere her türlü tehlikeli atık madde olduğundan şüpheleniyoruz. İzinsiz ve denetimsiz hafriyat alanı birçok tehlike barındırıyor. Bu tehlikelerin en görüneni orman yangınlarını çok acı bir tablo olarak karşımıza çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başta olmak üzere çevreyi tehdit eden bu gelişmelerden habersiz olması tam anlamıyla bir aymazlıktır. Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğünün, DSİ Bölge Müdürlüğünün buradaki kaçak hafriyat alanından haberi olmaması hiç de inandırıcı değildir” diye konuştu.
“TARIM ALANLARINI YOK ETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Kapukaya mevkiinin mera alanı olduğunu vurgulayan Sağlam, "Bugün buradan bir kere daha uyarıyoruz, hangi kurum ya da şirket yaparsa yapsın mera alanı hafriyat dökme alanı değildir. Ne resmi ne de özel hiçbir tesisin buradaki tarım alanlarını yok etmesine izin vermeyeceğiz. Foça Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 5 Ekim 2024 tarihinde 340 hektar ormanlık alanın yanmasından önce yaptığımız şikayet ve ihbarları görmezden gelip yasal işlem yapmayanlar hakkında yasal işlem başlatmasını talep ediyoruz” dedi.
Platform sözcüsü Sağlam, basın açıklamasında yanıtlanması istedikleri sordu:
- Kapukaya mevkiinde ek2 belgesi olmayan bu yasadışı iş yapan şahıslara işlem yapmayan yetkililer kimdir?
- Sayısız ihbara ve şikayete rağmen sadece ceza kesmekle yetinen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün bu yangındaki sorumlulukta payı nedir?
- Konuyu kendilerine defalarca taşımamıza rağmen Foça Belediyesi ve Foça Kaymakamlığı bu yasadışı hafriyat sahasına karşı hangi önlemleri almıştır?
- Tabelası olmayan, kimin işlettiği belli olmayan bir alan için maliye birimleri bugüne kadar hangi tespit ve tutanağı tutup işlem yapmıştır? Jandarma kamyonlara kestiği cezayı düşününce maliye birimleri ile koordineli olarak bilgi akışı yapmış mıdır?
(İzmir/EVRENSEL)