07 Ekim 2024 17:22

Kulp'ta yurttaşlardan madene tepki: "Toprağımızı vermeyiz"

Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Kasor Havzası’nda 5 mahalleyi kapsayan alanda yürütülen madenciliğe karşı tepkiler sürüyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Kasor Havzası’nda yer alan ve 5 mahalleyi kapsayan alanda yürütülen madencilik faaliyetine karşı yurttaşlar tepkili. Bölgede eylem yapan mahalleliler, mücadele kararlılığını vurguladı.

Mezopotamya Ajansından Rukiye Adıgüzel’e konuşan yurttaşlardan Vadettin Gündüz, yaşam alanlarının maden şirketlerine peşkeş çekilmesine ilişkin şunları söyledi: "Maden projesi sadece çevre köyleri değil bölgenin tamamını etkileyecek. Bu su, Basra Körfezi’ne kadar gidiyor. Suyumuzu, bağlarımızı, ağaçlarımızı bir bütün olarak talan edecekler. O yüzden bu ticari anlaşmayı kabul etmiyoruz. Toprağımızı paraya vermeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan Artvin’den Muğla’ya, Muğla’dan Şırnak’a kadar yer üstünü satmış, şimdi de yer altını satmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. En büyük isteğimiz, halkın suyuna sahip çıkması. Bu sorun sadece 3-4 mahallenin sorunu değil.”

Yüksel Gültekin ise zehirlenmek istemediklerini söyleyerek, "Suyumuz pislenecek, ağaçlarımız kuruyacak. Devlet bizi koruması gerekirken zehirliyor. Burada maden çıkarılmasını istemiyoruz, gitsinler" dedi.

"TALANCILARA KARŞI DURMALIYIZ"

Sebiha Aslan da projenin iptali için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Aslan, “Sularımız, topraklarımız, evlerimiz burada. Maden bize zarar verecek. Halk çağrımıza kulak versin” ifadelerini kullandı.

“Bilsinler ki maden ‘yok etmek’ demektir” diyen Yusuf Halçın ise şunları dile getirdi: “Amaçları istihdamsa başka projeler hayata geçirsinler. Burada balık türlerini çoğaltabilirler. İlaç sektöründe kullanılan binlerce çeşit bitki var, bunları geliştirebilirler. Bu konuda da insanları teşvik edip istihdam yaratabilirler. Yer altı ve yer üstü zenginlikleri katlederek ve talan ederek bir yere varamazlar. Bugünden ‘dur’ dememiz gerekiyor. Bu sorun birlikle çözülür. Bu talancılara karşı durmalıyız.”

Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi’nde Ölmez Nakliyat ve Doğu Madencilik Sanayi AŞ tarafından yapılan maden çalışmaları doğayı kirletiyor. Dinamitlerin de patlatıldığı maden aramasında doğaya verilen zararı çektikleri videolarla paylaşan mahalleliler, yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu belirtti.

"DOĞA TALANINA DUR DİYELİM"

Çektiği video ile çevreye verilen zararı Mezopotamya Ajansına ulaştıran mahalle sakinlerinden biri, “Pirejman Mahallesi’nde maden çıkarma alanlarındaki çalışma şeklinin, doğayı ve bölgede tarım yapan biz vatandaşların bağ, bahçe ve tarım alanlarına verdiği zarar yetmezmiş gibi şimdi artık doğada yaşayan bütün canlılar bu vahşetten etkilenmektedir. Bölgede yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren Ölmez İnşaat açık galeri çalışıp dinamitlerle patlama yapıp maden çıkarmaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşlar olarak çok rahatsızız. Göz göre göre bir coğrafya, bir orman yok ediliyor. Ölmez İnşaat ve Doğu Madencilik bölgede ciddi anlamda yaşamı ve doğayı tahrip ediyor. Duyarlı dostlara çağrımızdır. Hep beraber bu doğa ve yaşam katillerine dur diyelim” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TBMM'de yarın İsrail için kapalı oturum yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa