07 Ekim 2024 19:59

Ömer Çelik'ten "kadın cinayetleri" yorumu: "Cezasız kaldığına dair algı oluşturuluyor"

Ömer Çelik'in AKP MYK'si sonrası artan kadın cinayetlerine ve şiddete dair yaptığı "Cezasız kaldığına dair bir algı oluşturulmaya çalışılıyor" açıklaması tepki çekti.

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

Yurdun dört bir yanında sokağa çıkan binlerce kadın, şiddetin önünü açan iktidar politikalarına isyan ederken AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten tepki çeken bir açıklama geldi. Çelik, "cezasızlık algısı yaratılmaya çalışıldığını" savundu.

Kadına ve çocuklara yönelik artan şiddet, istismar ve kadın cinayetlerine karşı binlerce kadın sokaklarda eylemlerini sürdürüyor. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesine geri dönülmesi, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması, katilleri sokağa salıveren infaz aflarının kaldırılması taleplerini dile getiriyor.

Son zamanlarda yaşanan şiddet, kadın cinayeti ve istismar vakalarına dair AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan AKP Sözcüsü Ömer Çelik kadına yönelik şiddete karşı çok adım attıklarını savundu.

"Siyasetin üstüne düşen görevler, infaz yasası ile ilgili düzenlemeler olsun, diğer düzenlemeler olsun bu çerçevede her zaman gözden geçirilecektir" diyen Çelik, "Bu eylemlerin cezasız kaldığına dair bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Mahşeri vicdan cezasızlık algısıyla ele geçirilmeye çalışılıyor." ifadelerini kullandı. Asayiş ve yasal düzenlemelerin yeterli olmayacağını söyleyen Çelik, "Burada kültürel ve ahlaki hasassiyetlerinin en üst noktaya kadar çıkarılması herhangi bir şekilde bir cezasızlık algısının zerresinin kırıntısının bile söz konusu olmaması için üstümüze düşeni yapmaya çalışacağız. Yapılacaklar konusunda görüşü olan herkesle görüşmeye devam ediyoruz. Birçok alanı birden etkileyen bir şey günübirlik söylemlerden tutun da eğitim hayatına, aile içi söylemlerden tutun da medya diline, siyaset dilinden tutun, televizyon dizileri ve sinemada kullanılan dile kadar çok geniş bir alanda hassasiyetle ele alınması gereken bir konu" dedi.

ÇELİK'İN AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKTİ

Pek çok sosyal medya kullanıcısı Çelik'in açıklamasına tepki gösterdi.

Yurttaşlar Çelik'in açıklamasına "Algı yok.! Bir kapıdan girip diğer çıkıyorlar..!", "Bunlar başka alemde yaşıyorlar.", "Hep mağdursunuz aynen dış güçler algı yapıyor, "Narin olayı araştırılsın AKP MHP oylarıyla ret.. Kim yapıyor ki algıyı" , "Hep biz suçluyuz zaten niye salıyorsunuz sosyal medyada yayınlanınca geri alıyorsunuz yazıklar olsun" yorumları ile tepkilerini dile getirdi. 

İstanbul’da cuma günü Semih Çelik isimli erkeğin Ayşenur Halil ve İlknur Uzuner’i katletmesinin ardından 24 saatte iki kadın cinayeti daha yaşandı, kadınlar sokak ortasında darbedildi, iki firari kadın cinayeti faili yakalandı. Bugün ise İzmir’de bir kadın boşandığı kişi tarafından sokak ortasında silahla vuruldu. Eskişehir’de ise bir kadın, evli olduğu erkek tarafından bıçaklandı. Tekirdağ’da istismara uğradığı ortaya çıkan 2 yaşındaki Sıla bebek hayatını kaybetti. Bahçelievler'de bir kadını taciz eden faili mahalleli yakaladı, zanlı çıkarıldığı mahkemece "cinsel saldırı" suçundan tutuklandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre eylül ayında 34 kadın öldürüldü, 20 kadının ölümü ise şüpheli. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bölge illerinde kadın cinayetlerine tepki: İstanbul Sözleşmesini kaldıranlarla hesaplaşacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa